Van, aki sokkal több embert fertőz meg, mint más? Mi áll a szuperterjesztők jelenségének hátterében

Elemzések2020. máj. 6.Tudás.hu

Léteznek szuperterjesztők, akik sokkal több embert fertőznek meg mint mások? A szuperterjesztők létezése több érdekes konkrét eset ismerete ellenére ma is sok bizonytalanságot rejt.

A mostani világjárványban érdekes jelenségeket jegyeztek fel több országban is. Ezek közül – ahogy a New York Times is írja – legtöbbször a Biogen vállalatnak egy bostoni Marriott szállóban tartott februári vezetői összejövetelét emlegetik. A résztvevők közül legalább egy ember fertőzött volt. Két héttel később Massachusetts állam 105 nyilvántartott vírushordozójának háromnegyedénél a kórokozó eredete a kontaktuskutatás eredményeképpen ehhez az eseményhez vezetett vissza, sőt a környező államokba is innen szökött át a vírus.

Egy Albany-ban január végén tartott temetésen valaki akaratlanul 200 gyászolót fertőzött meg, Connecticutban pedig egy ötvenfős születésnapi parti után 25 emberben mutatták ki a koronavírust, ráadásul a fertőzés olyan gyorsan terjedt, hogy a hatóságok egy idő után feladták a kontaktuskeresést.

Az orvostörténet korábbról, más kórokozókkal is ismer ilyen eseteket. A MERS járványban Dél-Koreában a páciensek 89 százalékáról azt feltételezik, hogy nem adták tovább senkinek a vírust, miközben a mostani járvány úgynevezett 31. páciense állítólag 1600 embernek adta tovább a vírust, vagy legalábbis hozzá köthetők ezek az esetek a sincshondzsi keresztény szektán belül.

A Növekedés.hu társoldala, a Tudás.hu cikkéből kiderül, mi állhat a jelenség háttérben. A szuperterjesztők különleges genetikai sajátosságai, netán társadalmi, vagy esetleg viselkedésbeli okok állnak a háttérben? Vagy csak egyszerűen az illetők rosszkor voltak rossz helyen?