350 millió forintot kapott ez a cég

Hírek2018. okt 15.Növekedés.hu

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 350 millió forint befektetéssel 43 százalék tulajdonrészt szerzett az Euro Dori Transport HU Kft.-ben. A speciális feltételek mellett létrejött tőkebefektetés a fuvarszervezéssel foglalkozó vállalat növekedési stratégiáját segíti.

Az Euro Dori Transport HU Kft.-vel (EDT) kötött megállapodás a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap (KMVA) új befektetési döntése. A KMVA a 350 millió forint befektetést szakaszosan, több részletben fizeti be és folyamatosan figyelemmel kíséri annak felhasználását. A tőkeemelésről szóló megállapodás értelmében az alapító tulajdonosnak 2024 után módjában áll visszavásárolni a KMVA által megszerzett tulajdoni hányadot. Portik Gabriella, az Euro Dori Trasport HU Kft. (EDT Kft.) tulajdonos ügyvezető Székelyföldön élő magyar nemzetiségű vállalkozó húsz éve foglalkozik nemzetközi fuvarszervezéssel Erdélyben. Magyarországi cégét 2015-ben alapította, Szigetszentmiklóson logisztikai központot hozott létre. A cég a gyakorlatban összegyűjti a piacról a nagy vevőktől származó szállítmányozási megbízásokat. Az erdélyi kis fuvarozó cégek az EDT KOMPOZIT rendszerének segítségével olyan megbízásokhoz juthatnak, melyeket önállóan nem lennének képesek elnyerni. A szolgáltatás kapacitásaik folyamatos és egyenletes kihasználását teszi lehetővé, hamarabb jutnak pénzükhöz és egyéb szolgáltatásokat, így például üzemanyagkártyát, útdíj-fizetési megoldásokat is igénybe vehetnek.

A szolgáltatás hasznos a nagy megrendelőknek is, amelyek nem szívesen tárgyalnak külön-külön több kisebb fuvarozóval. A Társaság az EDT KOMPOZIT rendszerét már 2017-ben kialakította és ‒ alvállalkozókat bevonva ‒ 15 járművel jelenleg is működteti. A rendszert mintegy 120 járműre szükséges kiterjeszteni ahhoz, hogy a cég képes legyen növekedési céljait megvalósítani. A társaság saját kamionflottával nem rendelkezik és a jövőben sem tervez ilyet vásárolni. Az EDT Kft. célja, hogy az európai közúti fuvarozásban a hazai fuvarszervezői piac fontos szereplőjévé váljon. Két éven belül a 100 legnagyobb magyar fuvarozó társaság közé kíván bekerülni. A tulajdonosok az árbevételt három éven belül 3-4 milliárd forintra kívánják növelni. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója úgy látta: „A szó szoros értelmében határokon átívelő projektről van szó, hiszen az EDT erdélyi és a magyarországi fuvarozókat fog össze és hozzásegíti őket az európai piaci jelenléthez. Befektetésünk tehát nem csak egy ígéretes növekedés előtt álló cég továbbfejlődését teszi lehetővé, hanem áttételesen számos kis- és közepes vállalkozás életben maradását és nemzetközi vérkeringésbe történő bekapcsolását is elősegíti. Az Alap létrehozása óta eltelt időszakot azzal töltöttük, hogy számos potenciális befektetési célpontot vizsgáltunk meg. Bízom abban, hogy a következő hónapokban folyamatosan tudunk további befektetéseket bejelenteni.”

Portik Garbriella, az EDT Kft. alapító tulajdonosa, ügyvezetője állítja: 

Húsz éves sikeres nemzetközi fuvarozói-vállalkozói tapasztalatunk során széleskörű kapcsolati hálót alakítottunk ki. Ennek felhasználásával olyan innovatív üzleti megoldást honosítunk meg, amely lehetővé teszi a kisebb, főként erdélyi fuvarozó cégek kapacitásainak összegyűjtését és a nemzetközi szállítmányozásban történő értékesítését. A cél, hogy bekerüljünk a magyarországi 100 legnagyobb fuvarszervező cég közé.

A Kárpát-medencei Vállalkozás-fejlesztési Alap

A hazai kis- és középvállalkozások határon átívelő gazdasági tevékenységét elősegítő Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkeprogram létrehozásáról a Kormány 2016 őszén döntött. Az Alap tevékenységét 2017 végén kezdte meg, összesen 20 milliárd forintot fektethet be. A befektetési célt kezdeményezheti magyar vagy a hazánkkal határos hét ország (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia) bejegyzett vállalkozása. A tőkebefektetés valamennyi esetben magyarországi gazdasági társaságban valósul meg. Az Alap elsősorban nem az ügylet-szintű profitcélok maximalizálásában, hanem a nemzetstratégiai és régiós gazdaságépítési célok előmozdításában érdekelt. A fejlesztésekre kínált befektetésének maximuma 480 millió forint, jellemzően 4-5 éves időtávra. Az Alap által megszerzett tulajdonrész nagysága főszabályként 10-49 százalék között lehet („csendestársi” befektetés). Az alap exitpolitikája az alapítói/menedzsmenti kivásárlást tekinti prioritásnak, az ettől való eltérésről az alapítók és az alap közösen döntenek.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.