Robbant az OTP Bank profitja, a kilátások is kedvezőek

Elemzések2021. nov. 5.HP

Közel 80 százalékkal, 335 milliárd forintra nőtt az OTP Csoport idei első kilenchavi számviteli eredménye. Az eredményjavulást a kockázati költségek csökkenése és a bevételek kétszámjegyű növekedése egyaránt támogatta. Az OTP Banknál novembertől 224 milliárd forintnyi állomány vehet részt a moratóriumban, ami a fennálló teljes hitelportfólió 4,2 százaléka. Az OTP mikro- és kisvállalati hitelei idén 29 százalékkal nőttek nagyrészt a már lezárult NHP Hajrá! programban mutatott kiemelkedő aktivitásnak köszönhetően. A kedvező kockázati trendek folytatódása esetén a korrigált tőkearányos megtérülés 18-20 százalék között alakulhat az idén.

Az OTP Csoport sajtótájékoztatót tartott a pénzintézet első kilenchavi eredményéről.

Bencsik László, az OTP Csoport vezérigazgató-helyettese elmondta, az idei első kilenchavi számviteli eredmény 335 milliárd forint volt, amely 78 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A korrigált kilenchavi profit 61 százalékkal emelkedett éves alapon, amelyen belül tovább nőtt a külföldi csoporttagok hozzájárulása.

A magyar moratórium miatti egyszeri veszteség adó előtt 45,7 milliárd forintot tett ki 2020, illetve 2021 első 9 hónapja során.

Sarokszámok

Bencsik László rámutatott, a kilenchavi korrigált eredményjavulást a kockázati költségek csökkenése és a bevételek kétszámjegyű növekedése egyaránt támogatta.

Az idei első 9 hónapban a nettó kamateredmény 10 százalékkal, a nettó díjak és jutalékok 15 százalékkal emelkedtek éves alapon a szlovák bank eladása nélkül. A működési költségek 6 százalékkal voltak magasabbak. A kockázati költségek ugyanakkor 67 százalékkal mérséklődtek az első 9 hónapban.

Forrás: OTP

Regionális kitekintő

A leánybankok a románt leszámítva érdemi kilenchavi profitbővülésről számoltak be. Nominálisan leginkább a magyar, bolgár, horvát, szerb és orosz operációk eredménye javult – mondta el az OTP Csoport vezérigazgató-helyettese.

Hitelállomány növekedése

A konszolidált teljesítő hitelállomány az év eddig eltelt időszakában 11 százalékkal nőtt.

A kiemelkedő, 15 százalékos hazai növekedést főként az államilag támogatott hitelkonstrukciók, ezen belül elsősorban a babaváró hitel, a támogatott lakáshitelek és az NHP Hajrá segítették.

A lakossági hitelállomány bővülési üteme meghaladta a vállalati szegmensét.

Forrás: OTP

Betétek

A Csoport betétei az első kilenc hónap során 10 százalékkal, ezen belül a magyarországi betétek 15 százalékkal emelkedtek.

Az első kilenc hónap során a betétek nominális növekedése mintegy 400 milliárd forinttal haladta meg a hitelekét.

Bencsik László szerint ez pozitív abból a szempontból, hogy emelkedik a bank likviditása. A folyamat ugyanakkor azt is jelenti, hogy a hitel/betét mutató nem tudott érdemben emelkedni, ami visszafogta a bevételi oldalt.

Moratórium

A Kormány 2022. június végéig lehetővé tette a törlesztési moratóriumban való részvételt azon adósok számára, akik ezt október hónap során kérvényezték bankjuknál.

A magyarországi OTP Core esetében így novembertől mintegy 224 milliárd forintnyi állomány vehet részt a moratóriumban, ami a fennálló teljes hitelportfólió 4,2 százaléka. A lakossági hitelállomány 6,8 százaléka, a vállalati hitelállomány 1 százaléka maradhat moratóriumban novembertől.

Forrás: OTP

Jelzáloghitelek

Az első kilenc hónapban a hazai jelzáloghitel kereslet másfélszeresére nőtt éves alapon. Részben a CSOK-ot igénybe vevő ügyfelek számára bevezetett illetékmentesség és az otthonfelújítási hitel miatt.

Folytatódott a személyi hitelek növekedése is. Az OTP megtartotta 30 százalék feletti piacrészét a jelzálog- és személyi hitel kihelyezésekben.

Babaváró hitel

Babaváró hitelek változatlanul népszerűek – fejtette ki Bencsik László.

A babaváró hitelek esetében tízből négy család továbbra is az OTP Bankot választja.

A Bank a 2021 során újonnan bevezetett támogatott hiteltermékek, többek között az otthonfelújítási hitel és felújítási személyi kölcsön, illetve az újraindítási gyorskölcsön értékesítéséből is aktívan kiveszi a részét.

Vállalati hitelek

Az OTP mikro- és kisvállalati hitelei idén 29 százalékkal nőttek nagyrészt a már lezárult NHP Hajrá! programban mutatott kiemelkedő aktivitásnak köszönhetően, de kedvezően hatott a Széchenyi Kártya Go! program júliusi elindulása is.

Az OTP vállalati hitelpiaci részesedése emelkedő pályán maradt, szeptember végén meghaladta a 18 százalékot.

Digitalizáció

Gyorsult a digitalizáció. A mobilcsatorna erősödése mellett jelentősen nőtt a digitálisan aktív ügyfelek aránya és a digitálisan végzett tranzakciók száma – mondta el Bencsik László.

A digitálisan aktív lakossági OTP ügyfelek aránya 11 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az OTP SmartBank használók száma pedig egy év alatt 43 százalékkal bővült, mára meghaladja az 1,5 millió felhasználót.

Az OTP digitális csatornáin végzett tranzakciók száma is jelentősen nőtt. E kategóriában a bejelentkezések 50 százalékkal, az átutalások 17 százalékkal, a postai csekkek QR kódos befizetése 114 százalékkal nőtt az idei első kilenc hónapban.

Várakozások

Az idei évre vonatkozó menedzsment várakozások nem változtak érdemben.

További dinamikus hitelállomány növekedés várható, illetve az első kilenc hónapban látott szint körül alakulhat az éves jövedelmezőség.

Csoportszinten alapvetően kedvezően alakultak a folyamatok az elmúlt kilenc hónapban. A menedzsment várakozása alapján az év eddig eltelt időszakában tapasztalt 11 százalékos teljesítő hitelállomány növekedés alapján a hitelportfólió éves növekedése 15 százalék körül alakulhat.

Feltételezve a kedvező kockázati trendek folytatódását a korrigált tőkearányos megtérülés (ROE) 2021-ben 18-20 százalék között alakulhat.

Osztalékfizetés

Az OTP Bank vezetése elkötelezett az osztalékfizetés mellett. Ez magában foglalja a 2019-2020 utáni évekre számított és a szavatoló tőkéből már levont 119 milliárd forintnyi osztaléktömeg kifizetését is.

A 2021-es pénzügyi év után fizetendő osztalék kapcsán eddig 64,8 milliárd forintot vont le a bank. Ez az összeg az OTP tájékoztatása alapján ugyanakkor nem tekinthető indikációnak a 2021. év után fizetendő osztaléktömeggel kapcsolatban.

Díjak, elismerések

A Euromoney magazin 2021-ben az OTP-nek ítélte a régió legjobb bankjának járó díjat. A Global Finance magazin is több elismerést ítélt oda, többek között a közép-kelet-európai régió legjobb privátbanki és kkv szolgáltatójának választotta az OTP Bankot.