Szakértő: ha Izrael háborúba indul, Iránban aligha számíthatnak gyors győzelemre

Elemzések2024. ápr. 15.D.J.

Az is lehet, hogy Izrael hamarosan Irán helyett a környező arab országokban az iráni kötődésű milíciákra fog lecsapni - mondta el a növekedés.hu-nak Tárik Meszár az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Irán azt állítja, hogy szombat éjjel, amikor mintegy 300 drónt és rakétát lőtt ki Izraelre, csupán az önvédelemhez való legitim jogát gyakorolta.

Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a rakéták 99 százalékát sikerült elfogniuk. De hogy mit fognak válaszul lépni az még nem világos.

Az egyértelmű, hogy a mostani akcióval Irán nem akart nagy pusztítást végezni. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokat és a különböző arab országokat is időben értesítették a támadásról.

Ez most csak egy üzenet volt Irán részéről

– mondta el a növekedés.hu-nak Tárik Meszár az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Mint hozzátette: ha Irán akarná minden bizonnyal képes lenne túlterhelni az izraeli védelmi rendszert.

„Most nagy a feszültség. Nem lehet kizárni, hogy Izrael válaszul az iráni rakétákra egy nagyobb volumenű támadást indít meg.

Az is lehet, hogy inkább a környező arab országokban az iráni kötődésű milíciákra fognak lecsapni.

Az USA mindenesetre előre jelezte, hogy egy Irán elleni nyílt háborúban nem fognak részt venni. Szerintem általánosságban véve a háborúnak az eszkalálódása egyik félnek sem igazán az érdeke” – mondta el a szakértő.

Ha mégis kiüt egy háború Izrael és Irán között az aligha ér véget egyhamar.

Persze az is kérdés, hogy pontosan mely országok vennének részt akár közvetve egy ilyen konfliktusban. Viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy az iráni hadsereg viszonylag erős: úgy 610 ezer aktív tagjuk van és emellett még 300 ezer katonát azonnal tudnak mozgósítani.

Ezekbe a számokba pedig az Iránhoz köthető milíciák bele sincsenek számolva, ahogy a félkatonai Baszidzs szervezet sem, amely szintén több százezer tagot tud gyorsan hadba hívni.

Technológiai oldalon ugyan Iránnak van lemaradása Izraellel szemben, de a dróntechnológiájuk például kifejezetten fejlett, ami részben pótolja a hiányosságaikat.