Pörög a Ferihegyen a forgalom – a diákmunkásoknak ilyenkor különösen vonzó lehet a reptér

Elemzések2023. aug. 22.Növekedés.hu

Idén közel 60 diák állt munkába dedikáltan a nyári csúcsforgalom kiszolgálására. Köztük többen vannak olyanok, akik számára már nem ez az első nyár, amit a repülőtéren töltenek – mondták el a Budapest Airportnál.

Bár a magyar gazdaság nincs a legjobb bőrben, szerencsére hazánk továbbra is roppant népszerű célpontnak számít az utazók körében, ráadásul részben azért is, mert a Budapest Airportnál a COVID-járvány után gyorsan visszaépítették az útvonalhálózatot, a reptér forgalma idén látványosan megugrott.  

Az első félév adatai túlszárnyalják a korábbi várakozásokat.

Az esztendő első hat hónapjában 6,68 millió utast kezeltek a reptéren, a tavalyi év azonos időszakához képest 26,6 százalékkal többet.

Tíz ország, amellyel a legnagyobb utasforgalmat bonyolítja a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (2023. I. negyedév)

  Érkező utasok száma Induló utasok száma
Egyesült Királyság 210 547 220 527
Olaszország 162 698 167 957
Németország 138 823 142 138
Spanyolország 116 934 120 103
Izrael 89 030 88 615
Franciaország 68 359 70 346
Hollandia 58 051 60 411
Egyesült Arab Emirátusok 58 628 56 571
Törökország 57 325 48 077
Svájc 51 048 53 086
Forrás: KSH

Az év dereka a nyaralók miatt mindig különösen pörgős a reptéren. Ez idén sincs másként.

A Budapest Airportnál leszögezték: a BUD-csoport már kora tavasztól tudatosan készül a nyári csúcsidőszakra, amely kiterjed a főállású kollegák felvételére is. A Budapest Airport ezen kollégákra hosszú távon számít, ezért kifejezetten időszakos munkára nem vesznek fel főállású kollégákat a nagyobb forgalmú nyári időszakban.

A repülőtéren főállásban dolgozók mellett több mint 70 diák dolgozik folyamatosan, akik egész évben támogatják az utasforgalom kiszolgálását a terminálinformációs és utasbiztonsági területen egyaránt.

Ők a nyári csúcsidőszakban emelt óraszámot vállalnak a repülőtéren.

Hozzájuk csatlakoznak júniusban azok a diákok, akik kifejezetten a szünidőre keresnek aktív elfoglaltságot és pénzkereseti lehetőséget. A repülőtéri munka nagyon népszerű a diákok körében, már tavasszal nagy az érdeklődés részükről a betölthető pozíciók iránt.

A repülőtéren dolgozó diákok a megfelelő képzések elvégzése után állnak munkába, amelyeket a Budapest Airport biztosít számukra. Feladatuk, hogy segítsék a minél gördülékenyebb utasforgalom biztosítását, ezért elsősorban az utasok tájékoztatásban számítunk rájuk.

Ez remek lehetőség a diákok számára, hiszen nemzetközi környezeteben, az angol nyelvtudásukat aktívan használva szerezhetik meg első munkatapasztalataikat, és előnyös az utasok számára is, hiszen a repülőtér-üzemeltető dedikált munkatársakkal segíti az eligazodásukat a legforgalmasabb időszakokban is.

– nyilatkozták a Budapest Airportnál. 

Idén közel 60 diák állt munkába dedikáltan a nyári csúcsforgalom kiszolgálására. Köztük többen vannak olyanok, akik számára már nem ez az első nyár, amit a repülőtéren töltenek, sokan térnek vissza. Az itt eltöltött idő után sok diák

a tanulmányai végeztével itt kezdi el főállású karrierjét is – akár a korábban diákként betöltött munkakörében, akár más pozícióban.

A nyári időszak minden évben július-augusztusban „tetőzik”, utána szeptembertől mérséklődik, amiben nagy szerepet játszik az iskolakezdés.  A hivatalos nyári menetrendi időszak egybeesik a nyári időszámítással, tehát az idei évben október 28-ig tart.