Visszavágja az állampapír-vásárlásokat az MNB!

Elemzések2021. aug. 24.Harsányi Péter

60 milliárd forintról 50 milliárd forintra csökkenti a jegybank a heti állampapír-vásárlások mennyiségét – világított ár Virág Barnabás, az MNB alelnöke a jegybank online sajtótájékoztatóján. Ezzel párhuzamosan a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét 400 milliárd forinttal 1550 milliárd forintra bővíti a Magyar Nemzeti Bank. A kamatemelések mindaddig folytatódnak, amíg az inflációs pálya kiegyensúlyozottá nem válik. A magyar gazdasági kilábalás az EU élmezőnyébe tartozik, a harmadik negyedévben már a szolgáltató szektorban is érdemi javulás várható.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke rámutatott, az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások mérséklése érdekében a Monetáris Tanács az alapkamatot 1,2 százalékról 1,5 százalékra emelte.

Emellett 0,3 százalékponttal emelkedik a kamatfolyó, illetve az egyhetes betéti eszköz kamata az alapkamattal megegyező szintre kerül.

Állampapír-vásárlási program

Összhangban a júniusban elkezdett szigorítási ciklussal, a Magyar Nemzeti Bank megkezdi az állampapír-vásárlási program óvatos és fokozatos kivezetését.

Ennek első lépéseként a heti megvásárolt 60 milliárd forintos mennyiség 50 milliárd forintra mérséklődik.

Virág Barnabás elmondása alapján az állampapír-vásárlási program sikeresen támogatta a kötvénypiaci stabilitást.

Az állampapírpiaci stabilitás megőrzése a következő időszakban is kiemelt szempont marad. Ezzel összhangban az állampapír-vásárlási program kivezetése hosszadalmas és elnyújtott folyamat lesz.

A heti vásárlások mennyiségét és szerkezetét a jegybank továbbra is rugalmasan alakítja. A programot az MNB a szükséges ideig és a szükséges mértékben fogja használni.

Amennyiben a pénzpiaci stabilitás fenntartása indokolttá teszi, az MNB kész a heti vásárlási mennyiségek átmeneti növelésére – tette hozzá a jegybank alelnöke.

A jövőben a Monetáris Tanács a negyedév végi kamatdöntések keretében hoz újabb döntést az állampapír-vásárlási program kivezetésének folyamatáról.

Fontos szempontok

Az MNB több fontos szempontot is figyelembe vesz a kötvényvásárlásai során. Ilyen szempont az elsődleges aukciók lefedettsége és a kereslet erőssége, a másodlagos állampapírpiac likviditása és stabilitása, illetve a régiós és a fejlett piacokhoz képesti hozamfelárak alakulása.

Hosszú távú fenntarthatóságot támogató programok

Az MNB a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét 400 milliárd forinttal 1550 milliárd forintra emelte meg – mondta el Virág Barnabás.

Kamatemelési ciklus

Az MNB mindaddig folytatja a kamatemelési ciklust, amíg az inflációs pálya fenntartható módon vissza nem tér 3 százalékhoz és a kockázatok kiegyensúlyozottá nem válnak.

A Magyar Nemzeti Bank legközelebb a szeptemberi inflációs jelentés birtokában fogja értékelni a kamatemelési ciklus eredményeit és azonosítani az inflációs kockázatokat.

Makrogazdaság

A második és a harmadik negyedévben a magyar gazdaság sikeresen újraindult. A magyar GDP a második negyedévben 17,9 százalékkal növekedett az előzetes adatok alapján. Ezzel a gazdasági teljesítmény már meghaladja a válság előtti szintet.

A friss adatok szerint a magyar gazdaságban erős helyreállási potenciál van.  Ennek megfelelően a hazai gazdaság helyreállási üteme kedvezőbb az Európai Unió átlagánál és várhatóan az európai élmezőnyben alakul.

Az egyes ágazatok esetében a helyreállás ugyanakkor eltérő ütemmel valósul meg. Az ipar kiemelkedően jól teljesít, miközben a szolgáltató szektorban elnyújtottabb lehet a kilábalás.

A friss adatok alapján a harmadik negyedévben viszont már a szolgáltató szektorban is érdemi javulás következik be.

Mindennek fényében a jegybank felfelé mutató növekedési kockázatokat érzékel.

Infláció

2021 júliusában egyaránt csökkent az infláció és a maginfláció. E folyamat mögött döntően bázishatások húzódnak. Ennek megfelelően a csökkenést nem szabad túlértékelni Virág Barnabás elmondása alapján.

Alapvetően a következő hónapok adatai döntik el, hogy milyen inflációs tendenciák fognak érvényesülni középtávon.

Az iparcikkek árába egyre jobban begyűrűzik a globális nyersanyagárak emelkedése – tette hozzá az MNB alelnöke.

A gazdaság újraindulásából származó inflációs hullám a szolgáltató szektorban pedig már kibontakozhatott.

Összességében tehát az első inflációs csúcson túl vagyunk. A következő hónapokban ugyanakkor újra a 4 százalékos célsáv felett alakulhat a fogyasztói árindex. Októberben és novemberben jöhet az újabb csúcs a tavalyi évi bázishatások mellett.

Az inflációs ismételt süllyedésének dinamikáját a jegybank a szeptemberi inflációs jelentésében tudja pontosan megítélni.