Röntgen és keresőkutyák - így vámolják majd a kínai csomagokat

Elemzések2021. máj. 17.Kovács Dániel

Júliusban megszűnik a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfamentessége, ezekre az árukra hamarosan vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. Megkérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogyan készülnek a megnövekedett munkára, milyen procedúrát jelent ez a vásárló számára, és hogyan tervezik majd a csomagok értékének ellenőrzését? Eddig az volt a gyakorlat, hogy a feladók az esetek többségében alacsonyabb árat nyomtattak a csomagok címkéjére, mivel akarják ezt felszámolni? Felnyitnak minden egyes csomagot? A haóság válaszából kiderült, a „gyanús” küldeményeket kockázatelemzés alapján fogják kiválasztani, illetve szúrópróbaszerű vizsgálattal is ellenőrizhetnek. Ehhez többek között röntgenberendezést és keresőkutyák is bevetnek.

Nincs már messze a július 1-i határidő, hamarosan vége lesz a a harmadik országból érkező, huszonkét euró alatti értékű áruk áfa és vámmentességének.

Ez azt is jelenti, hogy az EU-n kívülről vásárlónak elektronikusan kell vámáru-nyilatkozatot benyújtania a NAV-hoz, amit megtehet saját maga, vagy egy általa megbízott képviselő, egyes esetekben, például a különös eljárás alkalmazásakor a postai szállítmányozó - szögezi le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A vámáru-nyilatkozatot akkor kell majd benyújtanunk, amikor a megrendelt csomag fizikailag is megérkezett és a kitöltéshez szükséges összes adat az ügyfél rendelkezésére áll. A vámáru-nyilatkozatokban meg kell adni az áfa megfizetésének módját, ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálni fogja. Ez biztosítja azt, hogy az áfa megfizetése nélkül a küldeményt ne lehessen kézbesíteni.

A NAV felületén is nyilatkozhatunk

A vámáru-nyilatkozat benyújtására és az áfafizetésre több mód is lesz, a magánszemélyek a NAV által kialakított webes felületen saját maguk is elkészíthetik és benyújthatják az árunyilatkozatukat, egyúttal az áfát is megfizethetik - nyilatkozta a Növekedés.hu-nak a hivatal. 

Ha az online értékesítő vagy piactér, amelytől a vevő vásárolt, regisztrált az uniós Import One Stop Shop (IOSS) rendszerbe, akkor a vevő a vásárláskor – a termék vételárának megfizetésével egyidejűleg – tudja az áfát is megfizetni. Ebben az esetben a küldemény kiszállítási ideje várhatóan rövidebb lesz.

Ha IOSS regisztráció nélküli weboldalon történik a vásárlás, akkor egy másik egyszerűsítés, az úgynevezett különös eljárás (special arrangement, SA) alkalmazható. Ekkor nem a vevő intézi vámáru-nyilatkozatot, hanem azt a postai/gyorspostai szolgáltató teszi meg, és ez a szolgáltató szedi be a vevőtől az import áfát is. Ha az áfát így fizetik meg, akkor a vevőnek a postai/gyorspostai szolgáltató a szolgáltatásáért díjat számít fel. A postai/gyorspostai szolgáltató az áfát és a szolgáltatási díjat – ha a vevő nem fizeti be előre – a kézbesítéskor szedi majd be a vásárlótól.

Pár perc csak a vámkezelés

A NAV a postai küldemények vámkezelését általában néhány perc alatt elvégzi, ha nincs szükség okmány- és/vagy fizikai áruvizsgálatra. A kiszállítási idő és a csomagok tárolása a szállítmányozó logisztikai folyamatainak függvénye. 

- Általánosságban elmondható, hogy várhatóan azon küldemények kiszállítása, kézbesítése lesz a leggyorsabb, melyekre az áfát az IOSS alkalmazásával – vagyis a vásárlással egyidőben – fizetik meg - válaszolta a hivatal. 

A különös eljárás esetén a szállítmányozó fogja meghatározni azt az időintervallumot, melyen belül az áfa megfizethető, ennek legkésőbb a küldemény kézbesítésekor kell megtörténnie. Arra is felhívták a figyelmet, hogy azokat a küldeményeket, amelyek után az áfát nem fizeti meg a vevő, a szállítmányozó visszaküldi a feladónak.

Szúrópróba, röntgen és kutyák

Mivel korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy az ázsiai feladók a 22 euró feletti csomagokra is ráütötték azt a címkét, hogy az értéke 22 euró alatt van, még akkor is, ha adott esetben egy több száz eurós elektronikai eszköz utazott benne.  A NAV Repülőtéri Igazgatósága korábban úgy nyilatkozott, hogy a megvizsgált csomagok 82 százalékánál alacsonyabb árat nyomtattak a csomagra a valóságosnál. Ezzel évente több mint 408 millió forintos adó- és vámkülönbözetet okoztak. Ágazati becslések alapján csak az AliExpressen keresztül 560 millió kínai csomag érkezik Európába évente, amelyek több mint kilencvenöt százaléka eddig adó- és vámmentes kategóriába esett, megkérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogyan szeretnék ezt a gyakorlatot felszámolni, pontosabban hogyan ellenőrzik majd a csomagok értékét? 

Válaszukból kiderült, hogy a százötven eurónál értékesebb csomagok esetében nem változik a jelenlegi gyakorlat. Az áru értékét a NAV például a vásárlási dokumentumok (számla, megrendelés visszaigazolása, stb.) bekérésével ellenőrizi. A „gyanús” csomagokat kockázatelemzés alapján választja ki, illetve szúrópróbaszerű vizsgálattal is ellenőrizhetőek a küldemények. A NAV ellenőrzéseit különféle technikai eszközök – röntgenberendezés – illetve szolgálati (kábítószer, cigaretta) keresőkutyák is segítik.

 A százötven eurót meg nem haladó értékű küldemények közül a NAV szintén kockázatelemzéssel szűri ki a tiltott termékeket (például kábítószert, fegyvert, robbanószert) tartalmazó küldeményeket, és szúrópróbaszerűen, a megrendelés adatainak bekérésével fogja ellenőrizni az áruk értékét is.