Tőzsdére mehet a GRÁNIT Bank

Elemzések2020. nov. 9.Harsányi Péter

Összesen 4,29 milliárd forint új tőkét fektet be a GRÁNIT Bankba a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap és egy magánbefektető. A tőkeemelés célja a további innovatív növekedés és a nemzetközi terjeszkedés támogatása, valamint a bank részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére való bevezetése. A pénzintézet az elmúlt évtizedben kiemelkedő mértékben növelte a hitelállományát és az eredményességét. A bank sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett, aki szerint a Gránit Bank költséghatékonysága kétszer jobb a hazai bankrendszer átlagánál.

A GRÁNIT Bank sajtótájékoztatóján felszólalt Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondása alapján a GRÁNIT Bankban megvalósuló tőkeemelés teljes egészében megfelel a kormány pénzügy-politikai törekvéseinek.

Hozzátette, a tőkeemelés célja, hogy az innovatív fejlődés folytatódjon, az eddigieknél is több lakossági és vállalati ügyfél kerüljön a bankhoz, illetve a pénzintézet megjelenjen a nemzetközi piacon és a Budapesti Értéktőzsdén is.

2019-ben a bank már a hatodik évét zárta nyereségesen. Idén pedig a nehéz körülmények ellenére az első 9 hónapban 1,4 milliárd forintos adózás előtti eredmény képződött. A Gránit Bank költséghatékonysága kétszer jobb a hazai bankrendszer átlagánál – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Az indulás óta a GRÁNIT Bank mérlegfőösszege a hetvenszeresére emelkedett, az ügyfélszámlák napjainkra eléri a 70 ezret. A Gránit Bank jelenleg stabilan a középbanki kategóriába pozícionálható. Varga Mihály bízik abban, hogy a jövőben a 10 legnagyobb bank közé emelkedik a pénzintézet.

A banki ügyfelek számának növelése, a külföldre nyitás és a tőzsdén való megjelenés egyaránt elérhető közelségbe került, a korábban kitűzött célok megvalósultak.

A pénzügyminiszter rávilágított, hogy a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapon keresztül az állam újra belép a tulajdonosok közé. Mindez a megfelelő garanciális szabályok betartásával történik.

Az állam három fő hozadékot várhat a befektetéstől. Egyrészről tovább emelkedhet a bank értéke. Másodsorban az állami tulajdonosi jelenléttel az eddigieknél is gyorsabbá válik a pénzintézet fejlődése. Varga Mihály ennek kapcsán megemlítette, hogy már 2014 óta nyereséges a Gránit Bank működése. Harmadrészben a terjeszkedés a külföldi piacokon és a Budapesti Értéktőzsdén is megvalósulhat.

Kiemelkedő sebességű növekedés

A GRÁNIT Bank az elmúlt évtized leggyorsabban növekvő bankja volt Magyarországnak, mely napjainkra a 13. legnagyobb pénzintézetté vált – mondta Hegedüs Éva a bank elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette, a GRÁNIT Bank az elmúlt 10 évben folyamatosan tudta növelni a mérlegfőösszegét, mely október végére megközelítette az 500 milliárd forintot.

A menedzsment célja, hogy a következő évtizedben a mérlegfőösszeg alapján a magyar bankrendszer 10 legnagyobb bankja közé kerüljön a pénzintézet, mely jelenleg a 13. helyen áll.

Hegedüs Éva kiemelte, hogy az elmúlt 10 évben a bankrendszer átlagánál lényegesen gyorsabban nőtt a Gránit Bank. Ez a növekedés alapvetően három pilléren alapult, úgymint: a digitális szolgáltatások kialakításán, a konzervatív hitelezésen, valamint a több szegmens számára nyújtott pénzügyi szolgáltatásokon.

A bank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy már 7 éve nyereséget termel a pénzintézet. A profit 2020 első 9 hónapjában a terveket meghaladva elérte az 1,42 milliárd forintot. A jó eredmény a hitel- és betétállomány dinamikus növekedésnek köszönhető, mely meghaladja a bankrendszer átlagát.

Forrás: Gránit Bank

A Bank sajáttőke-arányos nyeresége 10 százalék fölötti (adózás előtti eredménnyel számolva), ami nemzetközi viszonylatban kimagaslónak számít egy fiatal, még az építkezés fázisában lévő bank esetében

Üzleti modell

A GRÁNIT Bank egyszerre fókuszál a profitabilitást lehetővé tevő hitelezésre, illetve azon belül elsősorban a vállalati, kkv szektor hitelezésére. Másrészről a kezdetektől fogva a lakossági ügyfélkör számára digitális módon nyújtanak szolgáltatásokat. A GRÁNIT Bank működésének alapja a folyamatos innováció, melyet az ügyfelek honorálnak – mondta Hegedüs Éva.

A Bank évről évre számos digitális pénzügyi innovációt vezetett be, köztük sokat az országban elsőként tett elérhetővé, mint az újgenerációs érintéses mobilfizetést Android eszközzel, a teljesen online számlanyitást VideóBankban, vagy éppen az utóbbi hetekben a teljes értékű bankszámlanyitást szelfivel vagy a bankszámla aktiválását követően azonnal használható digitális bankkártyát. A betétlekötés esetében a mobilbank dominál, az állampapír vásárlás ingyenes a VideóBankon keresztül, s folyamatban van a hitelezés teljes folyamatának digitális platformra helyezése

– mondta Hegedüs Éva, hozzátéve, hogy a Bank az elkövetkező időszakban az innovációs ütem további gyorsítására törekszik.

Hitelállomány

A hitelállomány folyamatosan növekedett az elmúlt időszakban. A pénzintézet fókuszában a vállalati hitelezés állt, ami mellett a lakossági ügyfelek számára is minőségi szolgáltatást nyújt a bank.

Forrás: Gránit Bank

A nem teljesítő hitelek aránya mindössze 0,04 százalék a bankrendszer 5,3 százalékos átlagával szemben. A hitelállomány növekedésével párhuzamosan a betétstruktúra is folyamatosan növekszik. A betétállomány több mint 24 százaléka lakossági betétekből áll. A bank hitel/betét aránya 55-65 százalék közötti.

A bank jelenleg közel 70 ezer ügyfélszámlát kezel. Havonta átlagosan több mint 500 számlát nyitnak a GRÁNIT Banknál, melynek 70-80 százaléka digitális csatornákon történik.

Tőkeemelés

4,29 milliárd forint friss tőkét nyújtanak a Széchenyi Alapok és Nyúl Sándor tulajdonában lévő cég a GRÁNIT Bank számára. Előbbi 3 milliárd utóbbi 1,3 milliárd forintot biztosít. Az új tulajdonosok kisebbségi tulajdonrészt szereznek a GRÁNIT Bankban. A felek már aláírták a megállapodást, a bank közgyűlése döntött a tőkeemelésről és az Alapszabály változásról. Az MNB is megadta a szükséges engedélyt.

A fejlemények hatására a bank szavatoló tőkéje 25 százalékkal 21,5 milliárd forintra nő, amivel nagyobb üzleti aktivitás valósítható meg.

A tőkeemelés célja a GRÁNIT Bank innovatív növekedésének további gyorsítása, ideértve a nemzetközi terjeszkedésének támogatását. Emellett fontos cél a bank részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére való bevezetése.