Visszatér a koronavírus?

Elemzések2022. szept. 26.HP

Kínában továbbra is zéró-koronavírus politikát folytatnak, ami miatt újabb szigorú lezárásokra került sor. Shanghai két hónapos lezárása után Kína egy újabb, 20 milliós lélekszámú város lezárásáról döntött. Németország 2021 egészében több mint 110 milliárd euró értékben exportált Kínába. A járvány és az ingatlanpiaci válság miatt gyengülő kínai kereslet újabb csapást mérhet az energiaválsággal küzdő uniós országokra. Mindeközben az őszi, téli szezonban Európában is fontos kérdéssé válik, hogy milyen ütemben terjed a koronavírus.

Kínában tovább folytatódik a zéro-COVID politika, vagyis Peking továbbra sem tolerálja a koronavírusos megbetegedéseket.

Shanghai két hónapos lezárása után Kína egy újabb, 20 milliós lélekszámú város lezárásáról döntött. A járványügyi intézkedések karöltve a kibontakozóban lévő ingatlanpiaci válsággal érdemben visszafogja a kínai gazdaság növekedését.

Ez pedig a Kínával szoros kereskedelmi kapcsolatban lévő Németországnak és rajta keresztül az EU-nak különösen fájó fejlemény.

Németország 2021 egészében több mint 110 milliárd euró értékben exportált Kínába. Viszonyításképpen ez az összeg az egész éves magyar GDP kétharmada.

A kínai kereslet gyengülése még mélyebb gazdasági visszaesést válthat ki az energiaválsággal küzdő Európai Unióban.

Koronavírus Európában

Az újabb koronavírus hullám Magyarországon, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is elérhette csúcsát és lecsengőben van.

A társadalom átoltottsága és a nyáj-immunitás az uniós országokban viszonylag kedvező szinteken mozog. A koronavírus Omikron variánsa sem okoz jellemzően annyira súlyos tüneteket, mint a korábbi vírusvariánsok.

Ebből kifolyólag jó eséllyel már nem lesznek Európában annyira szigorú koronavírus-elleni intézkedések, mint korábban.

Az őszi és téli időszak beköszöntével ugyanakkor a vírus is jobban terjedhet a zárt terekben. Ez visszavetheti a keresletet a több sebből vérző vendéglátóágazat esetében, illetve a fogyasztói bizalom csökkenését eredményezheti.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke korábban rámutatott, a szállodák durván ötöde, a vendéglátóhelységek harmada bezárhat a téli szezonban.

Ennek oka, hogy a szállodák energiakiadásai drasztikusan megugrottak az elmúlt hónapokban.

Az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesültek néhányan. Ekkora áremelkedést már nem lehet áthárítani a vendégekre.

Emiatt sokan átmenetileg bezárnak. A fejlemények a kapcsolódó ágazatok számára is meglehetősen kedvezőtlenek. A mosodák, takarítócégek és egyéb szállodai beszállítók szintén nehéz helyzetbe kerülhetnek.