Rengeteget dolgozik a magyar

Elemzések2017. nov. 23.Növekedés.hu

A magyarok dolgoznak legnagyobb arányban heti legalább 40 órában - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentéséből. Az adatok szerint foglalkoztatási szempontból Európa teljesen kettészakadt: míg Norvégiában, Dániában, Hollandiában hódít a félállás, a rugalmas munkaidő és az otthoni munkavégzés, addig a volt szocialista országokban még mindig tartja magát a 40 órás, vagy annál hosszabb munkahét. Franciaországban a többség már átállt a 35 órás munkahétre. Magyarországon dolgoznak a legtöbben heti 40 órában vagy még annál több is tovább az OECD tagállamai közül, olvasható ki a szervezet friss foglalkoztatási listájából. Ezzel a legszorgosabnak számító Dél-Koreát is lekörözzük. A magyar férfiak 95, a nők 90 százalékát a legmagasabb munkaidő-sávban foglalkoztatják, félállásban pedig a férfi munkavállalók mindössze 2,6, a nők 5,1 százaléka dolgozik. A 35 órás munkahét fogalma nálunk szinte ismeretlen, csakúgy mint a 19 óránál rövidebb munkaidejű részállások, utóbbi lehetősséggel az alkalmazottak mindössze fél százaléka él.

Nem divat már a 40 órás munkahét Nyugat-Európában

A legtöbb tagállamban a legtöbben ugyan 40 órában dolgoznak, az arányok azonban sokkal alacsonyabbak a hazainál. Franciaországban a munkavállalók fele már átállt a 35 órás munkahétre, míg Norvégiában és Dániában a többség már csak 30-35 órát tölt a munkahelyén. Sőt, Hollandiában a női alkalmazottak zöme ma már 30 óránál is kevesebbet dolgozik egy héten. Németországban a férfiak kétharmada, a nők egyharmada dolgozik már csak teljes munkaidőben.

A volt szocialista államokban ragaszkodnak a 40 órához

Az adatsorok mutatják, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás a legfejlettebb és legversenyképesebb országokban terjedt el, míg a volt szocialista országokban továbbra sem kedvelt. A visegrádi államok közül még Csehországban és Szlovákiában sikerült valamelyest megkedveltetni ezt a foglalkoztatási formát. Általánosságban elmondható, hogy a nők rövidebb munkaidőben dolgoznak, Norvégiában és Hollandiában a 40 órás munkahét a hölgyek csupán 9-11 százalékát érinti, a legtöbben a 25-30 órás munkahetet választják.

Többen, de kevesebbet dolgoznak

A másik jól megfigyelhető tendencia a 40 órás munkahét visszaszorulása. Az utóbbi évtizedben Spanyolországban és Szlovéniában a leglátványosabb a teljes munkaidő háttérbe kerülése. A munkaidő csökkenésével párhuzamosan megfigyelhető foglalkoztatottság-emelkedés, vagyis jóval többen dolgoznak, de kisebb óraszámban. Magyarországon 4,1 százalékos a munkanélküliség a 15-64 évesek körében, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. A foglalkoztatási arány Közép-Magyarországon a legmagasabb (74 százalék), a legalacsonyabb pedig a dél-dunántúli régióban (64 százalék). A részmunkaidőben dolgozók aránya alig változott az utóbbi évtizedben.