Közel 40 százalékkal nőtt a lakosság állampapír-állománya

Pénzügy2023. júl. 25.Növekedés.hu

2023-ban rekord mértékben, 140 ezer fővel nőtt  a Magyar Államkincstárban értékpapír-számlát vezető ügyfelek száma. Ezzel idén júliusban már 800 ezer fő felé emelkedett azok száma, akik igénybe veszik a Magyar Államkincstár díjmentes állampapír-forgalmazási szolgáltatását.

A biztonságos és magas hozammal bíró befektetést keresők körében az elmúlt évben jelentősen felértékelődött a Magyar Államkincstár – mint a legszélesebb állampapír-termékkört értékesítő, színvonalas és díjmentes befektetési szolgáltatást biztosító állampapír-forgalmazó – szerepe.

Idén 38 %-os mértékben nőtt a lakosság állampapírban tartott megtakarítása a Magyar Államkincstárban, és ezzel júliusra ez az állomány elérte az 5700  milliárd forintot, az értékpapír-számlával rendelkező ügyfelek száma pedig meghaladta a 800 ezret. Közülük 480 ezer ügyfél normál értékpapír-számlával, míg 320 ezer ügyfél Start-számlával rendelkező gyermek.

A Magyar Államkincstár lakossági ügyfelei országosan 76 kincstári ügyfélszolgálaton és közel 700 postahelyen intézhetik állampapír-vásárlással, megtakarításokkal kapcsolatos ügyeiket, a Kincstár pedig folyamatosan fejleszti lakossági szolgáltatásait.

Kizárólag a Magyar Államkincstárban van lehetőség Ügyfélkapun keresztül online értékpapírszámlát vagy a gyermekek számára a kiemelt kamatozású Babakötvényes Start-számlát nyitni. Az ügyfelek a Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapírszámlájukhoz bármikor díjmentesen igényelhetik az online állampapír-forgalmazást biztosító WebKincstár, MobilKincstár, vagy TeleKincstár szolgáltatást, amelyek használatával otthonuk kényelméből, személyes megjelenés nélkül intézhetik megtakarításaikkal kapcsolatos ügyeiket. Ezen csatornák népszerűségét mutatja, hogy az ügyfelek a tranzakciók 70%-át itt bonyolítják.