11 taxitársaság szólalt fel a Bolt ellen

Hírek2023. júl. 25.Növekedés.hu

11 fővárosi fuvarszervező társaság, szakmai szervezet és szakértő a közelmúltban napvilágot látott Bolt furvarszervezővel kapcsolatos sajtómegjelenések kapcsán álláspontjukat közleményben juttatták el szerkesztőségünkhöz.

Mint írják: egyértelműen a jogszabályok szerinti működés és a pártatlanul szabályozott egyenlő verseny melletti foglalnak határozottan állást. Álláspontjuk szerint a jogszabály világos megfogalmazásával szemben a védjegyek váratlanul tág jogértelmezése a Főváros által és egyfajta „könnyített” eljárásban való jóváhagyása, sérti a tisztességes versenyt. Ezen elvek mellett, ahogy eddig is, ezután is ki kívánnak állni.

Véleményük szerint a védjegyeknél súlyosabbnak minősül, és egyben az általuk képviselt társaságok, mint versenytársak méltányos érdekét és a tisztességes versenyhez való jogát sérti az elmúlt napokban ugyancsak sajtóvisszhangot kapott, a Bolt HTX Kft. által alkalmazott számlázási gyakorlat.

E gyakorlat szerint ugyanis az engedélyezett tevékenységét nem maga végzi, hanem azt külföldi partnerének gyakorlatilag kiszervezi, annak érdekében, hogy az uniós adószabályozást (a határon átnyúló szolgáltatások esetében ÁFÁ-t nem tartalmazó számlák kibocsátására vonatkozó lehetőséget) kihasználva látszólag kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak – alapvetően a költségvetés, vagyis valamennyi adófizető rovására.

Az, hogy ez az előny csak látszólagos, vagyis az ÁFA-mentes számlák után idehaza a taxis személyszállítónak kell megfizetni az ÁFÁ-t, elsőre nem feltétlenül lesz világos az egyébként jellemzően alanyi adómentes, a bevallások rejtelmeiben nem különösebben jártas taxis számára. Különösen úgy, hogy erre éveken át nem hívta fel megfelelően a figyelmét a Bolt (a számlán feltüntetett „a helyi és az Európai Uniós jogszabályok figyelembevételét kérjük alkalmazza” szöveg nemcsak nyelvtanilag helytelen, de minimális útmutatást sem tartalmaz a teendőkre vonatkozóan). Most, az adóvizsgálatok során a Bolt taxisok közül sokan - a többmilliós NAV bírságok hatására - a saját keserű tapasztalatukból tanulják meg, hogy egy kedvezőnek tűnő konstrukció nem is annyira kedvező, de legalábbis nem nekik kedvez.

Bíznak abban, hogy az adóhatóság átfogó vizsgálata gondoskodik a jogszerű állapot helyreállításáról, azaz az engedélyezett tevékenységet az engedélyes, a magyar bejegyzésű Bolt HTX Kft. maga végezze és azt ennek megfelelően, az alkalmazandó magyar adószabályok szerint az ÁFÁ-val együtt számlázza, ahogyan azt valamennyi versenytárs is teszi. 

A fenti közleményt a 6x6 Taxi. a Best Taxi, a City Taxi, a Főtaxi, a Független Taxisok képviselői, a GO Taxi, az MB Elit, a Taxi4, a Taxisok Világa Magazin, a TELE5 taxi és a TAXIM írta alá.