Végtelen sok szabadságot kivehetnek a dolgozók ezeknél a cégeknél

Elemzések2022. máj. 19.D.J.

A korlátlan szabadság jól hangzik, de általában nem több egy jól hangzó üres ígéretnél.

Az egyik legnagyobb befektetési banknál a Goldman Sachs-nál tavaly lett elege egy csapat elemzőnek. Közölték, hogy nem bírják az iramot. Semmi idejük nem jut magukra és rendszerint csak napi 5 órát tudnak aludni.

A New York-i székhellyel működő társaság reagált a kritikákra. Májustól változtattak az ügymeneten: mostantól a vezető bankárok annyi szabadidőre mennek, amennyire csak akarnak.

Mindez nem példanélküli. Hasonló szabályok élnek a világ legnagyobb streaming-szolgáltatójánál Netflix-nél is. Cserébe náluk a legtöbb pozícióban elvárás, hogy az alkalmazottak olykor este és hétvégén is dolgozzanak.

Nem követjük nyomon a napi vagy a heti munkaórákat. Akkor miért követnénk nyomon a szabadság napjait?

teszi fel a kérdést a cég vezérigazgatója Reed Hastings. A tengerentúlon jellemzően az informatikai vállalatok szokták ennyire lazára fogni a gyeplőt. A közösségi oldalak egyik amerikai óriása a Twitter, illetve a nagy múltú szoftvergyártó az Oracle is végtelen szabadságot ad a dolgozóinak.

Ám ebben a nagyvonalúságban azért van egy trükk is.

Jellemzően, akik annyi szabit vesznek ki, amennyit csak akarnak, azok pont hogy kevesebbet maradnak távol a munkától, mint, akiknek elő van írva, hogy hány nappal gazdálkodhatnak.

A dolgozó ugyanis pontosan sejti, hogy a végtelen szabadság csak egy szlogen. Ha hónapokra eltűnne akkor a cégnél a visszatérése után minden bizonnyal már csak az elbocsátás várná. Az érintett vállalatok eleve meg is kérik az embereiket, hogy ne éljenek vissza a felkínált lehetőséggel. Látható korlátok nélkül ezért a dolgozók megpróbálják magukat kontrollálni és a többség átesik a ló túloldalára.

Egy felmérés alapján azok a dolgozók, akik elvben akárhány napra leléphetnének a munkából, egy évben általában 13 nap szabadságot szoktak kivenni.

Igaz, az Egyesült Államokban sok dolgozó még ennyi pihenést se kap. Ugyanis a tengerentúlon a törvény nem szabja ki a szabadságok minimumát. Mindez oda vezetett, hogy a dolgozók negyede egyáltalán nem kap kimenőt.

A helyzet a vendéglátásban a legrosszabb, ahol gyakran betegszabadság sem jár. Ezért volt olyan év, amikor a szektorban dolgozók ötöde legalább egy olyan napon is bent volt a munkahelyén, amikor hasmenése vagy hányingere volt.

A pihenés Ázsiában se divat

Itthon mindenkinek, aki teljes munkaidőben dolgozik jár legalább 20 szabadnap. Ráadásul az évek múlásával és a gyerekvállalásokkal ez a szám folyamatosan nő.

Akinek három gyereke van és elmúlt 45 éves annak törvény szerint évi 37 napnyi szabadság jár.

Magyarország európai szinten ezzel a középmezőnybe tartozik. Az EU-ban Észtország a legbőkezűbb. A balti államban kortól és családi állapottól függetlenül mindenkinek jár 28 nap kimenő. De vannak arab országok, így például Algéria, Kuwait vagy az Egyesült Arab Emírségek, ahol 30 napban szabták meg a minimumot.

A kezdő munkavállalók Ázsiában kapják a legkevesebb pihenőidőt. Egy pályakezdő Kínában 5, Thaiföldön 6, Malajziában 8, Japánban pedig 10 napnyi szabadságot kap egy évben.