Három ábrán hogyan alakul most a munkanélküliség Magyarországon

Elemzések2020. máj. 27.Harsányi Péter

A koronavírus-járvány hatásai áprilisban már markánsabban jelentkeztek. 2020 áprilisában 73 ezer ember veszítette el az állását. A munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra emelkedett. A korábban tapasztalt nagyfokú munkaerőhiány gyakorlatilag eltűnt a gazdaságból. A járvány hatására májusban várhatóan tovább nőnek az elbocsátások. Az Európai Unióban ugyanakkor nagyságrendileg kétszer olyan magas a munkanélküliségi ráta, mint hazánkban.

A koronavírus gazdasági következményei a vizsgált időszakot továbbra is csak részben érintették. A járvány hatásai így a közölt munkanélküliségi adatokban ugyan a korábbinál markánsabban, de nem teljes egészében jelennek meg. Az év első négy hónapjában a munkanélküliek átlagos létszáma 174 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra emelkedett.

2020 áprilisában mintegy 73 ezer fő veszítette el állását. A korábban tapasztalt nagyfokú munkaerőhiány gyakorlatilag eltűnt a gazdaságból.

Forrás: KSH

A férfiakat alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket, esetükben a mutató értéke lényegében stagnált, miközben a nőknél növekedett.

A 15–74 éves férfiak körében a munkanélküliek száma 92 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. A nők esetében a munkanélküliek száma 83 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalékra emelkedett.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a járványhelyzet miatt nehézkesebbé vált statisztikai alapon mérni a munkanélküliek számát.

Foglalkoztatottság

2020 áprilisban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 368 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 73 ezer fővel kevesebb. A 15–64 évesek foglalkoztatási aránya ugyanezen időszak alatt 1,1 százalékponttal, 68,1 százalékra csökkent.

Forrás: KSH

Sokkal jobban állunk az Európai Unióhoz képest

A munkanélküliségi ráta az eurozónában és az Európai Unióban márciusban nagyságrendileg kétszer akkora volt, mint Magyarországon. Az uniós munkanélküliségi adatok még nem érhetők el április hónapra, melyek várhatóan áprilisban még tovább emelkedtek.

Munkanélküliségi ráta, Európai Unió (kék), eurozóna (piros)

Forrás: Eurostat

Nem mindegy honnan emelkedik a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta hazánkban még az év elején 3,4 százalékra süllyedt, miközben a 15 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája 70 százalékra emelkedett, amely egyben történelmi csúcs. A koronavírus tehát erős, egészséges állapotában érte a hazai munkaerőpiacot, akkor, amikor közel volt a teljes foglalkoztatottsági szint.

Kockázatok, második hullám

Nagyon sok múlik a vírus végleges lecsengésének hosszán. Nem mindegy ugyanis, hogy végül mennyi vállalkozás éli túl a válságot. Minél tovább tart a járvány és ezáltal minél több cég megy csődbe, annál lassabban tud majd visszasüllyedni a munkanélküliségi ráta a korábbi mélypontjaira. Egy elhúzódó járványhelyzet a gyors „V” alakú kilábalást is veszélyeztetné.

Egyelőre azonban kontroll alatt van tartva a koronavírus-járvány Magyarországon. Az alacsony esetszám mellett az életbe léptetett védőintézkedésekkel (maszkok viselése, higiéniás eljárások, társadalmi távolságtartás) jó eséllyel számottevően mérsékelhető a járvány terjedése.