Újra szigorított az MNB – folytatódik a kamatemelési ciklus

Elemzések2021. júl. 27.Harsányi Péter

A piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 0,30 százalékponttal megemelte az alapkamatot az MNB a mai kamatdöntő ülésén. A szigorítással a jegybank az inflációs pályát mérsékli, illetve az inflációs várakozásokat hűti. A kereskedelmi bankok előrejelzései alapján 1,50-1,70 százalékig emelkedhet az alapkamat 2022 első negyedévére. Ennél nagyobb kamatemelés egyelőre nem várható, miután a maginflációs mutatók a 2-4 százalékos toleranciasávon belül alakulnak. Emellett a fogyasztói árindex is visszasüllyed jövőre 3 százalék közelébe, miután számos egyszeri infláció-emelő hatás kiesik 2022-től.

A Magyar Nemzeti Bank a korábbi határozott jelzéseit követően 0,30 százalékponttal 1,20 százalékra emelte az alapkamatot a mai kamatdöntő ülésén.

Ezzel párhuzamosan az egynapos betéti kamatláb 0,25 százalékra, az egynapos és az egyhetes fedezett hitelkamatláb 2,15 százalékra emelkedett. Mindegyik kamatláb 0,3 százalékponttal lett magasabb, ezáltal újra pozitív az egynapos betéti kamatláb Magyarországon.

Miért volt szükség a szigorításra?

Az elmúlt hónapokban mind a hazai mind a nemzetközi inflációs pálya megemelkedett.

Meredeken emelkednek a nyersanyagárak és a szállítási költségek, akadoznak az ellátási láncok, a kedvezőtlen időjárás következtében pedig drágulnak az élelmiszerek. Magyarországon a második félévben több ágazatban visszatér a munkaerőhiány, az átlagbérek 7,5 százalékkal nőhetnek 2021 és 2022 során is.

A költségvetési politika idén és jövőre is rendkívül támogató. A nemzetgazdasági beruházási ráta 28-29 százalék magasságában mozoghat az elkövetkezendő 2 évben. Emellett a magánszektor elhalasztott beruházásai és a kedvező hitelezési folyamatok is fűtik a beruházási boom-ot.

A lakosság megtakarítási rátája magas szinten áll, a foglalkoztatottak száma stabilan 4,5 millió fő felett alakul. A gyors gazdasági újranyitásnak és a jól haladó oltási folyamatnak köszönhetően pedig a ledolgozott órák száma is emelkedik.

A fentiek következtében erősebb lehet a fogyasztás, ami felfelé tolja a fogyasztói árindexet.

A külső infláció is fokozódott, mely az importon keresztül megemeli a hazai árszínvonalat is. Az uniós irányelveknek megfelelően növekedett a dohánytermékek jövedéki adója. Ez szintén érezhetően hozzájárult a magasabb árdinamikához.

A lakossági inflációs várakozások emiatt látványosan megemelkedtek az elmúlt időszakban.

Meddig emelkedhet az alapkamat?

A kereskedelmi bankok előrejelzései alapján 1,50-1,70 százalékig emelkedhet az alapkamat 2022 első negyedévére

Ennél nagyobb kamatemelés egyelőre nem várható, miután az adószűrt maginfláció és a maginfláció is a 2-4 százalékos toleranciasávon belül alakul idén és jövőre, ideális esetben 3 százalék közelében.

Ezenfelül a fogyasztói árindex visszasüllyed jövőre 3 százalék környezetébe, miután számos egyszeri infláció-emelő hatás kiesik 2022-től. Ráadásul az idei magasabb bázis is erőteljesen fékezni fogja a jövő évben a fogyasztói árindex éves alapú növekedését.