Rengeteget dolgozik a magyar

Elemzések2017. nov 23.Növekedés.hu

A magyarok dolgoznak legnagyobb arányban heti legalább 40 órában - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentéséből. Az adatok szerint foglalkoztatási szempontból Európa teljesen kettészakadt: míg Norvégiában, Dániában, Hollandiában hódít a félállás, a rugalmas munkaidő és az otthoni munkavégzés, addig a volt szocialista országokban még mindig tartja magát a 40 órás, vagy annál hosszabb munkahét. Franciaországban a többség már átállt a 35 órás munkahétre. Magyarországon dolgoznak a legtöbben heti 40 órában vagy még annál több is tovább az OECD tagállamai közül, olvasható ki a szervezet friss foglalkoztatási listájából. Ezzel a legszorgosabnak számító Dél-Koreát is lekörözzük. A magyar férfiak 95, a nők 90 százalékát a legmagasabb munkaidő-sávban foglalkoztatják, félállásban pedig a férfi munkavállalók mindössze 2,6, a nők 5,1 százaléka dolgozik. A 35 órás munkahét fogalma nálunk szinte ismeretlen, csakúgy mint a 19 óránál rövidebb munkaidejű részállások, utóbbi lehetősséggel az alkalmazottak mindössze fél százaléka él.

Nem divat már a 40 órás munkahét Nyugat-Európában

A legtöbb tagállamban a legtöbben ugyan 40 órában dolgoznak, az arányok azonban sokkal alacsonyabbak a hazainál. Franciaországban a munkavállalók fele már átállt a 35 órás munkahétre, míg Norvégiában és Dániában a többség már csak 30-35 órát tölt a munkahelyén. Sőt, Hollandiában a női alkalmazottak zöme ma már 30 óránál is kevesebbet dolgozik egy héten. Németországban a férfiak kétharmada, a nők egyharmada dolgozik már csak teljes munkaidőben.

A volt szocialista államokban ragaszkodnak a 40 órához

Az adatsorok mutatják, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás a legfejlettebb és legversenyképesebb országokban terjedt el, míg a volt szocialista országokban továbbra sem kedvelt. A visegrádi államok közül még Csehországban és Szlovákiában sikerült valamelyest megkedveltetni ezt a foglalkoztatási formát. Általánosságban elmondható, hogy a nők rövidebb munkaidőben dolgoznak, Norvégiában és Hollandiában a 40 órás munkahét a hölgyek csupán 9-11 százalékát érinti, a legtöbben a 25-30 órás munkahetet választják.

Többen, de kevesebbet dolgoznak

A másik jól megfigyelhető tendencia a 40 órás munkahét visszaszorulása. Az utóbbi évtizedben Spanyolországban és Szlovéniában a leglátványosabb a teljes munkaidő háttérbe kerülése. A munkaidő csökkenésével párhuzamosan megfigyelhető foglalkoztatottság-emelkedés, vagyis jóval többen dolgoznak, de kisebb óraszámban. Magyarországon 4,1 százalékos a munkanélküliség a 15-64 évesek körében, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. A foglalkoztatási arány Közép-Magyarországon a legmagasabb (74 százalék), a legalacsonyabb pedig a dél-dunántúli régióban (64 százalék). A részmunkaidőben dolgozók aránya alig változott az utóbbi évtizedben.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.