Tömegesen vándorolnak el a szlovákok - ki nem találná, melyik országba

Elemzések2024. márc. 31.F. P.

A közös európai munkaerőpiac megnyitása után sokan mentek gazdagabb országokba dolgozni: a folyamat a legtöbb helyen fékeződik a bérfelzárkózás miatt. A szlovákokat viszont valami más nyomasztja mostanában, és találtak egy helyet, ahol remekül érzik magukat.

Amikor az Európai Uniót és annak egységes belső piacát elhagyó Egyesült Királyság közzétette az adatot, hogy mely ország hány állampogára volt ott és kapott letelepedési engedélyt, a szlovákok alig tűntek fel a listán. Más országok sem jeleztek nagyobb szlovák közösséget: de akkor hol lehetnek, akik többre vágynak, mint ami otthon elérhető?

Főváros a nyugati szélen

Egyrészt Szlovákiában sokkal nagyobb az ingázás lehetősége Ausztriába, főleg Bécsbe, miután

a főváros és így az ország súlypontja az osztrák határon fekszik.

A 80 km-es út vagy 1 órás vonatozás igazán nem nagy áldozat a két és félszeres fizetésért. Az ország más részein lakók, sőt, a pozsonyiak egy része viszont gyakran másképp dönt a The Guardian szerint.

Nem vagyonokat keresni mennek

Ne gondoljuk, hogy azonban hogy a német bér dupláját kínáló Svájcba, vagy az annak másfélszeresét kínáló Dániába igyekeznek, nem beszélve az ezeknél kisebb, de még mindig igen csinos bért kínáló Luxemburgról, Norvégiáról, Írországról vagy akár Izlandról

Meglepő módon legtöbbjük végcélja egy másik, igaz, élen járó felzárkózó ország. Hogy ez hogyan lehetséges? Nagyon egyszerű: majdnem ugyanaz a nyelv, és ráadásul hosszú ideig egy országban éltek velük.

Igen, Csehországról van szó, ahol már nem rosszak a bérek, de a megélhetési költségek sem vészesek. A szlovákok szinte otthon érzik magukat, ugyanakkor nagyon tetszik nekik, hogy az ország sokkal európaibb, mint hazájuk.

Agyelszívás

A The Guardian által megkérdezett szlovákok szerint régebben is zavarta őket a szlovákiai politikai kultúra, de mióta Fico újra hatalomra jutott, azóta sokan úgy döntöttek, hogy nem kérnek belőle még egyszer.

Átköltöznek a befogadó Prágába vagy más cseh városba, ahol még örölnek is nekik, hisz ott is van azért elvándorlás és munkaerőhiány, a születésszám ott is alacsony. Ugyanakkor

majdnem azonos nyelvű emberek érkeznek, nem tekintik őket bevándorlóknak.

Az erősebb, jó képzettséget igényló szakmákban nagyobb a cseh bérelőny, hisz a cseheknek az őket majdnem minden oldalról körülvevő Németországgal és Ausztriával kell versenyezi a munkaerőért, így az OECD szerint komoly agyelszívás zajlik, és azok, akik mostanában mennek, azt nyilatkozzák, hogy nem is zándékoznak visszatérni. Hazalátogatni bármikor lehet, a távolság nem nagy, viszont sokkal jobban érzik magukat Csehországban.