Újabb és újabb forintgyengülés jöhet, ha folytatódik a háború

Elemzések2022. márc. 2.Harsányi Péter

Meddig gyengülhet még a forint, illetve milyen szinteken fejezheti be az év végét az euró/forint árfolyam? Milyen tényezők befolyásolják jelenleg a hazai fizetőeszközt és mit tehet jegybank? Erről kérdeztük Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét.

Jelen pillanatban a háborús helyzet mozgatja a régiós fizetőeszközöket – mutatott rá Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője szerint a forint nem érdemi alulteljesítő a régióban a háború alatt. A lengyel zloty és a cseh korona euróval szembeni mozgása is hasonló a mintákat követ.

A forintgyengülés döntően a tőke menekülése miatt alakult ki. Nem jött be a képbe plusz kockázati prémium. A nemzetközi tőke jelenleg keresi a biztonságos eszközöket, úgymint a japán jent, a dollárt vagy a svájci frankot.

Alapvetően a negatív nemzetközi befektetői hangulat nyomja rá a bélyeget a devizapiaci mozgásokra.

A zloty/forint árfolyam 79 körül navigál, mely megfelel az elmúlt hetek, hónapok átlagának. Ez is azt bizonyítja, hogy a forint nem alulteljesítő – tette hozzá Virovácz.

Három forgatókönyv

Pillanatnyilag három forgatókönyv képzelhető el: enyhülés, elnyújtott háború Ukrajnában vagy egy még súlyosabb katonai konfliktus. Nehéz a pontos hatásokat számszerűsíteni.

Ha tűzszünet lenne és békemegállapodást kötnének a felek, akkor visszasüllyedhetne az euró/forint árfolyam 355 környezetébe. Ez lényegében azt jelenti, hogy a forint ledolgozná a háború miatt végbement gyengülését.

Ha viszont elhúzódik a háború vagy még súlyosabbá válik a helyzet, annak gyakorlatilag előrejelezhetetlen hatásai lennének. Virovácz Péter elmondása alapján nincs fogódzkodónk. 380 forint közelében is jártunk, ami új történelmi csúcs.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője

Eddig természetes határt jelentett az árfolyamnak, vagyis többlet forintkeresletet generált, hogy az euró bevétellel rendelkező exportáló vállalatok a magasabb árfolyamszinteken eurót váltottak forintra. Ez a hatás azonban idővel kifut, így egyre védtelenebbé válik a forint.

A piaci pozicionáltság képezhet gátat a régiós fizetőeszközök gyengülésének. Ugyanakkor, ha folytatódik a konfliktus és menekül a tőke, akkor a következő napokban és hetekben újabb és újabb gyengülési hullámokat láthatunk. Ez a folyamat ellenben gyorsan visszafordulhat pozitív fejlemények esetén.

Devizatartalék, uniós források, kamatemelés

A Magyar Nemzeti Bank kész interveniálni "bármelyik pillanatban" minden rendelkezésre álló eszközzel, hogy biztosítsa a pénzügyi piacok stabilitását. A gyakorlatban több lehetőség jöhet szóba.

A mostani forintgyengülés ellen a piaci devizaintervenciónak kevés értelme lenne a devizatartalék kárára – fejtette ki Virovácz Péter. Egy ilyen helyzetben költség/haszon elemzés alapján talán hasznosabb megtartani a tartalékot, mintsem elszórni a forint védelme érdekében.

A forint inflációnövelő hatása jelenleg csak egy adalék, ahhoz képest, hogy milyen inflációs hatások vannak a világban. Elég csak az olajárak, az energiaárak, a nyersanyag- és alkatrészárak jelentős megugrására gondolni. Így az intervenció inflációs nyereségével nem feltétlenül állna összhangban a devizatartalék csökkenése által hordozott növekvő sérülékenység.

A helyzet súlyosságát az is jól mutatja, hogy alkatrészhiány miatt ideiglenesen bezárt például Németországban a Volkswagen gyár.

Alapesetben a beérkező uniós pénzeket nem a piacon váltja át a jegybank. Ebből adódik egy másik lehetőség. Ha a beérkező uniós forrásokat a piacon váltaná át a jegybank, azzal lassítaná a forint gyengülését. Ez azonban a devizatartalék növekedésének ellenében hatna.

Egy ilyen helyzetben nem forint specifikus tényezők mozgatják az árfolyamot, hanem a tőke menekül. Így nagyon nehéz bármilyen intervenciót alkalmazni, amely tartós és érdemi hatást gyakorol.

További lehetőség lenne az egyhetes betéti kamat rendkívüli megemelése, de Virovácz szerint nem azon a 30-50 bázispontos többletkamaton múlik, hogy eladják-e vagy sem a befektetők a forintot. Az ennél extrémebb lépések viszont már a gazdasági növekedést fullaszthatják be. Meglehetősen kényes tehát a helyzet.

Ezt a vihart ki kell ülni – mondta el az ING Bank vezető elemzője. Ha a helyzet jobbra fordul, akkor gyorsabb erősödés jöhet a régiós devizapiacon.

Év vége

Ha háború el is múlik, szankciók még mindig lesznek.

Amennyiben lezárul a háború, abban az esetben 355-360 forintos sávban fejezheti be az évet az euró/forint árfolyam.

Virovácz Péter hangsúlyozta, még nem látni tisztán a növekedési és inflációs hatásokat, ezért az előrejelzéseket komoly bizonytalanság övezi.