Trump köreit zavarba hozta az ukrán-orosz háború

Elemzések2022. feb. 26.D.J.

Több republikánus politikus kénytelen volt teljesen megváltoztatni a véleményét Putyinról, azután, hogy elindultak az ukrán harcok.

Amikor tavaly novemberben a CIA elnökét William J. Burns-t elküldte Joe Biden amerikai elnök Moszkvába, pusztán azért mert aggasztotta az ukrán határ menti mozgolódás, még a legtöbb elemző biztosra vette, hogy Amerika túlreagálja a helyzetet.

December elején is süket fülekre talált, amikor az amerikai titkosszolgálatok a sajtón keresztül bejelentették, hogy Oroszország több fronton megtámadhatja Ukrajnát, egy közel 200 ezres sereggel.

Épp így arra se figyelt kellően a világ, amikor Biden februárban szinte minden nap jelezte, hogy az orosz invázió bármelyik nap elkezdődhet.

Utólag visszanézve egyértelmű, hogy az amerikai hírszerzés és vele együtt az elnök is végig tisztában volt azzal, hogy Oroszország mire készül. Mivel előre eldőlt, hogy Ukrajnáért nem fognak harcolni, ezért emiatt nem kezdtek csapatmozgásokat végezni, viszont Putyin a jelek szerint nyitott könyv volt előttük.

Míg Biden cseppet sem lepődhetett meg, amikor csütörtökön megindult az orosz támadás, az ellenzéke, a hírszerzési jelentések ellenére annál inkább meghökkent.

Az a republikánus szavazó, aki most ki akarja gobozni, hogy a pártja mit gondol az ukrán konfliktusról, nincs könnyű helyzetben.

Donald Trump, aki minden jel szerint 2024-ben majd szeretne elnökjelöltként indulni a választásokon, Putyint zseniálisnak nevezte, amikor az oroszok elismerték a kelet-ukrajnai szakadár régiók függetlenségét.

[..] két dollár értékű szankciókért vesz át egy országot […] azt mondom ez elég okos

- így ámuldozott azon az ötleten, hogy Putyin békefenntartókat küld az orosz-barát ukrán területekre. Ám ahogy eldurvult a helyzet a dicséretek is elkezdtek tompulni. Trump csütörtök este, amikor már az ukrán városokat is bombázták inkább arról beszélt, hogy az ő elnöksége alatt ilyesmi nem fordulhatott volna elő. Putyint azonban még ekkor is mentegette. Arra tippelt, hogy a fegyveres konfliktus azért pattant ki, mert valami félremehetett a tárgyalásoknál.

Nem csak ő visszakozott. Mike Pompeo volt külügyminiszter például nemrég tehetséges államférfinak nevezte Putyint.

KGB-ügynök volt, az isten szerelmére. Tudja, hogyan kell használni az erőt. Ezt tisztelnünk kéne.

mondta épp akkor, amikor az ukrán helyzet már egyre forróbbá vált. Viszont Trumppal szemben Pompeo a háború kirobbanása után gond nélkül vett egy 180 fokos fordulatot és ezután Putyint mint diktátort emlegette.

Hasonló hátraarcot mutatott be J.D. Vance is, aki idén a félidős választásokon fog indulni szenátorjelöltként. Alig pár napja arról beszélt, hogy Ukrajna lényegtelen, és egyébként is csak egy rakás bűnöző vezeti, majd ahogy elkezdtek ropogni a fegyverek

már sajnálkozva beszélt a szenvedő ukránokról.

Sok más fiatal republikánushoz hasonlóan úgy tartja, hogy a háborútól Amerikának minél távolabb kell tartania magát. A régivonalas republikánusok viszont egészen más hangot ütnek meg ebben a kérdésben. 

Trump volt alelnöke Mike Pence nem csak hogy elítélte Ukrajna invázióját, de sokkal keményebb lépéseket követelt.

Találkoztam Vlagyimir Putyinnal. Egyenesen a szemébe néztem, és mondhatom, hogy Putyin csak az erőből ért.

mondta Pence.

"Orosz-ellenesség"

Ami magukat a republikánus szavazókat illeti, ők évek óta nem szimpatizálnak az oroszokkal. Mióta 2014-ben kitört az első ukrán háború többségében negatívan ítélik meg Putyin rendszerét. Ezen a téren nincs is nagy különbség köztük és a demokrata-szimpatizánsok között. A Gallup friss felmérése alapján az amerikaiak 85 százalékának kedvezőtlen véleménye van Oroszországról.

Viszont a sajtó, amely a konzervatív amerikaiakat igyekszik megszólítani meglepően kedvező színben tünteti fel Putyint, miközben Ukrajnát hónapokig ostorozták. A republikánus média fellegvárán a Fox csatornán Tucker Carlson, az adó egyik legismertebb arca nemrég kijelentette, hogy Ukrajna valójában nem is demokrácia.

Ukrajna az Egyesült Államok külügyminisztériumának a bábja.

Tucker értekezései a témában az orosz állami TV-nek annyira megtetszettek, hogy többször vágatlanul adták le. Ám onnantól, hogy megindult az orosz invázió kihátrált a korábbi álláspontjából. Csütörtök este már azt mondta:

Nem hiszem, hogy bárki helyeselné, amit Putyin tegnap tett. Én biztosan nem.