Németország az autómegosztást támogató új szabályozáson dolgozik

Elemzések2019. feb. 23.Növekedés.hu

Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter bejelentette: minisztériuma az autómegosztást bátorító szabályozás bevezetését tervezi, olvasható a dw.com hírportálon. Az előkészítés alatt álló intézkedések között szerepel ingyenes, erre a célra fenntartott parkolóhelyek biztosítása is.

A miniszter szerint az autómegosztás kedvelt gyakorlattá vált Németországban. Az idei év kezdete óta több, mint egy millió ember élt ezzel a lehetőséggel. „Törvényi háttér megteremtésével is támogatni akarjuk a városi mobilitás e formáját” tette hozzá a miniszter a tervezetet bemutató tájékoztatón.

A javaslatok között szerepel külön parkolóhelyek biztosítása a megosztó autók számára. Az utasoknak nem kell parkolási díjat fizetni. Az autókat biztosító vállalkozások kijelölt városi területeken átadóállomásokat létesíthetnek.

A német autóipar, soraiban a luxus autógyártó Daimlerrel és BMW-vel, támogatja az autómegosztó szolgáltatást. Szeretnének hasznot húzni a bővülő piacból és növelni elektromos autóik eladásait.

A kormány az autómegosztást fontos lépésnek tartja a közlekedési ágazat környezetszennyezésének csökkentése miatt. A törvénytervezet egyik fontos célja, hogy az önkormányzatok számára jogi alapot teremtsen az autómegosztó szolgáltatók parkolóhelyeinek kijelöléséhez, és elhárítsa az ezzel kapcsolatos, esetleges jogi kockázatokat.