Szétforgácsolódik Ukrajna ereje, a helyzet drámaian romlik - térképen, hogy áll a háború

Elemzések2022. júl. 9.Dajkó Ferenc Dániel

Oroszország átvette az irányítást Luhanszk megye felett és megindította Donyeck megye ukrán kézen levő nagyvárosainak a bekerítését. Az offenzíva csak azért lassult kissé, mert az oroszok megszervezik az új célok elleni támadást. Ukrajna nagyon nehéz helyzetbe került. Úgy kell több frontot fenntartania, hogy valójában csak egy térségben támadnak az oroszok. Részletes térképeken mutatjuk hol áll az ukrajnai háború.

Minden figyelmüket Donyeck megyére irányítják

Nehezen indult 2022 júliusa Ukrajna számára. Oroszország ugyanis átvette az irányítást Liszicsanszk városa felett, ezáltal pedig egész Luhanszk megye a kezükre került. Oroszország így karnyújtásnyira került tőle, hogy elérje az egyik kiemelt célját és megszerezze a Donbasszt, ugyanis mostantól a teljes figyelmét Donyeck megyére és annak két ukrán kézen lévő nagyvárosára Szlavjanszkra és Kramatorszkra tudja irányítani. A két nagyváros bekerítéséhez azonban szükséges Bakhmut megszállása is, ahol jelentős ukrán véderők állomásoznak, így amelett, hogy Soledar és Szeverszk irányába fog várhatóan előre törni az orosz haderő, Bakhmutnál egy komolyabb ostromra is lehet számítani. Jelen pillanatban egy Bilohorivka nevű kisváros van a legnagyobb veszélyben, a települést már szinte teljesen bekerítette az orosz hadsereg. Bilohorivka elfoglalása azért lenne fontos, mert az oroszok a kisváros közelében tudnának új átkelési pontot létesíteni a Donyec folyón. 

Jelen pillanatban egy Bilohorivka nevű kisváros van a legnagyobb veszélyben, a települést már szinte teljesen bekerítette az orosz hadsereg.Az orosz előretörés iránya a Donbasszban

Liszicsanszkot példátlan sebességgel foglalták el

A fordulópont egyébként még korábban következett be. Szeverodonyeck ostroma alatt került olyan helyzetbe az orosz hadsereg, amikor elkezdte tudni érvényesíteni az amúgy rendkívüli fölényét. Szeverodonyeck eleste után pedig már olyan sebességgel volt képes haladni az orosz haderő, amilyet a háború kitörése óta eddig egyszer sem láttunk tőlük. Liszicsanszk korábban százezres lakosságszámú nagyváros így példátlan gyorsasággal került orosz kézre, azóta pedig az oroszok már Szlavjanszk és Bakhmut elfoglalására készülnek.

Rendezik a soraikat

Jelenleg minden jel arra utal, hogy kissé rendezik a soraikat az oroszok az újabb ostromok előtt, emiatt kicsit késlekedhet az offenzíva, de egyértelmű, hogy folyamatosan dolgozni fognak a két város bekerítésén és utána támadást indítanak a települések ellen. A kérdés valójában az, hogy fenn tudják-e tartani a jelenlegi gyors ütemet az oroszok, mert ha igen, akkor Ukrajnának nem lesz lehetősége újra szerveznie a védelmét.

Lekötik az ukrán katonákat

Ukrajna mindeközben egyre kevésbé tűnik magabiztosnak. Jelenleg is folyamatosan próbálkozik ellentámadásokkal, de eddig nem tudtak áttörést elérni sem Harkovnál, sem Mykolaiv – Herszon között. Mindkét front már lassan hónapok óta beállt. Az orosz fél védműveket épített ki és beásta magát ezeken a vonalakon. Erőforrásokat csak olyan mértékben fordítanak erre a két térségre, ami elegendő az ukrán ellentámadási kísérletek feltartóztatására. Ez Oroszország számára azért kedvező mert folyamatosan le tudja kötni az ukrán erők egy jelentős részét, miközben az orosz főerők a Donbasszban folytatnak offenzívát.

Ukrajna mindeközben egyre kevésbé tűnik magabiztosnak. Jelenleg is folyamatosan próbálkozik ellentámadásokkal, de eddig nem tudtak áttörést elérni sem Harkovnál, sem Mykolaiv – Herszon között. Mindkét front már lassan hónapok óta beállt.Térkép az ukrajnai háborúról a hozzá tartozó jelmagyarázattal

Belorusszia súlyosbítja a helyzetet

Ukrajna egyik legnagyobb problémája egyébként jelenleg az infrastruktúra megsemmisülése, a gazdasági és ellátási nehézségek és a fegyverhiány mellett épp az, hogy nem tudja a Donyec-medencére koncentrálni a haderejét. Ennek oka, hogy abban a másodpercben, ha egy helyen csökkentik a véderők számát, azonnal megnő a kockázata annak, hogy ott masszív orosz támadás induljon meg. Oroszország a helyzet fenntartása érdekében pedig mindent megtesz. Csapataik folyamatosan veszélyeztetik Zaporizzsját, Mykolaivot, Harkivot. Északon Szumi térségét sem hagyhatja védtelenül Ukrajna, mert Oroszországból ott is bármikor megindulhatna egy orosz támadás, ha a védelem jelentős gyengülését tapasztalnák. A helyzetet most Fehéroroszország fenyegető fellépése is súlyosbítja. Aljakszandr Lukasenka, belorusz elnök ugyanis az utóbbi napokban egyre több arra utaló kijelentést tett, hogy szükség esetén megtámadhatják Ukrajnát. A konkrét belorusz támadásra egyébként nincs is szükség ahhoz, hogy segítsék az oroszokat. Ha Lukasenka már annyit megtesz, hogy komolyabb csapatösszevonásokat hajt végre az ukrán határ közelében, az akkora fenyegetettséget fog jelenteni a belorusz határhoz nagyon közel eső Kijev számára, ami miatt muszáj lesz komolyabb véderőket állomásoztatnia a főváros térségében. Ez pedig szintén Oroszország malmára hajtja a vizet, mert nem kell egyszerre az egész ukrán hadsereggel megküzdeniük, ehelyett szétforgácsolhatják az ukrán erőket. Ha ez nem lenne elég, az oroszok a légifölényt és a hatalmas föld-föld rakéta állományuk adta lehetőségeiket kihasználva folyamatosan támadják az ukrán hátországot is, ami tovább súlyosbítja Ukrajna helyzetét és rontja a lakosság morálját.

Nem roppant meg az orosz gazdaság

Mindemellett az orosz gazdaság habár háborús üzemmódba kapcsolt egyelőre nem látszik megroppanni a különböző szankciók ellenére, az orosz hadseregnek pedig még mindig hatalmas tartalékai vannak. Így ha nem történik valamilyen komoly változás, Donyeck megye elestére is belátható időn belül sor fog kerülni. Ukrajna elsősorban a nyugati fegyvertranszferekkel szeretné kiegyenlítettebbé tenni az erőviszonyokat ennek azonban vannak korlátai. Hatalmas kérdés, hogy tud és akar-e a nyugat annyi fegyvert Ukrajnába szállítani, ami megváltoztatja a háború állását.