Trumpot nem lehet elhajtani - tényező marad

Elemzések2021. jan. 17.D.J.

Minden bizonnyal akkor is politikai tényező marad, ha megfosztják a posztjától.

Amikor jövő kedden az amerikai szenátus Trump eltávolítását fogja tárgyalni az elnöknek már csak egy napja lesz hátra a hivatali idejéből. Az eljárás emiatt látszólag fölösleges lesz, pedig a tét igen csak nagy.

Ha a kétharmados többség megszavazza Trump eltávolítását, akkor az extravagáns milliárdos soha többé nem lehet az Egyesült Államok első számú vezetője. Ez ügyben a végső ítélet valószínűleg már csak később, Biden elnöksége alatt fog megszületni.

De bárhogy is döntsön a szenátus, Trump aligha fog eltűnni a politikai életből.

Az elmúlt években ugyanis kiderült, hogy van egy többmilliós kemény mag, amelyik tűzön vízen át követi őt. Teljesen mindegy hogy milyen felháborító nyilatkozatokat tesz, vagy hogy mekkora botrányokat kavar. Azután, hogy néhány híve megtámadta a Capitoliumot, az amerikaiak többsége ugyan szembefordult vele, de nem a republikánus szavazók.

A Morning Consult a héten készített egy közvélemény-kutatást, amelyből kiderül, hogy a regisztrált republikánusok 75 százaléka még most is úgy véli, hogy Trump elnökként jó munkát végez.

Ez a szám önmagában is elég magas, de ráadásul Trump népszerűségét általában alul is mérik. Jellemző, hogy az elnökválasztás előtt viszonylag könnyű Biden győzelmet jósoltak az elemzők, de végül nem csak hogy szoros lett a verseny, de Trump több szavazatot gyűjtött be, mint korábban bármelyik republikánus elnökjelölt.

Viszont egyre valószínűbb, hogy a republikánus pártban már nem fogják megtűrni.

Az utóbbi napokban több szövetségese is ellene fordult, köztük az alelnöke Mike Pence és Mitch McConnell is, aki a szenátus republikánus párti többségének a vezetője. John Bolton, az elnök volt nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint fontos megbeszélések zajlanak a párton belül arról, hogy miként szabaduljanak meg Trump befolyásától.

Csakhogy ez egy olyan pont, ahol komoly ellentét van a párt elitje és a különféle államokban lévő helyi politikai erők, illetve az aktivisták között.

Ahogy a Washington Post írásából is kiderül, a párt alsóbb szintjein sokan még mindig teljes vállszélességgel állnak ki Trump mögött. „Az elnök remek munkát végzett atéren, hogy új szavazókat hozott a pártnak. Úgy értem több millió új szavazót” – mondta Steve Pearce a Republikánus Párt új-mexikói szervezetének az elnöke.

A szakadék a párt legfelső vezetői és a választóik között az utóbbi napokban különösen nagy lett.

Washingtonban az amerikai jobboldalon mára jószerivel minden politikus beletörődött a választási vereségbe. A szimpatizánsaikról ugyanez már nem mondható el. A felmérések szerint a regisztrált republikánusoknak alig a harmada fogadja el az elnökválasztás végeredményét. Ez az arány pedig azóta se változott, hogy a Capitoliumot múlt szerdán megrohamozták Trump hívei.

Az elnököt a pártjából elmozdíthatják, de ettől még a tábora aligha fog szélnek eredni. A republikánusok most híján vannak a karizmatikus vezetőknek. Az utána maradt űrt nem nagyon tudja senki betölteni. A körülmények adottak ahhoz, hogy Trump saját mozgalmat vagy pártot alapítson. A nagy kérdés az, hogy ehhez van-e kedve és energiája.

Akárhogy is, az elmúlt évek alapján nem valószínű, hogy csendben vissza fog vonulni.

Mielőtt kitiltották a közösségi oldalról, az egyik utolsó Twitter posztjában is azt írta, hogy a szavazóinak "hatalmas hangja" lesz a jövőben.

Most már néhány republikánus is számol azzal, hogy esetleg egy új párt fog alakulni a jövőben. Az egyik kongresszusi képviselő Adam Kinzinger azt nyilatkozta: ő nem is bánná, ha a Trump-féle keménymag leválna a republikánusokról.