A 68 éves Erdogan jelezte, hogy a 2023-as török választásokon indul utoljára

Hírek2022. dec. 11.MTI

Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte, hogy a 2023-as választásokon indul utoljára - írta a Yeni Safak török kormánypárti napilap.

Erdogan az észak-törökországi Samsunban szólalt fel, és úgy fogalmazott: "azzal az erővel, amelyet 2023-ban a nemzetünktől a magunk nevében utoljára kért támogatásból szerzünk, megkezdjük a Törökország Évszázada építését, és átadjuk ezt a dicső zászlót a fiataloknak".

Törökországban 2023 első felében egyszerre tartják majd a köztársasági elnök- és a parlamenti választást.

A 68 éves Erdogan amellett, hogy a kis-ázsiai ország államfője, a kormányon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben.

Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014 óta pedig köztársasági elnök. 2017-ben, az ország addigi parlamentáris berendezkedése, egy népszavazás következtében, elnöki rendszerré változott, amely több jogkörrel ruházta fel az államfőt.

A jövő évi választásokra hat ellenzéki párt fogott össze Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében. A szövetség még nem hirdetett saját jelöltet a köztársasági elnök tisztségére.