Vajon mennyit vásároltunk júniusban? 

Elemzések2021. júl. 31.MKB Elemzési Központ

Jövő héten a hazai kiskereskedelmi és ipari szektor friss adatait ismerhetjük meg.

  • Szerdán közli a KSH a kiskereskedelem júniusi teljesítményét

A koronavírus-járvány első hulláma után gyakorlatilag nem tudott talpra állni a hazai kiskereskedelmi szektor, 2020 áprilisa és 2021 márciusa között (2020. június-júliusi stagnálástól eltekintve) éves alapon visszaesést mutatott az üzletek forgalmának volumene (naptárhatástól megtisztított adatok). Azonban idén áprilisban a hónap közepétől fokozatosan megszüntetett korlátozások és a tavaly áprilisi mélypont (vagyis a bázishatás) eredményeként a kiskereskedelmi forgalom volumene már jelentősen, 10,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ez a kedvező dinamika májusban is folytatódott, amikor is 5,8%-kal nőtt a forgalom (naptárhatástól megtisztított adatok). Ráadásul májusban havi alapon is bővült a szektor (7,8%, naptárhatástól megtisztított adat). A következő adatközlés augusztus 4-én, szerdán esedékes, amikor az ágazat júniusi teljesítményét ismerhetjük meg. Várhatóan a kedvező májusi teljesítmény júniusban is folytatódott.

Előretekintve, mivel a kiskereskedelmi forgalom szorosan összefügg más gazdasági ágazatok teljesítményével, az idei évi gazdasági helyreállás és várható gazdasági növekedés továbbra is növekvő pályán tarthatja a kiskereskedelmi forgalmat.

  • Pénteken a hazai ipari szektor friss, júniusi adatai érkeznek

Az idei évet átmeneti visszaeséssel kezdte a hazai ipar, melyet korrekció követett februárban és még dinamikusabb bővülés márciusban (16,5%). Áprilisban rendkívül kiugró, 58,8%-os növekedést láthattunk (év/év alapon, kiigazítatlan adat). Ennek hátterében a tavaly áprilisi rendkívül alacsony bázisszint állt, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekkel volt összefüggésben.

Májusban is dinamikusan, 39%-kal nőtt az ipari termelés idehaza (év/év), melyhez a tavalyi alacsony bázis is jelentősen hozzájárult. A dinamikus bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. Átlagon felüli volt a járműgyártás, valamint a villamosberendezés-gyártás növekedése, míg a legkevésbé a gyógyszergyártás emelkedett.

További pozitívum, hogy nemcsak éves alapon, hanem havi alapon számítva is emelkedett az ipari kibocsátás (a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilishoz képest 3,4%-kal nőtt).

A 2020. évi alacsony bázis miatt júniusban is jelentősebb mértékű bővülésre, felpattanásra lehet majd számítani az ipari termelés tekintetében éves összehasonlításban. Az adatokat augusztus 6-án, pénteken ismerhetjük meg.

Továbbra sem enyhül a globális chip-hiány, mely a járműgyártás teljesítményét befolyásolja negatívan, mind nemzetközi, mind hazai szinten.

A probléma súlyát jól mutatja, hogy a főbb autógyártók várakozásai is egyre borúsabbak. Míg korábban a Volkswagen a hiány harmadik negyedévi mérséklődését prognosztizálta, jelenleg súlyosbodást valószínűsít. A negatív hatás már most érződik, többek között a BMW a chip-hiány következtében a tervezettnél 30 ezerrel kevesebb autót volt képes gyártani idén. A jelenlegi várakozások szerint a chip-hiány majd csak a 2022. évben fog mérséklődni.