Százával törnek be a pesti lakásokba – Betöréstérkép

Elemzések2023. aug. 12.D.J.

Nyaranta rendre megugrik a lakásbetörések száma. Pedig sokszor már egy rács is elég a tolvajok elriasztásához. A bűnözők nem szeretik a macerát.

A rablók néha egészen rafináltak a fővárosban. Volt hogy egy olyan négyfős bandát kapott el a rendőrség, akik kifigyelték, hogy kik járnak luxusautókkal a város útjain, majd illegális módszerekkel a biztosítói adatbázisból kiderítették, hogy merre élnek a tulajok.

A helyszínen több felderítést is tartottak és kifigyelték, hogy a lakók mikor vannak távol. Tizenhat ingatlanba törtek be és 34 milliós kárt okoztak mielőtt elkapták volna őket.

A valuták mellett többek közt méregdrága órákat, ékszereket és táskákat csentek el.

Mint a növekedés.hu a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól megtudta: a fővárosban a regisztrált betörések száma az idei év első felében 402 volt. Tavaly ugyanebben az időszakban valamivel több: 444.

Ezek az adatok a már lezárt eljárások számáról adnak tájékoztatást. Nem az elkövetési időt, hanem a rögzítés idejét mutatják a statisztikák. A főváros mindenesetre alaposan kiemelkedik az országos átlagból, ha betörésekről van szó.

Regisztrált lakásbetörések 2023 május és június közepe között

Regisztrált lakásbetörések 2023 május és június közepe között

A térképen szereplő bűnügyi adatok nem tartalmazzák azoknak a nyomozásoknak az adatait, amelyekben bármely információ idő előtti nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás érdekeit. Forrás: terkep.police.hu

A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattárban is körbe néztünk, ahol a vizsgált terepen 2019-esek a legfrissebb számok. Ami évek óta látszik a statisztikákon, hogy Budapesten nem a rossz hírűnek elkönyvelt VIII. kerületben, hanem helyette a tehetősebb helyeken követik el lakosságarányosan a legtöbb betörést.

Százezer lakosra jutó lakásbetörések száma a budapesti kerületekben (2019)

Százezer lakosra jutó lakásbetörések száma a budapesti kerületekben (2019)

Forrás: prestat.lechnerkozpont.hu

Egy gyengébb zárat egy rutinos tolvaj úgy 15 másodperc alatt nyit ki. Sok bűnöző azonban nem is babrál az ajtóval, csak felfeszíti az egyik ablakot.

Ami az enyveskezű idegeneket igazán eltántorítja: ha rácsot látnak, vagy arra lesznek figyelmesek, hogy riasztó van felszerelve, esetleg forgalmas a lakás környéke és könnyű beleakadni egy szemtanúba – erről az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) egyik korábbi kutatása árulkodik, amelyhez még börtönbüntetésre ítélt fogvatartottakat is kifaggattak a témáról.

A tolvajok leginkább a kertes házakat szeretik. Ezekben könnyebb nagyobb értéktárgyakra bukkanni, ráadásul a kétszintes ingatlanoknál esténként kevésbé kell tartani a bentlakóktól, mert a hálószobák általában az emeleten vannak.

A mostani nyaralási időszak az egyik kedvence a betörőknek, hisz ilyenkor a rengeteg ház áll üresen.

Íme néhány tippet azoknak, akik már tervezik az üdülést. Így érdemes védeni a házat:

- Mindössze pár ezer forintért már lehet itthon is kapni úgynevezett TV-szimulátorokat. Ezek olyan gépek, amelyek időnként különféle erejű fénnyel világítják be a szobát. A használatuk mellett az üres lakás kintről úgy fest majd mintha bent valaki televíziózna.

Épp így a megtévesztés kedvéért lehet venni időzítős kapcsolókat, amelyek néha feloltják a lámpákat.

- Fényben a legtöbb bűnöző nem szeret ügyködni a lakattal vagy a nyílászárókkal, ezért érdemes kintre felszerelni mozgásérzékelős lámpákat.

- Ha esetleg jófajta rácsokat vagy riasztót nem engedhetünk meg magunknak, akkor már egy „Vigyázz, a kutya harap” feliratú tábla is segítheti az otthonunk biztonságát. Még akkoris ha nincs eb a háznál. Az illúzió kedvéért lehet venni kutyaugatást utánzó riasztót is.

- A biztonsági záras ajtók előnye, hogy ha a betörő be is jut a házba mondjuk az ablakon át, nagyobb tárgyakat nem tud kivinni a bejáraton.

- Ha van riasztó akkor a szirénát érdemes jól látható helyre tenni, így már hamar elijesztheti a betörőket.

- Ha van kertünk, akkor zárjunk el minden olyan tárgyat, amely könnyen segíthetné a betörő dolgát, legyen az létra vagy akár egy kerti eszköz.

- Nagy értékű ékszereket és készpénzt, ha lehet ne tároljunk otthon, pláne akkor ha hosszú időre elutazunk.

- Ha a postaládánkban egyre nagyobbra duzzadnak a levél és újsághalmok akkor a betörőkben hamar felmerülhet a gyanú, hogy a lakás teljesen üres. Utazás előtt érdemes megkérni egy szomszédot, hogy a távollétünk alatt néha ürítse a postaládánkat.