Öt milliárdos, aki teljesen tönkrement

Elemzések2019. nov. 21.D.J.

Néha egy rossz üzleti döntés is elég lehet ahhoz, hogy a mesés gazdagság elússzon. De van olyan pénzember is, aki törvénysértés miatt vesztette el a vagyonát. Listánkban olyan milliárdosok szerepelnek, akik csődbe kerültek.

Elizabeth Holmes

Az üzletasszonyt három éve a Szilícium-völgy legkiemelkedőbb figurájának választotta a Business Insider. A Theranos nevű startupja nem kevesebbet ígért, mint hogy meg fogja reformálni az egészségügyet. A cég olyan orvosi tűn dolgozott, amellyel fájdalommentesen lehet vért venni. A befektetők csőstül öntötték a pénzt a társaságba. Emiatt Holmes vagyona négy éve már a 4,5 milliárd dollárt is elérte.

A Theranost azonban hazugságokra építették. Az Edisonra keresztelt gépük használhatatlan volt. Nem sokkal azután, hogy ez kiderült, a cég csődbe ment. Holmes vagyona pedig szinte teljesen elpárolgott.

Sean Quinn

A műanyag-, az üveg- és a turisztikai iparnak hála gazdagodott meg. Quinn egy időben a leggazdagabb embernek számított Írországban. A 2008-as válság előtt azonban komoly hibát vétett: hitelekből bevásárolta magát az Anglo Irish Bankba. A pénzintézet hiába volt egyike a legnagyobb ír pénzintézetnek, 2009-ben rekordnagyságú veszteséget szenvedett el. Miután az Anglo Irish Bank tönkrement, Quinn vagyona 50 ezer fontra apadt.

Jocelyn Wildenstein

Mivel a plasztikai műtétek miatt az arca teljesen eltorzult, macskanőnek is szokták hívni. A komoly pszichés betegségben szenvedő Jocelyn Wildenstein állítólag azért operáltatta át magát, mert egy nagymacskára akart hasonlítani. Párja ugyanis odavolt az oroszlánokért. Kereken 20 éve jutott hozzá 2,5 milliárd dollárhoz, miután elvált a tehetős műkereskedőtől, Alec N. Wildensteintől. Állítólag a pénzt az utolsó garasig elköltötte. Saját bevallása szerint ma már jórészt a rokonoktól kapott támogatásokból él.

Eike Batista

Mint sok tehetős pénzember, a vagyona jelentős részét Batista is részvényekben tartotta. Amikor a cégei szárnyaltak, a becslések szerint a papírjai 30 milliárd dollárt értek. Egy időben a brazil olajmogul volt a hetedik leggazdagabb ember a világon. Ám miután a cégei veszteségbe fordultak, óriási adósságokat halmozott fel. Tavaly ráadásul kiderült, hogy az állami megbízásokért cserébe milliókat adott Rio de Janeiro egykori kormányzójának. Korrupció miatt 30 év börtönre ítélték.

Patricia Kluge

Közel 1 milliárd dollárt kapott miután elvált a Metromedia néhai vezetőjétől John Kluge-tól. Az ölébe hullott vagyonnal eleinte jól sáfárkodott: sikeres borászatot alakított ki Virginiában. Az üzlete azonban belerokkant a 2008-as válságba. Épp a recesszió előtt kezdte kölcsönökből fejleszteni a birtokát. Miután csődbe jutott, a borászatát 2011-ben eladta a jelenlegi amerikai elnöknek Donald Trumpnak.