Veszélyes fordulat jöhet Németországban a gazdasági bajok miatt

Elemzések2024. jan. 24.Szabó Anna - Áldott Rebeka

A német GDP mérséklődése és a gazdasági fejlődés lassulása miatt látványos társadalmi elégedetlenség bontakozott ki az országban. A növekedés.hu Stepper Pétert, a Magyar Külügyi Intézet kutatóját kérdezte a német gazdaság megrekedésének okairól, a kormány felelősségéről és a jövőbeli kilátásokról.

Mint mondta, a német belpolitikai helyzetet három különböző gazdasági hatás befolyásolja. Alapvetően a csökkenő versenyképesség, az ellátási láncok törékenysége és a német politikai pártok egymásnak ellentmondó ígéretei váltják ki a társadalmi elégedetlenséget. Stepper Péter hangsúlyozta, hogy

Európa versenyképessége folyamatosan csökken, aminek a fő oka a kínai gazdaság erősödése és a technológiai fejlődése. A piac ugyanis már nem hisz abban, hogy a német szerszámok, kisgépek és autók jobbak lennének a kínai, vagy koreai versenytársaiknál.

A német kormányzat hatáskörén kívül esik a versenyképesség csökkenése, mert ezt a folyamatot alapvetően a kínai-amerikai vetélkedés határozza meg. Így a világpiacon sokkal nehezebben versenyeznek az európai és kifejezetten a német termékek.

Most már nem mondható el általánosságban, hogy a német ipari termékek lennének a legjobbak.

Az ellátási láncok problémája abból fakad, hogy az egész ipari termelés egy keresletrendszerű logika alapján épült fel. Mivel a termelési folyamatok nem-raktározott termékekre támaszkodnak, ezért ha az ellátási láncok bármikor megszakadnak, akkor nagy a veszélye annak, hogy az ipari termelés ideiglenes leáll.

Önmagában az, hogy a húszi támadások arra kényszerítették a hajózási nagyvállalatokat, hogy kerüljék meg Afrikát, inkább csak tünet. A valódi probléma abban rejlik, hogy az európai országok úgy kiszervezték a gyártást, hogy közben a nemzetközi hajózási útvonalak feletti ellenőrzés nem garantált.

- reflektált a jelenlegi helyzetre Stepper Péter.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen hozzáállást mutatnak a világpolitika és a palesztin-izraeli háború felé. Azonban, ami jelenleg a Vörös-tengeren zajlik, azt a brit, amerikai és a komolyabb tengeri katonai képességekkel rendelkező országok határozzák meg.

- vitatta a német kormány felelősségét az ellátási láncok problémájában.

A belpolitikai szereplők felelősége azonban hatványozottan megjelenik az „Ampelkoalition”, azaz jelzőlámpa-koalíció egymásnak ellentmondó ígéreteiben.

A pártok három teljesen eltérő politikai ígéreteket fogalmaztak meg. Ezeknek még konjunktúra idején is nehéz összeegyeztetni az együttes megvalósítását, válság idején pedig teljességgel lehetetlen.

A kutató szerint a németországi liberális párt, az FDP nézetei szerint az államnak minél jobban ki kell vonulnia az újraelosztási rendszerből. A szabad piac megteremtése magába foglalja az adócsökkentést, de a támogatási rendszerek leépítését is.

A zöldek ezzel szemben a zöldpolitikák megvalósítását és a klímavédelmet helyezik előtérbe, ezek azonban rendkívül költséges törekvések. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyfajta áttételes újraelosztási rendszerben igyekszik a zöldítéshez szükséges kiadásokat ellensúlyozni. Ennek eredményeképpen jött létre a klímapénz, ami alanyi jogon jár a német állampolgároknak, a németországi környezetszennyezési és szén-dioxid kvótáik kiszervezéséért cserébe.

A válság idején azonban kiderült, hogy ha nincs elegendő forrás a költségvetésben, akkor nem lehet a klímapénzt finanszírozni. Azonban, ha az emberek nem kapnak kompenzációt a zöldpolitikákért, akkor sokkal kevésbé támogatják a zöldítést. Így mind a zöldek, mind az SDP támogatottságot veszít.

Ezen felül, ha a zöld intézkedések költségeit adók formájában próbálnák a német adófizetőkre hárítani, akkor a liberális párt népszerűsége is csökkenne. Így a támogatottság-vesztés lehetősége miatt, a három párt egyre nehezebben talál kompromisszumos megoldásokat.Németországban jelenleg látványos társadalmi feszültségek uralkodnak, amit főként a dízelüzemanyag és gázolaj ártámogatásának megszűnése okoz - tette hozzá a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja ellen tüntetnek Hannoverben 2024. január 20-án.
MTI/AP/DPA/Moritz Frankenberg

A farmerek támogatásának megszűnése, és a romló versenyképességi helyzet miatt a német mezőgazdasági termékek profitabilitása már egyáltalán nem fenntartható.

A gazdák elégedetlensége kifejezetten szembetűnő, hiszen képesek utakat lezárni, az ő táborukat pedig csak erősítik a csatlakozó fuvarozók és vasutasok. Azonban, ez nem azt jelenti, hogy az egész társadalom képét egy robbanásszerű állapot jellemezné.

Már nem az infláció jelenti a fő problémát Németországban, hanem a gazdasági növekedés leállása. Az újraindításhoz azonban a különböző ágazatok képviselőinek türelmére és a kormányzat felé irányuló bizalomra lenne szükség. Ennek ellenére most azt látjuk, hogy ez a bizalom megingott.

- elemezte a német gazdasági helyzetet Stepper Péter.

A gazdasági nehézségek alatt megerősödő AfD (Alternatíva Németországért) jelentheti az egyik legnagyobb társadalmi veszélyt Németországban. Hiszen a radikális párt jelenleg a harmadik legnagyobb támogatottságot tudhatja magáénak, 25 százalékkal.

A jövőre nézve azonban nem egyértelmű az AfD helyzete.

- Hiszen a szélsőséges pártoknak könnyebb radikális állaspontokat képviselniük, egy kisebb, 5-10 százalékos támogatottsággal. Azonban a népszerűségük emelkedésével, a pártok általában megpróbálják megszilárdítani a politikai helyzetüket - mondta.

Amennyiben az AfD irányító szerepet kívánna betölteni a német politikában, ahhoz szinte elengedhetetlen, hogy egy másik párttal együttműködjön. Idáig azonban „politikai karanténban” voltak, hiszen a jobb oldalon egy párt sem vállalta a szövetséget.

Azonban mind a bal, mind a jobb oldalon új, kisebb pártok jelentek meg. A jobb oldalon a CDU-ból (Kereszténydemokrata Unió) kiszakadó WerteUnion például már egyeztetett az AfD vezetőivel.  

Míg a napokban megalakuló baloldali BSW párt a kormánnyal elégedetlen és az AfD groteszk szavazói bázisaiból fog a választások idején építkezni - szögezte le a kutató.