Újabb fontos mérföldkő – tovább mérséklődik az infláció Magyarországon

Elemzések2020. nov. 10.Harsányi Péter

Szeptemberben már megtört az infláció emelkedő tendenciája. Most a legfrissebb adatok is megerősítik a fordulatot, miután októberben valamennyi inflációs mutató mérséklődött éves alapon. A fogyasztói árindex lassulását leginkább az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk lomhább éves áremelkedése, illetve az üzemanyagok árcsökkenése okozta. Az elkövetkezendő hónapokban a gyengülő külső és belső kereslet, illetve a magasabb bázis miatt várhatóan tovább mérséklődik az árdinamika. A fejlemények hatására érdemben enyhült a kamatemelési nyomás a Magyar Nemzeti Bankon. Ez különösen jó hír a súlyosbodó járványhelyzet miatt.

2020 októberében az infláció 3,0 százalékra, a maginfláció 3,8 százalékra, míg a jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció 3,2 százalékra süllyedt.

Forrás: MNB

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,4, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal mérséklődött, melyet elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok alacsonyabb árdinamikája okozott.

Régiós kitekintő

Csehországban 2,9 százalékra süllyedt októberben az infláció, mely 5 hónapos mélypontnak felel meg. Lengyelországban 3 százalékos volt a pénzromlás üteme októberben.

Az eurózónában továbbra is az árak csökkenése figyelhető meg, ahol legutóbb 2016 során mértek ilyen alacsony értékeket. Októberben az euróövezeti infláció -0,3 százalék volt. Ezzel már harmadik hónapja csökkennek az árak a térségben és várhatóan a következő hónapokban is hasonló tendencia lesz megfigyelhető.

Mi mennyivel drágult idehaza?

Az élelmiszerárak elmúlt hónapokban tapasztalható drágulási üteme tovább lassult. Az üzemanyagárak több mint 5 százalékkal csökkentek éves alapon elsősorban a bázishatásoknak köszönhetően.

Az egyes kategóriák árváltozása októberben éves alapon

Forrás: KSH

A szolgáltatások még tartják magukat

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek az MNB adatai alapján. A korábbi évek átlagánál alacsonyabb havi árdinamikát főként a mobiltelefon, internet szolgáltatások árainak csökkenése okozta.

A súlyosbodó járványhelyzet következtében ugyanakkor a szolgáltatói szegmensben egyre puhábbá válhat az árképzés, vagyis az elkövetkezendő hónapokban a szolgáltatói árak mérséklődése várható. Ezt mellesleg a szezonális adatok is előrevetítik.

A koronavírus miatt azonban a szokásosnál lényegesen magasabb bizonytalanság övezi az infláció alakulását.

Forrás: MNB

Tartós fogyasztási cikkek

Az iparcikkek éves inflációja lényegében nem változott októberben. A termékkörön belül ugyanakkor a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest közel 3 százalékkal emelkedett. Figyelembe véve, hogy a tartós iparcikkek importtartalma magasabb, az árnövekedés többek között a gyengébb forintárfolyamra vezethető vissza. A kategória árnövekedését azonban mérsékelte másfelől az alacsonyabb külső infláció.

Inflációs várakozások

A lakosság inflációs várakozásai tovább süllyedtek, melyek jelenleg az MNB 3 százalékos célja körül navigálnak.

Forrás: MNB

Mi várható?

A járvány miatt gyengülő külső és belső kereslet, az alacsony külső infláció és a magas bázis eredményeképpen az elkövetkezendő hónapokban tovább lassulhatnak az inflációs mutatók Magyarországon. A visszafogottabb infláció következtében érdemben enyhült a kamatemelési nyomás a Magyar Nemzeti Bankon, mely így fenn tudja tartani az alacsony kamatkörnyezetet és akár további célzott támogató intézkedéseket jelenthet be. Ez különösen jó hír a súlyosbodó járványhelyzet miatt.