Rekordév után koppanás - alig akarnak klímát venni az emberek 

Elemzések2023. júl. 24.Kovács Dániel

Vége a kormányzati támogatásnak, durván meg is drágultak, ráadásul aki klímaberendezést akart, az jó eséllyel tavaly be is szereltette. Nem csoda, hogy idén már nem kell több hónapos határidőkkel számolnia annak, aki klímaszerelőt hív. A szakemberek ugyanakkor idén sem unatkoznak, a tavalyi kapkodásban annyi minden félresikerült, hogy még hosszú ideig ad majd munkát ezek kijavítása.

- Ha a múlt hónapot nézem harminc 30-40 százalékkal esett vissza a nyereségünk, egyértelműen látszik hogy kevesebb a megrendelés - mondja a Növekedés.hu-nak Sipos Bence. A klímaszerelő leszögezi, tennivaló így is akad, befut egy-két új telepítés, de

szemben a tavalyi rekordévvel idén már több a  javítás, karbantartási feladat, a szakember szerint ez annak is köszönhető, hogy tavaly irdatlan sok megrendelés volt, ezek egy részét hevenyészve, a megfelelő szaktudás hiányában építették be, és a hibák most, a kánikula kellős közepén ütköznek ki.

Cége, a SIBE Klíma Kft. 80 százalékban lakossági megrendelésekkel foglalkozik, egyből megérezték tehát, hogy fordult a szél, és visszaesett a lakáspiac, valamint a felújítások zömét is egyre többen halasztják el a magas költségek miatt az emberek.

Nem utolsósorban a klímaberendezések ára is elszállt, már tavaly is 15-25 százalékkal kerültek többe a készülékek, mint egy évvel korábban a szolid becslések szerint, de egyes szakemberek inkább 35-40 százalékosra becsülte az árnövekedést. Ezt jórészt gazdasági hatásokkal indokolták, például az import termékek áraira erősen rányomta bélyegét a forint gyengülése, miközben a klímaszereléshez szükséges alapanyagok árai is nagyrészt emelkedtek, átlagosan mintegy 30-35 százalékkal. 

A drágulás idén sem állt meg, egy olyan középkategóriás klímaberendezés, amit mi jó szívvel tudunk ajánlani a megrendelőnek, 260 ezer forintnál kezdődik, tavaly ezt még 220 ezer körül tudtuk ajánlani, de egyes készülékek ára meg is duplázódott

- mutat rá Sipos Bence.

Tavaly megették az idei kenyeret is

A klímaszerelő azt sem rejti véka alá, hogy az idei gyenge évvel szemben 2022-ben csőstűl jött a munka, amit az akkor még élő kormányzati támogatások is pörgettek.

- A tavalyi évben a megrendeléseink 80 százalékát az otthonfelújítási támogatás generálta. Májusban beindult a szezon, rengeteg munkánk volt, és a korábbi évekkel ellentétben a tömeges megrendeléseknek a szezon végén, szeptemberben sem lett vége, ekkorra ugyanis már tudta a lakosság, hogy a rezsicsökkentés korlátozva lesz, és hirtelen mindenki hűtő-fűtő klímát akart, így egészen decemberig tartott a pörgés - mondja a klímaszerelő hozzátéve,

a 2021-es év tripláját hozták össze tavaly. Ahogy azt korábban megírtuk, a 2022-ben értékesített magasoldalfali berendezések eladása 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a legnagyobb hazai forgalmazó, a Cool4uKft. pedig ugyanebben az időszakban 38 százalékos növekedést ért el. 

Klíma beszerelés

Most mindenki az olcsóbbra megy

Sipos Bence úgy látja,most, hogy már kifutott az otthonfelújítási támogatás, és nem csak a klímák, hanem minden megdrágult az infláció miatt, a vásárlók szinte csak a berendezések árát nézik meg, próbálják a legolcsóbbat megtalálni. Csakhogy a szakember szerint ez könnyen visszaüthet. Éppen a tavalyi év példája mutatja meg, hogy nem érdemes gondolkodás nélkül akármilyen készüléket megvásárolni.

Egy éve a készülékhiány miatt fordult elő, hogy szinte bármit megvettek  az emberek, csak klíma legyen, az eredmény pedig az lett, hogy sok esetben még egy évet sem bírt ki a készülék, lehetett szervízelni, vagy újat venni. Idén pedig az árérzékenység vezet rossz döntésekhez. Hiába lehet akár 130-140 ezer forintért is hozzzájutni egyes gyártók termékeihez, ezek csak bosszúságot okoznak, ha mondjuk fellép egy panelhiba, mehet a kukába az egész berendezés

- mutat rá a szakember. 

Ventilátorból is kevesebbet veszünk

- A tavalyi évben beszerelt inverteres klímák rekord mennyisége, illetve az elmúlt néhány esztendő növekvő klíma beszerzése kihat az idei év értékesítésére is, nem csupán az inverteres klímák esetében, de egyéb otthoni hűtés eszközök kelendőségét is erősen befolyásolja - mondja a Növekedés.hu-nak Kauba Zoltán, a Somogyi Elektronic Kft. kereskedelmi igazgatója. 

Az ország egyik legnagyobb elektronikai cikkek nagykereskedelmével foglalkozó vállalatánnál azt tapasztalták, hogy a ventilátorok esetében például az eladások drasztikusan visszaestek az elmúlt időszakban.

Adataik szerint 2021-ről 2022-re mintegy 60-70%-os apadást tapasztaltunk, majd 2022-ről 2023-ra további 15-20%-os csökkenést észleltünk. Ez azt mutatja, hogy a ventilátorok iránti kereslet jelentősen hanyatlik az előző évekhez képest.

- Az értékesítési adatok alapján megfigyelhető, hogy a klímák felszerelése az elmúlt 5 évben jelentős növekedést mutatott. Figyelembe véve ezt a tényt, valamint a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet, nem meglepő, sőt várható volt a drasztikus visszaesés - mutat rá Kauba Zoltán hozzátéve, hogy az is csökkenti a vásárlási kedvet, hogy a klímaberendezésekhez hasonlóan a ventilátorok ára is jelentősen megemelkedett az elmúlt évben.