Trump lebombázná Oroszországot, Putyin emberei mégis kedvelik

Elemzések2022. ápr. 14.D.J.

Az orosz állami propaganda jóbarátként kezeli az előző amerikai elnököt, annak ellenére, hogy Trump saját bevallása szerint atommal fenyegetné Vlagyimir Putyint.

Belenézni az orosz állami TV adásaiba olyan érzés, mintha megnézhetnénk, hogy egy alternatív valóságban miként zajlik az élet. Ebben a világban az ukrán háború fényesen zajlik. Minden a tervek szerint halad. Nincsenek atrocitások, ha pedig mégis, akkor azokat a Nyugat kreálja. De hiába csapkod a NATO, az egész világ így is félelemmel vegyes csodálattal követi az orosz szuperfegyverek bevetését.

Mindennek tetejébe - az orosz állami TV adásai szerint - Oroszország egy olyan világhatalommá nőtte ki magát, amely kedvére rángatja a világpolitikai szálakat.

Nemrég az egyik műsorban például az volt a téma, hogy Amerikában orosz segítséggel rezsimváltást kéne lebonyolítani. Az adó egyik kulcsfigurája, Evgeny Popov úgy fogalmazott: „újra segítenünk kéne Trumpnak, hogy elnökké válasszák”.

Erre egy helyi politikai szakértő, Malek Dudakov azt is felvetette, hogy Trumpot az ukrán Mariupolba kéne meghívni, persze azután, hogy a kikötővárost „felszabadították”.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy Európával gazdasági háborút kell vívni, míg Amerikát úgy kell térdre kényszeríteni, hogy felerősítik az országban uralkodó társadalmi feszültségeket.

Az állami propagandisták megszólalásai alapján Moszkva szövetségesként tekint Trumpra. A volt amerikai elnök viszont újabban épp azon van, hogy az orosz-barátság vádját teljesen lemossa magáról.

Egy interjúban melyet a Fox Business-nek adott épp azt fejtegette, hogy ha most elnök lenne, Putyint atomtámadással fenyegetné meg.

Nagyobb nukleáris erőnk van [mint Oroszországnak]. Nekünk vannak a legjobb tengeralattjáróink az egész világon, a valaha épített legerősebb gépek… Azt kell mondanunk: Nézd, ha még egyszer megemlíted ezt a szót [az atomtámadást], akkor a partjaidhoz fogjuk rendelni őket.

Az atom tengeralattjárók mozgását egyébként nem szokás bejelenteni. Amikor pár éve Trump közölte, hogy két ilyen monstrum is megközelítette Észak-Koreát, a Pentagont sokkolta a bejelentés. A megszokott protokoll az, hogy a tengeralattjáróik helyzetéről sosem beszélnek.

Amikor a bizalmasaival volt körbevéve, Trump márciusban még ennél is merészebb tervekkel állt elő. A Republikánus Párt néhány támogatójának azt mondta, hogy szerinte az amerikai F-22-es vadászbombázókat kínai felségjellel kéne ellátni, majd „szét kéne bombázni Oroszországot”.

Majd azt mondjuk, hogy Kína tette, nem mi, Kína csinálta az egészet. Ezután el kezdenek harcolni egymással, mi meg csak hátradőlünk és nézzük

Erről a megbeszélésről egy hangfelvétel is készült, mely aztán később a Washington Posthoz került.

Mindenesetre majdnem ennyire bizarr az a történet is, amellyel Trump egyik jobbkeze, New York egykori polgármestere, Louis Giuliani állt elő. Az elmondása szerint Trump annak idején közölte Putyinnal, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát akkor felfogják robbantani Moszkva legbecsesebb templomait.

Roppant valószínűtlennek tűnik, hogy Trump bármelyik fenyegetését is beváltotta volna, mindenesetre sokan hisznek benne a tengerentúlon, hogy ha ő maradt volna az elnök, akkor a háború ki se tört volna. A konfliktus elején 62 százalék gondolta úgy, hogy Trumppal el lehetett volna kerülni a háborút.

Az USA-ban az emberek többsége szerint az orosz államfő azért bátorodott fel, mert látta, hogy Joe Biden gyengekezű vezető.