Hiába próbálták elhallgattatni, Trump visszatért!

Elemzések2022. jan. 22.D.J.

Amikor egy éve a közösségi oldalak egymás után tiltották ki a felületeikről Donald Trumpot, okkal lehetett hinni, hogy a dúsgazdag politikus karrierjének ezzel be is fellegzett. Hisz Trump nagyrészt épp a Twitternek és a Facebooknak köszönheti, hogy tényezővé vált. Ő maga mondta a CBS-nek egy korábbi interjúban, hogy a közösségi oldalak nélkül annak idején aligha került volna be a Fehér Házba.

A tanácsadói viszont utólag már örülnek, hogy az egyik legfőbb kommunikációs fegyverét kicsavarták a kezéből. Ahogy a Wall Street Journal-nek az egyikük nyilatkozott: "nem ismerek Trump köreiben egyetlen embert se, aki bánkódna miatta".

Készül a félidős választásokra

A regnáló elnök Joe Biden alatt egyre sorakoznak a gondok.

A pandémia csak nem akar megszűnni, a gazdaság pedig pont emiatt nem tud felpörögni, ami miatt Biden népszerűsége gödörbe került. A közvélemény-kutatások átlaga alapján az amerikaiaknak csak a 42 százaléka támogatja Bident.

Donald Trumpnak jót tesz, hogy nem áll a reflektorfényben.

De ahhoz, hogy komoly esélyekkel ringbe szállhasson 2024-ben az elnöki pozícióért, szükség van rá, hogy idén az emberei jól szerepeljenek a félidős választásokon. Nem véletlen, hogy egyelőre még halogatja a 2024-es indulás bejelentését. Előtte még egy másik harcot kell megnyernie most ősszel. Hisz szövetségi szinten újraválasztják a kongresszus összes képviselőházi tagját és a szenátus harmadát.

Az államokban a kormányzók kétharmadáról és hatezer parlamenti képviselőről voksolnak.

Ha Trump elnök akar lenni - és minden jel erre mutat - akkor a legfontosabb, hogy a szenátusba több olyan ember kerüljön aki osztja a világnézetét […] Szerintem a legnagyobb problémája Trumpnak az elnöksége négy éve alatt az volt, hogy kevés ideológiai támogatója volt a szenátusban

idéz a Politico egy tanácsadót. Trump pedig bele is vágott a kampányolásba. A napokban az Arizona állambeli Florence városában politikai nagygyűlést tartott.

Egy elemző Michael O’Neil szerint a volt elnök azért is választotta Florence városát, mert a környéken sok a Trump szavazó. Ha a félidős választások előtt nem tud nagy tömeget felmutatni, akkor mindenki arról beszélne, hogy elvesztette a vonzerejét.

Így viszont erőt tudott demonstrálni.

Csalási vádak

A gyűlésen Trump megint hangsúlyozta, hogy a 2020-as elnökválasztás szerinte nem volt tisztességes és a szavazatok számlálásánál csalás történt. Pedig a vizsgálatok épp a gyűlés helyén Arizonában is arra jutottak, hogy ebben az államban két éve valóban Biden nyert, hiába állítja Trump az ellenkezőjét.

Egy republikánus körökben mozgó jogász Chris DeRose szerint Trump ezekkel a vádakkal nehéz helyzetbe hozza a republikánus politikusokat.

Akik el akarják nyerni a támogatását azok kénytelenek megkérdőjelezni a 2020-as választás végeredményét. Csakhogy, amikor a demokraták ellen kell majd jól teljesíteni novemberben akkor a korábbi eredmény megtámadása lehet, hogy épp ellenük fog dolgozni.

Akárhogy is: egyelőre úgy tűnik Trump pozíciója a párton belül erős. Az ellenfelei körül fogy a levegő. Egy éve 10 republikánus politikus szavazta meg, hogy indítsák el Trump ellen a felelősségrevonási eljárást, amiért a hívei megtámadták a washingtoni Capitolium épületét. Azóta ebből a 10 republikánusból 3 bejelentette a visszavonulását.

Ahogy a republikánus párt kapcsán Joe Walsh, volt képviselő a CNN-nek mondta: "Ez Trump pártja".

Mindezzel úgy tűnik a választók is egyetértenek. Legalábbis egy friss közvélemény-kutatás szerint a republikánusoknak a 82 százaléka kedvezően ítéli meg Donald Trumpot.