Vannak ügynökök, akiket házasságtörésre képeznek

Elemzések2020. aug. 8.D.J.

Egy hivatalos csábító a szolgálataiért átváltva akár 6 millió forintot is elkérhet.

A férfiak a legnagyobb balekok – állapította meg annak idején Kiyoshi Hiwatashi egy olyan cég volt vezetője, amelyik kifejezetten a házasságok szétrobbantásával foglalkozik. Japánban több mint kétszáz olyan társaság működik, amelyik csak azért tartja fent az ügynök-hálózatát, hogy kérésre elcsábítsák a párkapcsolatban élő embereket. Az ügyfeleik általában férjek és feleségek, akik el akarnak válni, de tartanak attól, hogy a párjuk nem akar tovább állni.

Ezért jó pénzért szereznek nekik egy szeretőt.

Az ilyen cégeket a japánok „wakaresaseya”-nak hívják. Most azt gondolhatnánk, hogy egy olyan országban, ahol bármelyik bókoló idegen akár egy fizetett ügynök is lehet, az emberek gyanakvóan fogadják az ismeretlenek közeledését. De erről szó sincs.

„Az erősebbik nem képviselőit egy viszonylag szép nővel roppant könnyű meghódítani”

- mesélte Hiwatashi. A csábítással megbízott ügynökök rendszerint átlagemberek. Az irodákhoz unatkozó nővérek, doktorok és ügyvédek is jelentkeznek. Általában olyan átlagpolgárok, akiknek elegük van a mindennapos robotból. Ezért az életüket azzal dobják fel, hogy pénzért idegeneket hódítanak meg. A munka alatt viszont szexre nem kerülhet sor. Ezt ugyanis tiltják a helyi törvények.  Az ügynökök csupán egy-két randira szoktak sort keríteni. A találkozókat olykor rejtett kamerákkal is dokumentálják. A fotók és a videófelvételek ugyanis a megbízó oldaláról később segíthetnek gördülékenyebbé tenni a válást.

„Amikor felkeres minket egy ügyfél négy-öt napot szoktunk várni, hogy lássuk tényleg bele akarnak-e vágni ebbe az egészbe”

– mesélte korábban az egyik wakaresaseya vezetője.

„Látnunk kell, hogy tényleg komolyan gondolják a dolgot mielőtt emberek életét tesszük tönkre”.

Az ügynökségek kezében nem a csábítás az egyetlen eszköz. Van hogy az ügyfeleiket már azzal is ki tudják szolgálni, ha a megbízó házastársáról kényes információkat gyűjtenek össze. De arra is van példa, hogy nem a kliens párját, hanem feleség vagy a férj már meglévő szeretőjét kell meghódítani.

Az ágazatot 10 éve mindenesetre komoly sokk érte.

Ugyanis 2010-ben az egyik munka tragédiába fulladt. Egy bizonyos Takeshi Kuwabarát azzal bíztak meg, hogy csábítson el egy férjes asszonyt. Csak hogy az ügynök beleszeretett a célpontba. Amikor az asszony szakítani akart vele Kuwabara nem bírta elviselni a nő hiányát. A depresszióba esett férfi végül a volt szeretőjét megfojtotta egy madzaggal. A gyilkosság az egész üzletágat megrázta. Kuwabarát 15 év börtönre ítélték. A tragédia hatására az ágazatot pedig megreformálták a törvényhozók. Innentől a házasságok tönkretételében érdekelt cégek már nehezebben tudtak működési engedélyhez jutni.

Az üzletág azonban a jelek szerint újabban megint elkezdett virágozni.

A témában egyre több hirdetés jelenik meg az online térben – hívja fel rá a figyelmet a BBC. Pedig az árak egészen borsosak. Átváltva már egy egyszerübb, problémamentes ügy lebonyolítása is belekerülhet 1 millió forintba. De ha az ügynökséget egy politikus vagy egy híresség keresi meg, aki teljes diszkréciót kér, akkor a cég díja a 6 millió forintot is megközelítheti.