Nagyobb lépésközzel folytatódik az alapkamat-emelési ciklus

Elemzések2022. jan. 25.Harsányi Péter

A tartós inflációs hatások erősödtek. A maginflációs mutató az év első hónapjaiban 7 százalékig is emelkedhet. A jelentős áremelések a gazdaság egyre szélesebb körében jellemzőek. A fogyasztói kosár egynegyedénél 10 százalék feletti, felénél pedig 5 százalék feletti árnövekedés tapasztalható. Emiatt az MNB dinamikusabb kamatemelési ciklusba kezd. A mai ülésén a vártnál nagyobb mértékben 2,9 százalékra emelte az alapkamatot. A kamatkörnyezet emelkedésével és az infláció mérséklődésével a hazai reálkamat az idén jelentősen emelkedik. Virág Barnabás, az MNB alelnöke online háttérbeszélgetést tartott a jegybank kamatdöntő ülése után.

A tartós inflációs hatások erősödésének következtében az alapkamat-emelési ciklus a decemberinél nagyobb lépésközzel folytatódik – mutatott rá Virág Barnabás.

Emellett a szigorítás az egyhetes betéti kamatlábak emelésével is folytatódik. Az áru- és pénzpiaci kockázatok növekedése esetében az MNB kész az egyhetes betéti kamat havinál gyakoribb emelésére is.

A kamatemelési ciklus folytatásával és az infláció mérséklődésével a hazai reálkamat az idén jelentősen emelkedik.

Infláció

A hazai infláció emelkedése decemberben megállt. A jelentős áremelések ugyanakkor a gazdaság egyre szélesebb körében jellemzőek.

A fogyasztói kosár egynegyedénél 10 százalék feletti, felénél pedig 5 százalék feletti árnövekedés tapasztalható.

Az infláció tehát mind a szolgáltató, mind a termelő ágazatokban a szereplők egyre nagyobb körét éri el – mutatott rá Virág Barnabás.

Árazási magatartás

2021 végén a szokásostól lényegesen eltérő szezonális árazási magatartás volt megfigyelhető. A korábbi években az volt a jellemző, hogy az árak nem változtak novemberben és decemberben. Ezzel szemben tavaly év végén jelentős átárazások történtek.

Virág Barnabás szerint az infláció csökkenésének megindulása kitolódik. Az év eleji átárazások kiemelt fontosságúak lesznek.

Hozzátette, a maginfláció jelentősen emelkedett decemberben és az MNB előrejelzései szerint az év első hónapjaiban a 7 százalékos értéket is elérheti.

Az MNB mérlegelni fogja, ha a januári és februári átárazások jelentős mértékűek lesznek.

Gazdaság

A gazdaság növekedése 2021 utolsó negyedévében a jegybank várakozásait meghaladó mértékű lehetett az MNB rövidfrekvenciás adatai alapján. A kedvező számok mögött mind az ipar, mind az építőipar és a kiskereskedelem javuló adatai is megjelentek – mondta el Virág Barnabás.

2021 negyedik negyedévében 6,5 százalék körüli növekedés bontakozhatott ki Magyarországon.

Az aktivitás az idei első negyedévben egyre inkább a belső kereslet felé tolódik el. A külső piacaink mérsékeltebb aktivitása ugyanis visszafogja az export ágazatunk teljesítményét.

A külkereskedelmi egyenlegünk a külpiacok helyreállásával várhatóan gyors javulást mutat majd a későbbiekben.

Monetáris politika

A pénz és árupiaci kockázatok az elmúlt hónap során mérséklődtek, ugyanakkor továbbra is magasak. Például az áram és a gáz ára némileg süllyedt, de továbbra is magas szinteken tartózkodik.

Az MNB szükség esetén kész tovább emelni az egyhetes betéti kamatlábat. Az alapkamat felzárkózása pedig megkezdődött az inflációs nyomás tükrében.

Az egyhetes betéti rátáról a következő döntés csütörtökön esedékes.

Válságkezelő eszközök

Az MNB a válságkezelő eszközeit 2022-től kifuttatja, ami egyértelműen a likviditás szűkítésének irányába hat. Az idén és a következő években tehát likviditás szűkítő hatások lesznek érvényben.

Kilátások

Az MNB mindaddig folytatja a kamatemelési ciklust, míg az inflációs pálya vissza nem süllyed 3 százalékhoz és az inflációs kockázatok kiegyensúlyozottá válnak. Az inflációs kockázatok továbbra is felfelé mutatnak.