Több mint 60 százalékkal nőtt a lakáskorszerűsítési hitelek száma

Elemzések2021. okt. 28.HP

Beért a 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás. A lakáskorszerűsítésre fordított hitelek száma 62 százalékkal emelkedett 2021 első felében. A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakás vásárlására fordított hitelek domináltak, a folyósított hitelek összegének 70 százaléka ezt a célt szolgálta. A problémamentes hitelek aránya a 2015. évi 86 százalékról 2021 első félévében 98 százalékra emelkedett. Ebben 2020-tól szerepe van a hitelmoratóriumnak is, melyben a lakáshitelek 29 százalékánál, mintegy 195 ezer esetben éltek az ügyfelek. Az érintett hitelek összege 1290 milliárd forint volt.

A KSH adatai alapján az idei első félévben a lakáshitel-állomány értéke 6,4 százalékkal 4300 milliárd forint közelébe emelkedett. Az állomány elérte a GDP 8,9 százalékát.

A lakáshitel-állomány bővülésében szerepe volt a törlesztési moratórium miatt ki nem fizetett törlesztőrészleteknek, és annak, hogy a lejáró hitelek lezárása későbbre tolódott.

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül közel 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek.

Moratórium

A hiteltörlesztési moratóriummal a lakáshitelek 29 százalékánál, mintegy 195 ezer esetben éltek az ügyfelek. Az érintett hitelek összege 1290 milliárd forint volt.

Ennek tükrében a moratóriummal érintett hitelek száma 32, összege 29 százalékkal csökkent 2020 végéhez képest.

Támogatott hitelek

Az államilag támogatott hitelek állománya 12, a piaci hitelek állománya 13 százalékkal bővült éves alapon az első félévben.

A lakáscélú hitelállomány alakulása az időszak végén


Forrás: KSH

A KSH kiadványa rámutat, a támogatott lakáshitelezés térnyeréséhez a már meglévő támogatások mellett közvetve vagy közvetlenül az év elején elindult új otthonteremtési program több eleme is hozzájárult.

Erre jó példa, hogy a 2022. december 31-ig újra 5 százalék lett az új lakások áfája, a CSOK-kal vásárlók további áfa-visszatérítési lehetőségekkel is élhetnek, csökkentek a közjegyzői költségek, egyszerűsödtek egyes építésügyi eljárások, és 2022. június 30-ig elhalasztották az épülő lakások energetikai előírásainak szigorítását.

Javuló hitelportfólió

A problémamentes hitelek aránya 2015 óta folyamatosan növekszik. A mutató 2015. évi 86 százalékról 2020-ra 97 százalékra, 2021 első félévében pedig 98 százalékra emelkedett.

2020 óta a kedvező folyamatban ugyanakkor szerepet játszott a lakossági hitelek törlesztését felfüggesztő hitelezési moratórium is.

Hitelcélok

2021 első hat hónapjában több mint 59 ezer lakáshitelt folyósítottak, összesen 568 milliárd forint értékben. A folyósított hitelek összege 35 százalékkal nőtt éves alapon a KSH adatai szerint.

A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakás vásárlására fordított hitelek domináltak, a folyósított hitelek összegének 70 százaléka ezt a célt szolgálta.

A korszerűsítési, bővítési hitelek száma a 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás és az ehhez igénybe vehető támogatott előfinanszírozási hitelek hatására 2021 első felében 62 százalékkal emelkedett. Összesített értékük pedig közel háromszorosára ugrott az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Mindeközben az átlagos hitel összege 3 millió forintról 5,3 millió forintra emelkedett.

A folyósított lakáscélú hitelek összege célok szerint, 2021 első félév

Forrás: KSH

Mozgástér

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a lakosság jelzáloghiteleinek állománya a GDP arányában. Uniós összevetésben egyedül Romániában alacsonyabb a mutató.

Az uniós átlag közel négyszer olyan magas, mint a magyar, vagyis bőven van még tere a hitelállomány egészséges szerkezetű növekedésének.

Ezt biztosítják a hitelfelvételnél érvényben lévő jövedelmi korlátok, illetőleg az új folyósítások már kizárólag fix kamatozású forint hitelből állnak. A meglévő változó kamatozású állomány kezd fokozatosan kikopni a rendszerből.

Forrás: MNB, EKB