70 évesen is dolgozni kell - Ettől félnek a magyarok

Hírek2023. júl. 26.Növekedés.hu

Az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készített friss felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek összesen majdnem fele gondolja úgy, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatár után is dolgoznia kell majd, sokan pedig azon sem lepődnének meg, ha még 70 éves koruk után sem pihenhetnének.

Az OTP Nyugdíjpénztár friss felméréséből kiderül, hogy minden ötödik ember úgy véli, még 70 éves kora után is dolgoznia kell majd. Összességében pedig többségben vannak azok, akik arra számítanak, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatár, vagyis 65 éves koruk után is rá lesznek szorulva a munkára, főként a férfiak gondolják így. Azok aránya kevés, mindössze 15 százalék, akik szerint már korán, akár 63 évesen vagy annál is korábban elmehetnek nyugdíjba.

Sokan ráadásul úgy vélik (22%), hogy napi 8 órában kell majd tovább dolgozniuk, vagyis 65 vagy 70 évesen is teljes munkaidővel kalkulálnak.

Érthető, hogy sokan kiszámíthatatlannak tartják a jövőt, főleg, ha több évtizedre előre tekintünk. Számos kihívással kell szembesülnünk, úgy, mint az elöregedő társadalmak, bizonytalan gazdasági helyzet, melyek mind-mind arra mutatnak, hogy a jövőben lehetséges, hogy még a jelenleginél is nagyobb problémákkal kell megküzdenünk. Ezért is rendkívül fontos, hogy az öngondoskodást is évtizedes távlatban tervezzük, hiszen, ha idejében elkezdjük, bebiztosítjuk időskori anyagi biztonságunkat

mondta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Az OTP Nyugdíjpénztárnál kockázatvállalási hajlandóságtól függően hat különböző befektetési portfólió közül lehet választani, így mindenki maga dönti el, hogy biztosabb, de valamivel alacsonyabb, vagy kockázatosabb, de így akár magasabb hozam mellett szeretne-e megtakarítani.

A megtakarítás előnye, hogy a havi befizetések folyamatos kamatadó- és szochomentes hozamot hozhatnak, a hozam pedig 10 év után adómentesen, szabadon felhasználható. De nemcsak azért érdemes nagyobb összegeket félretenni, mert ezt 10 év múlva jelentősen megtérül, hanem a befizetések után járó adó-visszatérítés miatt is, amellyel még tovább növelhető a megtakarítás. Ennek mértéke az éves nyugdíjpénztári befizetések 20%-a, de legfeljebb évi 150 ezer forint.