Trump januárban bejelentheti, hogy 2024-ben újraindul

Elemzések2020. dec. 7.D.J.

Januárban jelentheti be hivatalosan, hogy újra fog indulni az elnökségért.

„Négy év múlva találkozunk”

zárta az egyik fehér házi beszédét a napokban Donald Trump. Mindaz, ami nem is olyan rég még csak folyosói pletyka volt ma már szimpla ténynek tűnik. Vagyis a különc politikus 2024-ben újra indulni akar az elnöki posztért. Jellemző, hogy Trump ugyan 170 millió dollárt gyűjtött össze pusztán azért, hogy meg tudja támadni a választási eredményeket, ám az összegyűlt pénz jó részét már a Save America nevű szervezetnek utalta át.

Ez a társaság nem vesz részt az elnök jogi harcaiban, helyette viszont segíthet majd neki a következő években, hogy megtartsa a befolyását a Republikánus Pártban – hívja fel rá a figyelmet a CNN.

„Jó lenne ha újra indulna. Remek munkát végzett”

nyilatkozott egy republikánus szenátor Rick Scott. Hasonlóan vélekedik egy másik honatya Josh Hawley is, aki a támogatásáról biztosította Trumpot. A körülötte lévő lelkesedés elsőre meglepő lehet, hisz Trump épp most vesztett el egy elnöki választást. Csakhogy sokan úgy érzik, hogy ezúttal minden ellene szólt, a koronavírus-járványtól a pandémia miatt kipattant gazdasági válságig. Trump mégis a várakozásokon felül teljesített.

„Nem csak hogy nyert 2016-ban, de négy évre rá növelte a szavazó-körét, úgy hogy ráadásul a bázisát 15 millióval bővítette. Ez egészen példátlan”

mondta Paul Gosar kongresszusi képviselő, aki azt is fontosnak tartja, hogy az elnöksége alatt Trump a fekete szavazók körében is növelte a népszerűségét. Bár tegyük hozzá ez a mutató így se túl magas hisz a mérések szerint a fekete szavazóknak kevesebb mint a 10 százaléka húzta be az X-et Trump neve mellé.

Az tény, hogy a republikánusok körében sok a támogatója, de mindez koránt sem jelenti, hogy négy év múlva a párt egyemberként be fog állni mögé.

Hisz, ahogy azt korábban mi is említettük többen is vannak, akik ki nem állhatják Trumpot és alig várják, hogy eltűnjön. Mitt Romney szenátortól a Marylandet kormányzó Phil Scotton át a Fehér Ház volt kommunikációs igazgatójáig Anthony Scaramucci-ig sokan örülnének, ha lelépne. Ám egyelőre nem ők a hangadók a pártban. Amikor a Politico több republikánust is megkérdezett Trump esetleges 2024-es indulásáról általában kétféle válaszba futottak bele. Azok, akiket mikrofonvégre kaptak vagy egyértelműen támogatták a regnáló elnököt vagy inkább nem nyilatkoztak a kérdésről.

Az látható, hogy a pártban néhányan már unják, hogy állandóan Trump kapcsán kell állást foglalniuk.

Egy volt kampány-tanácsadó szerint mindenesetre komoly esély van rá, hogy nem sokkal Joe Biden január 20-ai beiktatása előtt fogja Trump hivatalosan is bejelenteni, hogy 2024-ben újra indul az elnökségért. Így elérheti, hogy Biden beiktatása idején is ő legyen az egyik fő téma.