9 millió forintért kelt el egy Rolex a BÁV óraárverésén

Hírek2019. okt. 22.Növekedés.hu

Teltház mellett zajlott tegnap a BÁV 3. Óraaukciója a MOM Kulturális Központban. Magyarország egyetlen óraaukciójának sztárjai egyértelműen a Rolex karórák voltak. Az aukción összesen 115 millió forintért keltek el a legnagyobb presztízsű márkák új és vintage modelljei. A legmagasabb áron, 9 millió forintért egy Rolex Sky-Dweller, míg Maradona kedvenc Hublot Bing Bangje 5,5 millió forintért talált gazdára. A BÁV szakértői kutatták fel a világ egyik legvékonyabb, 1,8 mm vastagságú antik női függő óráját, amely a kikiáltási ár közel négyszereséért, 840 ezer forintért került új gyűjteménybe.

A BÁV 3. Óraaukcióját rekordszámú látogató és nemzetközi érdeklődés övezete. „A minőségi órák iránt folyamatosan növekszik a kereslet, idén az előző évhez képest megduplázódott a licitálók száma. Évről évre a legnagyobb márkák legkeresettebb modelljei mellett igazi ritkaságokat is próbáltunk megszerezni. Szakértőnk nemzetközi kiállításokon és vásárokon, illetve hazai kapcsolatainkon keresztül egy év alatt gyűjti össze a kalapács alá kerülő kollekciót. Úgy gondolom, hogy ebben, a BÁV-ra jellemző alapos előkészítési munkában és szakértői tudásban rejlik az óraaukció sikere” – mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az óraaukció sztárjai egyértelműen a Rolex karórák voltak, köszönhetően annak, hogy a máig családi kézben lévő svájci óramanufaktúra alkotásai rövid- és hosszútávon is jó befektetésnek számítanak.

Az árverés legmagasabb áron elkelt tétele 9 millió forintos eladási árával egy vörösarany Rolex Sky-Dweller volt. Az utazók kedvenc, klasszikusan elegáns karórája mellett 6,6 millió forintot fizettek egy sportosabb, de szintén arany Rolex Day-Date-ért.

A mai modellek rekordárai mellett a vintage Rolex-ek voltak összességében a licitálók kedvencei. Ezek közül is leginkább az acélszíjas darabokat övezte kitüntetett érdeklődés. A legendás, pilótáknak készült, sokáig a PanAm légitársaság hivatalos órájának számító Rolex GMT-Master II komoly nemzetközi licitharc végén, 3,3 millió forintért talált új tulajdonosra. Sokan utaztak a kifejezetten üzletembereknek szánt, vintage Datejust sorozat női és férfi modelljeire is, ezek jellemzően két-, háromszoros áron keltek el. Utóbbiakat bátran hívhatjuk uniszex-nek is, hiszen a néhány évtizeddel ezelőtti luxusmárkák férfi karórái ma éppen a női, avagy éppen uniszex méretnek felelnek meg.  

Maradona, Pelé, Messi vagy éppen Ronaldo kedvenc, minden ízében modern luxusórája, a Hublot Bing Bangje a nevéhez méltó, 6 millió forintos áron kelt el.

Az 1 millió forint feletti kategóriában azonban a Hublot az egyetlen, amely viszonylag friss, 1980-as alapítású. A luxusmodellek között egyértelműen a nagymúltú óramárkák exkluzív darabjait tartották befektetésre érdemesnek a vásárlók. A klasszikus aranyórák, mint a 3,3 milliós Patek Philippe Calatrava vagy 2,4 millió forintos Harry Winston Midnight mellett egyértelműen felértékelődtek a klasszikus designt és technikai innovációt képviselő darabok, mint a Breitling, amelynek a karóráit gyakorlatilag fedélzeti számítógépként használták az amerikai légierő pilótái már az első világháborúban is.

A Breitling Chronomat 44 óráért 2,2 millió forintot, míg a 80-as években az iraki légierő által rendelt dupla kijelzős gyűjtői Navitimerért 480 ezer forintot fizettek.

A tengeri navigáció úttörőjének számító Ulysee Nardin óráit 50 ország tengerészeténél használták, a Chronométre Marine modell ennek megfelelően1,2 millió forintért kelt el. A Jaeger-LeCoultre, önmagában mérnöki csodának számító örökmozgó asztali órájáért 1,4 millió forintot adtak.

A BÁV szakértői által felfedezett, 1,8 mm vastagságú szerkezetével a világ egyik legvékonyabb órájának számító, 200 éves parányi női függőóráért is sok gyűjtő szállt harcba, végül a kikiáltási ár közel négyszereséért, 840 ezer forintért talált új gyűjteményre.

A búvárok és James Bond kedvenc órája az Omega Seamaster Planet Ocean 1,5 millió forintért kelt el, de ennél a márkánál volt leginkább érezhető a piac klasszikus, vintage modellek felé fordulása, amely mögött a klasszikus design újrafelfedezése mellett befektetési indokok is állnak.

A láthatóan nagy presztízsű új modellek még 1 millió forint fölött, a vintage darabok jellemzően a 200-500 ezer Ft közötti, széles közönség által megfizethető értéksávban helyezkednek el. Erre a legjobb példa az Omega Constellation sorozat, amelynek egyik 70-es évekbeli darabját több mint ötszörös áron, 480 ezer forintért vásárolták meg, és minden bizonnyal örömmel viselik az árverést követően.

A vártnál is nagyobb érdeklődés övezte a női karórákat, itt elsősorban Diana hercegnő, Jackie Kennedy vagy éppen Warhol kedvencének számító Cartier Tank modellekért harcoltak, de nagyon népszerűek voltak az Omega és a Rolex női modelljei is. A legmagasabb áron, 1,6 millió forintért a Vacheron Constantin briliánsokkal ékített ékszerórája kelt el.

A BÁV 75. Művészeti aukcióját november 19-20-án rendezi meg, ahol ékszerek és festmények mellett műtárgyakkal is várják az érdeklődőket.