Terjednek a különleges temetési szertartások Magyarországon

Elemzések2020. okt. 31.Haiman Éva

Terjednek a különleges temetési szertartások Magyarországon, nem ritka a kisrepülőgépes búcsúztatás, egyre többen foglalják ékszerbe gyémántként szeretteik hamvait, és már űrtemetésre is foglaltak időpontot magyar elhunytnak.

Az elhunytak többsége napjainkban is hagyományos temetőben vagy templomi urnatemetőben lel végső nyugalomra. A hagyományos koporsós temetést azonban, különösen a városokban, mindinkább felváltja a hamvasztás utáni urnás vagy szórásos búcsúztatás, a hamvakat a földbe mosó vízsugaras vagy csobogós temetés.

Egyre gyakoribb a hajós gyászszertartás, ami után a vízbe engedik a speciális, sóból készült urnát, de aki a partról búcsúztatná el halottját, maga is kérheti, hogy különleges, szárított virágszirmokkal vegyített szórópárnába helyezzék hamvait, amely aztán a vízben magától szétnyílik és elbomlik.

Az ilyen urnák anyaga természetesen környezetbarát, az öko megoldások iránt a temetési kellékeknél is ugrásszerűen megnőtt a kereslet, nyilván párhuzamosan azzal, hogy mind többen választják hozzátartozójuk számára – jellemzően utolsó kívánságuk teljesítéseként – végső nyughelyül például annak kedvenc horgász- vagy kirándulóhelyét. 

Gőcze Edittől, a különleges temetésekkel foglalkozó Lélekhajó munkatársától megtudtuk: ehhez ugyan elvileg engedélyt kell kérni az adott vízügyi hatóságtól, vagy a terület gazdájától, amit általában megadnak, és fizetni sem kell érte. A szakember tájékoztatása szerint az alapelv az, hogy ahol nincs tiltva, ott el helyezni hamvakat, de például a Margitszigeten ez nem engedélyezett.

Lehetőség van arra is, hogy repülőgépről szórják ki a hamvakat, akár úgynevezett alkonyszórás keretében, ami egy meghittebb szertartás. Az ilyesmi kizárólag lakott területen kívül, erdők, mezők, hegyek, vizek felett engedélyezett.

Az űr szerelmesei kis túlzással akár csillagként is ragyoghatnak holtukban, már ha nagyon sok pénzük van. Az amerikai NASA egyik kereskedelmi programjaként működő Celestis húsz éve biztosít lehetőséget űrtemetésre: a hamvak egy jelképes részét speciális kapszulába zárva juttatják Föld körüli pályára potom 5 ezer dollárért (1,5 millió forint), a Holdra, de ezért már legalább 12.500 dollárt (majdnem 4 millió forintot) kell fizetni, viszont ennyiért már a mélyűrbe is eljuttatnak egy kevéskét a földi maradványokból. A Celestisszel kapcsolatban álló magyar cég képviselőjeként Gőcze Edit elárulta: már Magyarországról is van megrendelés űrtemetésre, egy házaspár maradványait viszi majd a rakéta az exoszférán túlra, miután a férj is jobb létre szenderül.

A Földhöz ragadtabbak is válogathatnak azonban még a különleges temetési formákból. A Tata melletti Emlékerdőben az elhunytak hamvai egy természetes úton lebomló urnában egy emlékfa tövébe kerülnek, a fára pedig emléktáblát helyeznek ki.

De aki erre vágyik, az akár ékszerbe is foglaltathatja, és szó szerint bárhová magával viheti szeretett elhunytja maradványait: világszerte több cég is foglalkozik ugyanis kegyeleti gyémántok, vagy más néven emlékgyémántok gyártásával. Azt nem tudni pontosan, mennyien döntenek a hamuból gyémánt opció mellet, de a hamvak jelképes részét tartalmazó kegyeleti ékszerek iránt ugrásszerűen megnőtt a kereslet – mondta Gőcze Edit.

Valójából nem tudni, hogy a kegyeleti piacot a keresleti vagy a kínálati oldal mozgatja-e inkább, de az biztos, hogy a  bio- és öko-urnák mellett ma már a legkülönfélébb (focilabda, szív, maci stb. alakú) urnákat is meg lehet rendelni. Természetesen a lebomló változatokat is meg lehet kapni különböző színben vagy díszítéssel, esetleg teknősbéka vagy kagyló formájút. Aki pedig megengedheti magának, az akár Tiffany üvegből, vagy Hollóházi porcelánból készült urnát is választhat.

Külön kérésre a hamvasztást követően, például egy szórásos temetésnél, egy jelképes mennyiségét a maradványokból relikviatartóban, vagy mini urnában is magával vihet a hozzátartozó, ezek ma már ugyanolyan gazdag választékban állnak rendelkezésre, mint a hasonló célt szolgáló mini szelencék.