Továbbra is sláger marad a készpénz?

Elemzések2020. nov. 16.HP

Az egyre inkább elhúzódó koronavírus-válság hatására megerősödhet a szürkegazdaság. Az építőipar várható felfutása, a vállalati szegmens mérséklődő eredménye és a KATA-s adóforma tervezett szigorítása is ezt a forgatókönyvet valószínűsíti. Pozitívum ugyanakkor, hogy nemzetközi összehasonlításban visszafogottabb a készpénzállomány bővülésének üteme hazánkban.

Munkaerőpiac

A vállalati szektor kilátásai a járvány miatt érezhetően gyengültek. A leginkább érintett vállalkozások a koronavírus tavaszi hullámánál már felélték a megtakarításaik jelentős részét. Emiatt sok cég elbocsátásokra vagy részmunkaidős alkalmazásra kényszerül.

Utóbbi jelenségre világított rá korábban a Randstad Hungary, Magyarország legnagyobb munkaerőközvetítő cége: a fekete, illetve szürkegazdaság újra előretör. Egyre többen részmunkaidőben jelentik be a munkavállalókat, miközben teljes időben foglalkoztatják és végül készpénzben kompenzálják őket.

A folyamat a nagyobb készpénzállomány iránti igényt erősíti.

Ingatlanpiac

Az 5 százalékos kedvezményes áfa-kulcs visszaállításával az építőipar új lendületet kaphat, mely híres a fekete, illetve szürke foglalkoztatásról. Az intézkedés hatására 2021 és 2022 között évente átlagosan 20-25 ezer ingatlan épülhet hazánkban.

Az ingatlanpiaci tranzakciószámok későbbi emelkedése is a készpénzes megoldások előretörését vonhatja maga után. Sok esetben ugyanis bevett gyakorlat az adásvételi szerződések megkötésénél, hogy eltérő összeget írnak rá a felek a szerződésre adózási megfontolásokból, míg a különbözetet készpénzben egyenlítik ki.

Infláció

A fogyasztói árindex emelkedő trendje múlt hónapban megtört. A gyengülő külső és belső kereslet, valamint a magasabb bázis miatt az inflációs mutatók középtávon visszasüllyedhetnek a 3 százalékos jegybanki célhoz. Ennek tükrében a készpénztartás költsége csökken, így hajlamosabbak lehetnek a háztartások több készpénzt tartani a párnacihában.

Itt ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a MÁP Plusz továbbra is évi átlagos 5 százalékos kockázatmentes hozamot nyújt, így a valós alternatív költségek változatlanok.

KATA

A KATA adózási forma szigorítására a lehető legrosszabbkor kerülhet sor. A tervezett lépés miatt egy ilyen nehéz gazdasági környezetben számos vállalkozó arra kényszerül, hogy szürke megoldásokat keressen. A tervek szerint a 3 millió forintot meghaladó bevétel után 40 százalékos mértékű adót kell fizetni a jövő évtől. Ez az intézkedés rendkívül komoly anyagi nehézségeket okoz a döntően „becsületesen” működő KATA-s vállalkozásoknak.

Biztonsági megfontolások

A forgalomban levő készpénzállomány értéke szeptember 30-án 6925 milliárd forint volt.

A járvány második hulláma miatt átmenetileg újra megnőhet a készpénz iránti igény. A háztartások jobban tartalékolhatnak és több készpénzt tarthatnak otthon.

Régiós kitekintő

Az MNB adatai alapján a forgalomban lévő készpénzállomány az év első 8 hónapjában a 6,2 százalékkal bővült Magyarországon. Ezzel párhuzamosan Csehországban 5,9 százalékkal, Lengyelországban 26,2 százalékkal, az eurozónában 7 százalékkal, az USA-ban pedig közel 12 százalékkal emelkedett. Nemzetközi összehasonlításban tehát jól teljesített hazánk e téren.

Trend

A készpénzállomány hosszú távon épült fel, emiatt hosszú időre van szükség ahhoz, hogy visszaszoruljon. A fenti tényezők zöme eleve nem is befolyásolható szigorúbb szabályozással.

Hosszabb távon az elektronikus fizetési módok elterjedése és a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlődése segíthet visszaszorítani készpénzállomány növekedését.