Nyakunkon a következő óraátállítás

Elemzések2021. márc. 26.D.J.

A mostani hétvége egy órával rövidebb lesz. Hogy ezután lesz-e még óraátállítás Magyarországon, azt nem tudni biztosan.

Még nincs döntés arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást használják-e az Európai Unió tagállamai - közölte a minap az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Pedig az európaiak több mint 80 százaléka már szívesen megszabadulna az óraátállítástól.

Az Európai Bizottság már két évvel ezelőtt észrevette, hogy az uniós polgároknak elege van az órák tekergetéséből, ezért úgy döntöttek, hogy elég lesz egyetlen időszámítás használata is.

Ha minden a tervek szerint alakult volna akkor az óraátállítás már 2019-ben megszűnt volna, de az eredeti kezdődátumot menet közben 2021-re tolták ki. A tagországoknak mostanáig kellett volna eldönteniük, hogy melyik időszámítást szeretnék alkalmazni. A probléma csak annyi, hogy erre még mindig nem került sor.

Sok uniós képviselő attól tart, hogy a tagországokban hol téli, hol nyári lesz az időszámítás, ami zavarokat is okozhat az EU működésében. Ezért újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a témában. Az elvi esély megvan rá, hogy most márciusban lesz az utolsó óraátállítás. De ez ügyben egyelőre még semmi sem biztos.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely mindenesetre nem is olyan rég nyilatkozott a kérdésben.

A kormány hivatalos álláspontjára nem derült fény, de a saját véleményét elárulta. Ha rajta múlna a nyári időszámításra állnánk át.

Ami viszont biztos, hogy ezen a hétvégén nem úszzuk meg az óraátállítást. A mostani vasárnap kerek hatvan perccel rövidebb lesz.

Egész pontosan március 28-án hajnali kettőkor kell majd előretekerni a vekkereket három órára.

Nálunk ez viszonylag új szokás. A XX. században többször is volt, hogy az országban hol bevezették, hol kivezették a nyári időszámítást. A mostani rendszer viszont csak 1980-ban lépett életbe. Azóta az emberek nem túl nagy örömére minden tavasszal és ősszel állítgatjuk az órákat. Főleg azért, hogy ezzel is spóroljunk az áramfogyasztáson.

Éves szinten a nyári időszámítással úgy 6 milliárd forintnyi energiát takarítunk meg.

Cserébe viszont az átállás sokaknak a biológiai egyensúlyát is fel szokta borítani. Van, akinek az egész a vérnyomására és a testhőmérsékletére is rossz hatással van. Néhány embernél alvási zavarok jelentkeznek. Vannak, akik pedig ilyenkor fejfájással és koncentrációs zavarokkal küzdenek. Két hétbe is beletelhet mire kiheverjük az új időszámítás bevezetését.

Raádásul most, hogy egyre több elektromos készüléket használunk és a lakásokat ellepték a légkondicionálók az egésznek egyre kevesebb értelme van. A villamos-energiafogyasztás az év derekán így is egyre magasabb.