Zöld átállás nélkül jelentősen megemelkedik a nem-teljesítő hitelállomány

Elemzések2021. dec. 1.HP

Zöld környezeti átállás nélkül 2050-re több mint 4 százalékkal alacsonyabb lehet a hazai GDP növekedési pálya. Emellett több szektorban is számottevően megemelkedne a nem-teljesítő hitelek aránya. A hosszú távú környezeti fenntarthatóság nem valósítható meg a karbonkibocsátás visszaszorítása nélkül. Az MNB emiatt 2019 óta zöld programokkal segíti a környezetbarát átállást.

Az MNB által szervezett Közép-Európai Zöld Pénzügyi Konferencián Kandrács Csaba elmondta, a Magyar Nemzeti Bank Európában úttörő munkát végez a környezeti fenntarthatóság gazdasági és pénzügyi vonatkozásai terén.

A jegybank alelnöke rámutatott, a környezeti fenntarthatóság eléréséhez hosszú utat kell bejárni, az MNB azonban kész együttműködni a felekkel a pénzügyi és nem-pénzügyi szektorokban.

A környezet változása és a környezeti fenntarthatóság várhatóan jelentős hatással lesz a pénzügyi rendszer stabilitására. A jegybankoknak emiatt kiemelt szerep jut, hogy elősegítsék a dekarbonizációs folyamatot.

Európában a Magyar Nemzeti Bank kapott először hivatalosan is zöld mandátumot. Ennek köszönhetően az MNB explicit módon segítheti a zöld környezeti átállást – mutatott rá Kandrács Csaba.

2019 februárja óta az MNB több programot is indított már a zöld stratégia keretében.

Kilátások

A magyar GDP 2050-re több mint 4 százalékkal alacsonyabb lehet, amennyiben nem valósul meg a zöld átállás.

Ezzel szemben sikeres zöld gazdasági átállás során a negatív hatások lényegesen kisebbek lesznek.

A Cambridge Econometrics elemzése alapján a zöld átállás egyúttal számos lehetőséget is kínál a gazdasági szereplők számára, hiszen többlet GDP növekedést vált ki. Megfelelő menedzselés mellett a fizikai és átállási kockázatok a pozitív irányba mutatnak.

Ennek megfelelően a globális zöld gazdaság kiépítésére óriási szükség van.

Nem-teljesítő hitelek

Amennyiben nem valósul meg a sikeres átállás, abban az esetben 2030-ra közel 11 százalékkal, 2050-re 20 százalékkal magasabb lesz a nem-teljesítő hitelállomány ráta a vendéglátó és az élelmiszer-szolgáltató szektorokban.

Az ingatlan tevékenységek esetében 2050-re közel 15 százalékkal, a papír és nyomtatás szegmensben pedig 13 százalékkal lesz magasabb a nem-teljesítő hitelek aránya.

Zöld ajánlások

Az MNB idén áprilisban publikálta a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos ajánlásait és annak integrálási lehetőségeit a pénzintézetek számára.

Az ajánlások fontos célja, hogy a bankok kockázatkezelését fejlessze, ezáltal a bankok ellenállóbbá válnak a környezeti hatásokkal kapcsolatos kockázatokkal szemben.

Fő üzenet

A zöld ajánlások fő üzenetei az alábbiak. A pénzintézeteknek azonosítaniuk kell a környezeti kockázatokat és be kell építeniük azokat az üzleti modelljükbe.

Szükséges a környezeti kockázatok menedzselése és a gazdaságilag fenntarthatatlan tevékenységek csökkentése.

Részletes értékelést kell készíteni a pénzügyi tevékenységek környezeti hatásairól. Ki kell nevezni emellett felelős menedzsert vagy szervezeti egységet a környezeti kockázatok méréséhez. Mérsékelni kell továbbá az intézmények ökológiai lábnyomát.

A bankok másfelől kövessék az Egyesült Nemzetek irányelveit a felelős bankolás tekintetében.

Magyarországon az OTP Bank a közelmúltban már aláírta az irányelveket tartalmazó dokumentumokat.

Zöld preferenciális tőkekövetelmény

A tőkekövetelmények célja, hogy a bankok mérlegein belül növekedjen zöld szektorok és ügyfelek súlya. Ezáltal mérsékelhető a környezeti átállás kockázata.

Az idei első három negyedévben összesen 231 milliárd forintnyi zöld befektetés valósult meg: 72 milliárd forint értékű zöld kötvénykibocsátás történt a Növekedési Kötvényprogram keretében, illetve 159 milliárd forintnyi hitel áramlott megújuló energiaprojektekbe.

Karbonsemlegesség

Az MNB alelnöke elmondta, a hosszú távú környezeti fenntarthatóság nem valósítható meg a karbonkibocsátás visszaszorítása nélkül.

A Magyar Nemzeti Bank 2019 óta a karbonsemlegesség elérését segítő intézkedéseket fejleszt, melyek elősegítik az intézmények biológiai lábnyomának mérséklését.

Nemzetközi elismerések

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elismerte az MNB úttörő munkáját a zöld stratégia kidolgozása terén, mely jelentős hatással van a gazdasági szereplők viselkedésére ezáltal a gazdaság egészére.

A BCSDH az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development, WBCSD) hazai szervezete.

Jövő évi célok

Az MNB jövő évi céljai között szerepel a környezetileg káros tevékenységek azonosítása. Emellett a jegybank segíti a fenntartható befektetési termékek fejlesztését.

A Magyar Nemzeti Bank továbbá felméréseket készít a környezeti fenntarthatósággal és vállalatirányítással kapcsolatban, illetve értékeli a biodiverzitás veszteségekből eredő kockázatokat.