9 dolog, amire figyeljen CSOK igénylésnél

Hírek2018. jan. 28.Növekedés.hu

Rendkívül vonzó a gyermekekkel rendelkezők, vagy családalapítást tervezők számára, hogy lakáscéljaik megvalósítását az állam akár 10 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) támogatja, amit a bankok további 10 milliós kedvezményes hitellel hajlandók kiegészíteni. Mielőtt azonban bárki belevág az igénylésbe, érdemes alaposan tájékozódnia a részletekről. Ezzel ugyanis jelentősen le lehet rövidíteni az ügyintézés idejét és elkerülhetők a meglepetések. Ezekhez adunk hasznos tanácsokat.  

  • Jogosult a támogatásra?
  Mielőtt benyit egy bankba, érdemes tisztáznia, hogy jogosult-e az állami támogatásra. Ehhez az szükséges, hogy egy családon belül legalább az egyik szülő igazolni tudja, hogy 180 napja (új ingatlan megvásárlásához vagy építéséhez támogatást kérő család esetében két éve) van folyamatos – legfeljebb 30 napra megszakított – társadalombiztosítási jogviszonya.  
  • Vegyen igénybe szakértőt
  Egy lakás vagy családi ház építésénél elengedhetetlen a pontos értékbecslés és a költségek alapos kiszámítása. Ha biztosra akar menni, a büdzsé elkészítésekor konzultáljon egy értékbecslővel, nehogy később azért ne kapja meg a CSOK-ot, mert az építkezés jóval többe kerül, mint amennyit az előzetes kalkulációban szerepeltetett.  
  • Ellenőrizze, milyen adatokat ír be
  Aki még nem igényelt bankhitelt, nem is gondolná, mennyi adatot kérnek a hitelintézetek és mennyire fontos, hogy azok a legapróbb részletekig fedjék a valóságot. Például a munkaviszony igazolásánál banális buktatót rejthet a munkáltató telefonszáma. Ha az nem nyilvános, akkor még a CSOK-igénylés benyújtása előtt meg kell kérnünk a minket alkalmazó céget, hogy tegye publikussá az elérhetőségi adatait.  
  • Hitelhez önerő is kell
  Ha a CSOK mellé hitelt is igényel – márpedig a jelenlegi ingatlanárakat nézve anélkül aligha lehet lakást, családi házat vásárolni –, akkor ne feledje, hogy bizonyos mértékű önerőt kell felmutatnia. A CSOK ugyan növeli az önerőt, ám a bankok a saját kockázati megítélésük alapján még az állami támogatáson felül is megkövetelhetnek valamekkora készpénzes önerőt az igénylőtől.  A már megszületett gyermek után járó CSOK-ot a bankok általában teljes mértékben elfogadják önerőként, a megelőlegezett, még meg nem született csemetékre járó CSOK viszont csak az igényléshez szükséges összeget csökkenti.  
  • Fontos a makulátlan hitel-előélet   
  A CSOK igénylése előtt annak is érdemes utánanézni, hogy nincs-e olyan lejárt banki tartozásunk – személyi kölcsön, autóhitel, hitelkártya –, ami miatt úgynevezett rossz adósként bekerültünk a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR). Persze nem kell bepánikolni, ha valakit a bankja arról értesíti, a neve szerepel a KHR-ben, hiszen abban nem csak a rossz, hanem a jó adósok is szerepelnek. Rossznak csak az számít, akinek legalább 90 napja lejárt és a mindenkori – az idén 138 ezer forintos – minimálbért meghaladó tartozása van. Jó tudni, hogy a bankok addig nem folyósítják a CSOK-ot és a mellé kért hitelt, amíg az igénylő nem rendezi a KHR-ben szereplő adósságát és nem kerül ki a rossz adósok köréből. Sajnos, ez utóbbi egy ideig eltart, a tartozás rendezése után pontosan egy évvel törlődik az illető az adatbázisból.  
  • Ne legyen köztartozása
  Annak sincs esélye a CSOK-ra, akinek adótartozása van. A három gyermeket vállaló, új ingatlant vásárló, építő igénylőnek igazolnia kell, hogy a kérelem benyújtása előtt legalább két éve folyamatos (legfeljebb 30 napra megszakított) munkaviszonya volt. Ha pedig valakinek az őt foglalkoztató cégben van tulajdoni részesedése, akkor azt kell – szó szerint hitelt érdemlően – bizonyítania, hogy az ominózus társaságnak nincs köztartozása.  
  • Ügyeljen a határidőkre  
  Nem elég összegyűjteni az igényléskor kért tengernyi papírt, arra is figyelni kell, hogy azok mikor keletkeztek. A megvásárolni kívánt használt lakás tulajdoni lapja például nem lehet 30 napnál régebbi.  
  • Az igénylőt is védi a közjegyzői okirat
  Bár nem kötelező, azért hasznos – a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a bankoknak, hanem az igénylőnek is –, ha a CSOK-hoz kért hitelről szóló szerződést közjegyzői okiratba foglalják. Ezzel ugyanis meg lehet előzni a későbbi vitákat, például arról, hogy mikor, mennyit, meddig kell törleszteni. A közjegyzők jogszabályban meghatározott díjak alapján tevékenykednek. Egyes bankok azonban megtérítik a lakáshitel kezdeti költségeit, köztük a közjegyzői okiratba foglalás díját – e tényre érdemes figyelni, amikor kiválasztjuk, melyik hitelintézethez nyújtjuk be a CSOK+hitel kérelmünket.  
  • Csökkentse az ügyintézés idejét
  Sokan vesznek ki szabadnapot – esetleg nem is egyet –, hogy a CSOK-igényléshez szükséges dokumentumokat, igazolásokat beszerezzék az illetékes hatóságoktól. Pedig a több napos ügyintézési idő akár néhány órára is csökkenthető. Ehhez elég csak felkeresni a lakóhelyhez legközelebbi kormányablakot (ilyen országosan már több mint 240 helyen létezik), ahol egy helyen hiteles, hivatalos okiratként megkaphatjuk egyebek mellett az ingatlan helyszínrajzát, tulajdoni lapját, továbbá az igazolást arról, hogy 180 napja (illetve a háromgyermekes, új ingatlan megvásárlásához támogatást igénylőnek 2 éve) van folyamatos (legfeljebb 30 napra megszakított) társadalombiztosítási jogviszonya. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők pedig a Belügyminisztériumtól az erkölcsi bizonyítványt szerezhetik be online, azaz egy kattintással, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól azt a nyilatkozatot, hogy nincs köztartozásuk.