Szinte mindenhol gördülékenyen zajlik az elektronikus fizetés

Elemzések2021. ápr. 29.Fellegi Tamás

Az idei év elejétől kötelező az online pénztárgéppel rendelkező kereskedőknek, vállalkozásoknak lehetővé tenni, hogy ügyfeleik elektronikusan is fizethessenek.

Búcsú a készpénztől

Ma már teljesen reális elvárás, hogy sehol ne kelljen készpénzt használni az átlagembernek, aki jövedelmét elektronikusan kapja, készpénzhez csak akkor jut, ha felkeres egy ATM-et. Miután azonban egyre kevésbé kell a készpénz, legszívesebben elkerüljük az ATM-et, így előbb-utóbb kiürül pénztárcánk, sőt, már magunkkal sem visszük.

A készpénzmentes életforma kényelmes és főleg hasznos, ezért aki megszokta, nagy gondban van, ha valahol mégis készpénz kérnek tőle. Ezt a hatást csak erősítette az immár több mint egy éve tartó világjárvány, hisz a sokak kezében megforduló bankjegyek és érmék a vírus hordozói lehetnek. Nem véletlen, hogy megszületett a jogszabály, miszerint minden kereskedőnél, ahol van online pénztárgép, biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét, akár bankkártyával, akár az azonnali utalás lehetőségét igénybe véve, melyet

nagyban könnyít a másodlagos azonosítók használata.

Nem mindenki működteti

A legtöbb fizetőhelyen immár gördülékenyen megy a készpénzmentes fizetés, van azonban még egy-két vállalkozó, rendszerint a kisebb forgalmú üzletek esetében, ahol még most sem szívesen fogadják, ha valaki nem készpénzt hoz, és a jogszabály ellenére találnak rá módot, hogy az ilyen vevőt elutasítsák. Előfordul, hogy a kártyaleolvasó meghibásodására vagy az internet kimaradására hivatkoznak, ami ritkán valós probléma (ahogy az online pénztárgép is mindig üzemel), ugyanakkor a vásárló ilyenkor nem tudja jogait érvényesíteni, ezért, ha nincs készpénze, kénytelen a remélt áru vagy szolgáltatás nélkül távozni.

Nem ördögtől való

A megoldás egyrészt a fokozottabb ellenőrzés lehet, ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy nem az a jó megoldás, ha kényszernek érzik a vállalkozások az elektronikus fizetést (amit hosszabb távon úgysem lehet elkerülni, a fejlődés nem áll meg), hanem ha tudatosul bennük, hogy ma már egyszerűen, gyorsan, kockázatmentesen meg lehet ezt valósítani, nem kell idegenkedni tőle.

Azonnali utalás

Ha valaki nem akar kártyaleolvasót üzemeltetni, igen egyszerű a megoldás, ha készpénzmentes vásárló érkezik. Elég, ha megadja a bankszámlát, és ehhez nem kell a 24 jegyű számlaszám, hanem hozzá lehet rendelni egy másodlagos azonosítót, ami lehet telefonszám, adószám, e-mail cím vagy adóazonosító jel. Aki a fizetést kezdeményezi, így mobilbanki alkalmazásán keresztül könnyen el tudja indítani az utalást, az összeg pedig a hét minden napján, napi 24 órában azonnal megérkezik.

Immár ennek ellenőrzése sem lehet gond a vállalkozás számára: a bankszámlára ránézhetnek bármikor akár számítógépen, akár mobilalkalmazással, emellett beállíthatják, hogy a bank minden jóváírásról azonnal sms-t küldjön. Ennek költsége minimális, ugyanakkor azonnal

nyomon lehet követni a fizetés beérkezését, időveszteség nélkül.

A fejlődés feltartóztathatatlan

A fejlődés nem áll meg, a készpénz szerepe elkerülhetetlenül csökkenni fog, egy idő után már senki nem fog tudni megélni a csak készpénzes vásárlókból. Érdemes ezért minél előbb nyitni az elektronikus fizetés tényleges használata felé, már rövid távon is láthatja minden vállalkozó, hogy egyezrű és biztonságos megoldás.