Várakozások felett bővült a magyar gazdaság, 8 százalékkal ugrott a GDP

Elemzések2022. máj. 17.Harsányi Péter

Az első negyedévben 8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A növekedés legfontosabb hajtóereje az erős lakossági fogyasztás, mely a szolgáltatások és a kiskereskedelmi értékesítések lendületes bővülésén is látszik. Emellett az ipari teljesítmény is jelentősen bővült. Az év egészében 4-5 százalék körüli GDP növekedést várnak a növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok. A háború, a szankciós politikák, a növekvő infláció, az emelkedő hitelkamatok és a költségvetés nehezebb helyzete egyaránt hűteni fogja a gazdasági teljesítményünket az év hátralevő részében.

A várakozásokat meghaladva 8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben éves alapon a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások – derül ki a KSH közleményéből.

Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezés gyártás növekedése volt számottevő. A piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős.

Forrás: KSH

Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal emelkedett. Ez jól mutatja, az erős tavalyi negyedik negyedév pozitív áthúzódó hatásait.

Mi hajtotta a növekedést?

A növekedés legfontosabb hajtóereje az erős lakossági fogyasztás, mely a szolgáltatások és a kiskereskedelmi értékesítések lendületes bővülésén is látszik.

A fogyasztást támogatja a történelmi csúcson lévő foglalkoztatottság és a kétszámjegyű átlagbéremelkedés. Emellett számos állami támogató intézkedés is segíti a háztartásokat. Erre jó példa a gyermeket nevelők szja visszatérítése, a 13. havi nyugdíj, a 25 év alattiak szja mentessége, a minimálbér és a garantált bérminimum 20 százalékos megemelése, valamint számos ágazati bérrendezés az állami szektorban.

Az első negyedévben dinamikusan emelkedtek továbbá a reálbérek. Ez szintén hozzájárult a fogyasztás növekedéséhez.

A reálbérmelkedés, vagyis az inflációt meghaladó béremelkedés az év egészében támogatni fogja a GDP növekedést. Ez az előny ugyanakkor fokozatosan mérséklődni fog az egyre magasabb áremelkedés miatt.

Beruházások és nettó export

Az állami, vállalati és lakossági beruházások együttesen szintén pozitívan járulhattak hozzá a gazdasági növekedéshez az első negyedévben. A nemzetgazdasági beruházási ráta uniós szinten továbbra is az élmezőnybe tartozik.

A nettó export ellenben a piaci várakozások alapján visszahúzhatja a gazdasági teljesítményt a gyengélkedő külső kereslet, illetve a kivitelünket fékező chiphány és alapanyaghiány miatt.

Ágazatok

A termelési oldalon a mezőgazdaság kivételével valamennyi ágazat pozitívan járulhatott hozzá a GDP bővüléshez.

Az év első három hónapjában a kiskereskedelem átlagosan 10, az ipar közel 6, az építőipar pedig közel 19 százalékkal nőtt éves alapon.

A kiskereskedelmi forgalom februárban 10, márciusban 16 százalékkal bővült. A szektor forgalmát érdemben megnövelték az állami juttatásak és támogató intézkedések.

Kilátások

Előretekintve, az év egészében 4-5 százalék körüli GDP növekedést várnak a növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok.

A háború, a szankciós politikák, a növekvő infláció, az emelkedő hitelkamatok és a költségvetés nehezebb helyzete egyaránt hűteni fogja a gazdasági teljesítményünket az év hátralevő részében.

Az idei egész éves növekedés 5-6 százalék körül alakulhatott volna, azonban a háború és a szankciós politikák visszafogták a gazdasági bővülést.