Újra kamatot emelt az MNB – kilőtt az egyhetes betét

Elemzések2022. márc. 10.Harsányi Péter

A forint védelme érdekében 5,85 százalékra emelte az irányadó egyhetes betéti kamatlábat az MNB. Ezzel továbbra is hazánkban a legmagasabb az irányadó ráta a régiós országok közül.

A mai napon folytatta a Magyar Nemzeti Bank a kamatemelési ciklust, miután a napokban a kamatfolyosó megemelésével lényegében megágyazott a további szigorításoknak.

Az irányadó egyhetes betéti kamatlábat fél százalékponttal 5,85 százalékra emelte a Monetáris Tanács.

Egyhetes betéti kamatláb alakulása

Forrás: MNB

A lépés alapvetően forinterősítő hatású. A magasabb kamatszint miatt egyrészről megnő az elérhető reálhozam, másrészről megdrágulnak a forintellenes spekulatív pozíciók.

Egyensúly

Az MNB a kamatemelési ciklusával az infláció leszorítását és a forint stabilizálását célozza.

Utóbbira azért volt nagy szükség, mert piaci becslések alapján minden 1 százalékos forintgyengülés 0,15 százalékponttal emeli meg az inflációs mutatót.

Ha tartósan beragadnánk a 390 forinthoz közeli szinteken az önmagában az importon keresztül 1,5 százalékponttal emelné meg a fogyasztói árindexet.

A helyzet ugyanakkor összetett. Túl nagy és túl sok kamatemelés jelentősen megdrágítaná a hitelfelvételt és a finanszírozást. Ez a hitelállomány bővülésének lassulásához vezetne, ami hűtené a beruházásokat és végeredményben a gazdasági növekedést. Az MNB tehát egy kényes egyensúlyt próbál fenntartani.

Régiós kitekintő

Az MNB mai döntésével továbbra is Magyarországon a legmagasabb az irányadó ráta a régióban.

Viszonyításképpen Csehországban 4,5 százalék, Lengyelországban 3,5 százalék, illetve Romániában 2,5 százalék az alapkamat.

Figyelembe véve, hogy január során Lengyelországban és Csehországban is magasabb volt az infláció, mint hazánkban, az MNB mai döntésével az elérhető magyar reálhozam többlet is megemelkedett. Ez szintén segíti a forint relatív teljesítményét a többi régiós devizával szemben.

Infláció alakulása, 2022 január, százalék

Forrás: Eurostat