Több lehet a válás - A házasságok számára is komoly erőpróba a járvány

Elemzések2021. feb. 20.Haiman Éva

Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány számos negatív következményei között a válások számának emelkedésével is kalkulálni kell. A párkapcsolatok másik része viszont még inkább megerősödhet a nehézségek hatására.

A rendszerváltás óta egyre kevesebb a válás Magyarországon, számuk az utóbbi tíz évben jelentősen csökkent.

A válások demográfiai jellemzőit bemutató KSH-kiadványból kiderül: kisebb-nagyobb megszakításokkal 1876 óta állnak rendelkezésre a témában idősoros adatok. Az 1900-as évek elején évenként még csak ezer körüli házasságot bontottak fel, egy ingadozásokkal tarkított, de határozottan emelkedő trend a II. világháborút követően indult meg: a stabilan 20 ezer fölötti évenkénti válásszám az 1960-as évek közepétől jellemző és egészen a legutóbbi évekig folyamatosan e szint fölött ingadozott.

A legtöbb, majdnem 30 ezer bontóper 1987-ben zárult le. Az elmúlt tíz évben újabb csökkenés vette kezdetét, amelynek eredményeként 2014-ben, ötven év után először ismét 20 ezer alá esett a felbontott házasságok száma, és 2015 kivételével az óta minden évben e szint alatt maradt.

A házasságok egyre később köttetnek, így a párok is egyre idősebb életkorban döntenek a válás mellett: a legutolsók, részletesen elemzett évben, 2017-ben a házasságok több kint egynegyedét a negyvenes éveikben járó párok bontották fel.

A házasságkötési kor kitolódásának vannak előnyei is, a párok nem csak megfontoltabban kötik össze az életüket, de a válókeresetet sem hirtelen felindulásból adják be: már átlagosan több mint tizennégy évet élnek együtt, mielőtt kimondanák a boldogító nemet.

A felbontott házasságok átlagos tartama a 1990 évi 10,9 évről 2017-re 14 év fölé nőtt. Ugyanezen időszak alatt egyharmadával csökkent az öt éven belül felbomlott házasságok aránya, de az 5–9 éves házasság utáni válások aránya is csaknem negyedével visszaesett.

A statisztikák szerint a feleségeknek jellemzően 10–14, a férjeknek több mint 20 évnyi közös élet után lesz elegük a másikból. A válások 71 százalékát a feleségek kezdeményezik, és a kiskorú gyermekek 90 százaléka az anyákkal marad.

Ez utóbbi két ok miatt is hozott létre 2016-ban ügyvédek egy csoportja egy jogsegélyszolgálatot „Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten” néven. Mint az elnevezés is mutatja, kifejezetten férfiak képviseletét látják el bontóperes ügyekben, ugyanakkor, mint Tóth Mihály cégtulajdonos-irodavezető elmondta: ha egy kapcsolat megmenthető, akkor azért igyekeznek mindent megtenni, ha nem, akkor azért, hogy minél kisebb legyen a kár, és nem az anyagi, hanem az, ami a feleket, de legfőképpen, ami a gyerekeket éri.

Tóth Mihály azt mondja, sajnos az elmúlt években beigazolódott, hogy nagy az igény a szolgáltatásaikra, a férfiakat sokszor még mindig váratlanul éri, amikor a feleségük bejelenti, hogy itt a kapcsolat vége.

A koronavírus-járvány kezdete óta több minden megváltozott: egyrészt eltűnt a válókeresetek beadására jellemző szezonalitás. Míg eddig jellemzően a nyaralási időszak után, illetve a karácsonyi ünnepeket követően telt be a házas feleknél a pohár – a fejlett világban mindenütt ezt tapasztalták –, most a tavaszi enyhítést követően, ősz óta pedig folyamatosan magas a válni szándékozók száma – közölte Tóth Mihály.

Az is látszik, hogy a férfiak egyértelműen nehezebben viselik a bezártságot, azt, hogy folyton együtt van a család, kizökkentek a megszokott rutinból, és az esetleges állásvesztést is jobban megszenvedik. Ők is mindinkább késztetést éreznek arra, hogy alapjaiban változtassanak az életükön, bár az esetek 80-90 százalékában továbbra is a nők kezdeményezik a házasságok felbontását.

Az egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon a Covid-19 miatt több házasság bomlik-e majd fel, de nagyon úgy néz ki, mert folyamatosan csörögnek a jogsegélyszolgálatnál a telefonok – teszi hozzá a tulajdonos.

Ügyvédek már tavaly tavasszal, az első karanténidőszak után a válások számának emelkedését jósolták. Kínából már akkor ilyen hírek érkeztek, most pedig többek között Olaszországból jeleztek hasonló tendenciát.

Ott 2020-ban 60 százalékkal nőtt a különválások száma 2019-hez képest. 

Matteo Santini ügyvéd ismertetése szerint az esetek 40 százalékában az volt az ok, hogy a lezárás megnehezítette a hűtlenséget és a "kettős élet" rejtegetését. Az esetek további 30 százaléka családon belüli erőszak miatt következett be, a fennmaradó 30 százalék mögött pedig egyéb okok húzódtak meg.

Pünkösti Nóra, párkapcsolati coach is biztos benne, hogy a járvány nyomán jelentősen emelkedni fog a válások száma. De, mint blogjában írja, abban is biztos, hogy ezek a párok amúgy is elváltak volna, a pandémia pusztán felgyorsította az eseményeket. Szerinte ugyanakkor szép számban vannak olyan házasságok, párkapcsolatok is, amelyeket megerősít ez a nehéz időszak. 

Ez utóbbira hívja fel a figyelmet az az amerikai felmérés is, amely szerint a párok egy másik része kifejezetten megerősödve jöhet ki a koronavírus-válságból. Míg egyes párok küzdenek, a többség arról számolt be, hogy 2020-ban mélyült az egymás iránti elkötelezettségük.