Trump nem akármire használná az FBI-t

Elemzések2023. nov. 11.F. T.

Donald Trump egy interjúban arról beszélt, hogy újbóli hatalomra jutása esetén nem lenne kíméletes ellenfeleivel szemben, de akár még békés tüntetéseket is feloszlatna a hadsereg bevetésével.

Donald Trump egy, az Univision TV-hálózatnak adott interjúban arról beszélt, hogy az FBI-t és az igazságügyi minisztériumot is felhasználná, hogy politikai riválisait ellehetetlenítse, ha visszatérne a hatalomba.

A volt elnök azt állítja, hogy már most erre használják ezeket a szerveket, mégpedig ellene, bár nem akármi miatt: továbbra is tisztázatlan a szerepe a Capitolium ostrománál, amely 2021. január 6-án zajlott, emellett a választási eredmények megváltoztatásának megkísérlése miatt is folyik ellene eljárás.

Putyini módszerek?

Ezt ő úgy tekinti, hogy ha ilyen esetekben megengedhető a nyomozás, akkor ő is bárki ellen igénybe veheti azt, aki túl jól szerepel a választásokon.

"Ha történetesen én lennék újra az elnök és azt látom, hogy valaki sokkal jobban szerepel, mint én, akkor utánamennék, vádakat emeltetnék ellene, és ezzel kicsinálnám, kiesne a választásokból."

Ezzel Trump nyíltan elismerte, hogy nézne ki második ciklusa: olyan eszközöket vetne be, mint általában a diktatúrák, mint Lukasenka Belaruszban vagy akár Putyin Oroszországban.

Nem tyúkperek folynak ellene

Trump ellen még több államban eljárások folynak, miután az alkotmány szerint aki felesküdött egyszer az alkotmányra és utána az alkotmányos rend elleni lázadásban van részt vagy arra buzdított, az kizárható bármilyen állami hivatali szolgálatból.

Jelenleg négy eljárás van folyamatban részben a titkosított állami dokumentumok kezelésével kapcsolatban, részben azon erőfeszítései miatt, hogy megpróbálta megfordítani választási eredményt, noha az egyértelmű volt a szavazatok többszöri átszámolása után is.

Kedve szerint vetné be a hadsereget

A The Washington Post korábban arról számolt be, hogy Trump és szövetségesei már tárgyaltak arról, hogyan használnák fel az igazságügyi minisztériumot arra, hogy revansot vegyenek olyan embereken, köztük saját korábbi stábja tagjain is, akik bírálták őt.

Még az is elhangzott, hogy hivatalba lépése első napján módosítaná azt a törvény, amely szabályozza, hogy a hadsereg mely esetben vethető be lázadások vagy rendbontás esetén.

Ez most meglehetősen szigorú: csak igen komoly esetekben kerülhet sor a hadsereg bevetésére, amikor a rendőri erők nem tudják megfékezni az erőszakos cselekményeket. A változtatás után sokkal enyhébb esetekben, akár Trump elleni tüntetéseken is bevethetné a haderőt.