Súlyosbodó járványhelyzet esetén 10 százalékos recesszió pusztíthat az euróövezetben

Elemzések2020. szept. 10.Harsányi Péter

Kismértékben javultak az idei gazdasági kilátások az eurózónában, a kilábalás viszont továbbra is törékeny. Az Európai Központi Bank pesszimista forgatókönyve szerint 10 százalékos GDP visszaesést is elszenvedhet az eurózóna. A koronavírus második hulláma és az euró erősödése számottevő kockázatot jelent a gazdasági és inflációs kilátásokra. Az EKB emiatt változatlanul teljes vállszélességgel támogatja a bankrendszert és a piacokat.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 0,00 százalékos irányadó rátán és a -0,50 százalékos betéti kamatlábakon az Európai Központi Bank.

Nem növelte az EKB emellett az 1350 milliárd eurós keretösszegű pandémiás kötvényvásárlási programját sem. A jegybank jelenleg kivár és közelről figyeli a járványhelyzet alakulását, mely alapjaiban átrajzolhatja a kilátásokat.

Prognózisok

Közzétette az Európai Központi Bank a friss szeptemberi inflációs és gazdasági előrejelzéseit.

Az idei évben valamivel kisebb lehet az euróövezet GDP visszaesése a júniusban gondoltnál, miközben az inflációs pályán nem módosított érdemben a jegybank. Az előrejelzéseket továbbra is nagyfokú bizonytalanság övezi.

 

2020

2021

2022

szeptember

június

szeptember

június

szeptember

június

GDP

-8,0%

-8,7%

5,0%

5,2%

3,2%

3,3%

infláció

0,3%

0,3%

1,0%

0,8%

1,3%

1,3%

Forrás: Európai Központi Bank

Nem lesz defláció

A kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Christine Lagarde, az EKB elnöke rávilágított, hogy az alacsony inflációs pálya ellenére sem számolnak deflációval. Az inflációs mutató ugyan néhány hónapig a negatív tartományban maradhat, de a jövő év elejétől ismét emelkedésnek indul.

Jó hír ezenfelül, hogy a hosszú távú inflációs várakozások visszaemelkedtek a járvány megjelenése előtti mérsékelt szintekre.

Mit várhatunk az EKB-tól?

Christine Lagarde, kifejtette, hogy a járványhelyzet, a társadalmi korlátozó intézkedések és az erősebb euró jelentős lefelé mutató kockázatként vannak jelen. Az elmúlt hónapokban ráadásul mérséklődött az árdinamika a szolgáltató szektorban és továbbra is visszafogott a kereslet. Emiatt a jegybank fenntartja a támogató monetáris kondíciókat és változatlanul ellátja a bankszektort a szükséges likviditással.

Mit gondol a piac?

Az erősebb euró és a járványhelyzet várható fokozódása miatt a piaci szereplők az eszközvásárlási programok növelését várják az Európai Központi Banktól. Ez mellesleg tovább növelné a régiós jegybankok, így az MNB mozgásterét is, hiszen az EKB nagyobb jelenléte miatt középtávon csökkenne a nyomás a lokális kötvényeken és devizákon.

Alternatív forgatókönyv

Súlyosbodó járványhelyzet esetén az idén 10 százalékkal zuhanhatna az euróövezet gazdasága, amit 2021-ben egy lomhább, 0,5 százalékos kilábalás követne csupán.

Ez a pesszimista forgatókönyv első ránézésre ijesztő, de már egy fokkal kedvezőbb a júniusi állapottól, amikor negatív esetben 12,6 százalékos visszaesés fenyegetette az eurózónát.

Fed vs. EKB

A Fed az elmúlt időszakban óriásit lazított a monetáris politikán. A nyíltvégű eszközvásárlási program hatására közel duplájára, azaz 7000 milliárd dollárra nőtt a Fed mérlegfőösszege.

A forgalomban lévő (M2) pénzmennyiség a tengerentúlon közel 20 százalékkal növekszik, ami jelentős inflációs kockázatokat sejtet. A Fed mégsem akar szigorítani. Emiatt az amerikai jegybankárok átalakították az inflációs célkövetési rendszert és már nem 2 százalék, hanem átlagosan 2 százalék az inflációs cél az Egyesült Államokban.

Vagyis a Fed tolerál átmenetileg magasabb inflációt. A relatíve nagyobb mértékben lazuló amerikai pénzpolitika a dollár gyengülését és ezáltal az euró erősödését támogatja.

Egy erősebb euró pedig még jobban a padlóra szorítaná az eurózóna inflációját az importon keresztül. Ráadásul az exportorientált Európai Unió a kivitelen keresztül további árfolyamveszteségeket szenvedne el egy erősebb euró esetén, ami visszaveti a GDP növekedést is. Ha sokáig emelkedik az euró/dollár árfolyam, akkor jó eséllyel újra léphet az Európai Központi Bank.