Percek alatt századrészére zuhant egy részvény

Elemzések2024. ápr. 11.F. P.

Sok meglepő áralakulást láthattunk már a tőzsdéken, amióta az interneten követhetők az események, de ehhez foghatót még nem észleltünk: egy kínai cég részvénye a hongkongi tőzsdén 5 dollárról 5 centre zuhant a kereskedés utolsó órájában.

Egy kínai cementgyártó vállalat részvénye a keddi hongkongi kereskedésben zárás előtt negyed órával zuhanni kezdett, és a folyamat az utolsó percig kitartott, amíg a részvény el nem veszítette teljes értékét. Egy teljesen illikvid részvénynél még csak előfordul, hogy nincsenek benn ajánlatok, és akkor valaki ad egy piaci eladási megbízást, bármilyen mélyen is legyen a vételi ajánlat, de utána rendszerint helyreáll az árfolyam, megjönnek a vevők.

Kimagasló forgalom

A Tianrui cement esetében azonban az történt, hogy a zuhanás negyed órája alatt megfordult 281 millió darab részvény, a cég közkézhányadának (nem 5 százalék fölötti tulajdonosknál lévő részvények) harmada, vagyis óriási eladási nyomás jelentkezett. Fel is merült, hogy valaki esetleg bennfentes információ alapján cselekedett, ezért szerdán fel is függesztették a kereskedést.

Átláthatatlan folyamatok

A Bloomberg szerint az eset rávilágít arra, hogy milyen kockázatokok lépnek fel a nem eléggé átlátható kínai társaságoknál, ahol gyakran túl sok részvény van egy kézben, és elterjedt az a gyakorlat, hogy a részvényeket alapletétnek használják más ügyleteknél, mondjuk hitelfelvételnél, vagy másik értékpapír hitelre való megvásárlásánál.

Hozzá kell tennünk, hogy ilyesmi a pesti tőzsdén is előfordult a 90-es években, amikor ezek szabályozása még nem volt olyan kifinomult, mint most. Ilyen esetben megtörténik, hogy ha esni kezd a részvényárfolyam, akkor hitelt nyújtó cég gyorsan eladja, melőtt még kevesebbet érne, mint maga a hitel, így az fedezetlenné válna. Ha sok ilyen ügylet van, akkor a minél gyorsabb és sokszor automatikus megbízások teljesen maguk alá temetik a részvényt.

Nehezen magyarázható

Igen ám, de még ilyenkor sem a lehetséges legalsó árlépésközig tart a folyamat, ahol normál esetben már senki nem ad el, ha elveszett az érték 98 százaléka, kivéve egy esetet: ha a legnagyobb, esetleg többségi tulajdonos szembesül vele, hogy összeomlik a cége, és semmit nem ér, így mivel sok részvénye van, még az is értékelhető összeg, amit az addigi ár századrészén kap. Erre utalhat, hogy a záró aukcióban 80 millió darab részvény cserélt gazdát.

Kétségtelen, hogy a cég az építőiparban tevékenykedett, és miután az ingatlanlufi kipukkadt, az ilyen cégek megrendelés nélkül maradhatnak. A társaság meghatározó tulajdonosai, Li Liufa és felesége az utolsó, januári adatok szerint a részvények 70 százalékát birtokolták. A cég korábban bejelentette, hogy 97 millió részvényre, ami az összes részvény 3,3 százaléka, mint fedezetre 12 hónapos kölcsönt vett fel 166,5 millió jüan értékben.

Tavaly már veszteséges volt

A cég tavaly 634 millió jüan veszteséget hozott össze, miután 2022-ben 449 millió jüan értékű nyeresége volt. A veszteség okaként a gyenge keresletet jelölték meg, ami az ingatlanpiac összeomlásának következménye. Ugyanakkor a társaság honlapja szerint nem csak az ingatlanépítéseknél voltak beszállítók, hanem nagy sebességű vasúti pályák alapozásához is szállítottak.

A céget 2011 óta jegyzik Hongkongban, évente 58 millió cementet tud előállítani, fő működési területe Kína középső és keleti része. A részvény felfüggesztése vélhetően addig tart, amíg a cég nem ad tájékoztatást, hogy történt-e valamilyen rendkívüli esemény. Ha nem a cég teljes összeroppanásáról van szó, akár magához is térhet valamelyest az árfolyam.