A bolsevik hatalomátvétel óta nem volt példa ilyen orosz államcsődre

Hírek2022. jún. 27.MTI

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg nincs különösebb makrogazdasági jelentősége annak, hogy Oroszország 1918 óta először hátralékba került devizaadósság-törlesztési kötelezettségeinek teljesítésével. Moszkva a vasárnap lejárt 30 napos türelmi időszak végéig nem fizetett ki egy 100 millió dolláros kötvénytörlesztési részletet.

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg nincs különösebb makrogazdasági jelentősége annak, hogy Oroszország 1918 óta először hátralékba került devizaadósság-törlesztési kötelezettségeinek teljesítésével.

Piaci hírek szerint Oroszország a vasárnap lejárt 30 napos türelmi időszak végéig nem fizetett ki egy 100 millió dolláros kötvénytörlesztési részletet, amelynek eredeti fizetési határideje május 27-én lett volna.

Az orosz kormány tájékoztatása szerint Moszkva a határidő lejárta előtt maradéktalanul eleget tett törlesztési kötelezettségeinek, de a nemzetközi elszámolási és klíringrendszerek nem tették meg a szükséges lépéseket a kifizetés feldolgozására.

Az amerikai pénzügyminisztérium eredetileg külön engedély alapján lehetővé tette az amerikai portfolió-befektetőknek, hogy fogadják az orosz szuverén kötelezettség-törlesztéseket, de az engedély május 25-én lejárt.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics hétfői helyzetértékelése szerint a csődesemény annyiban jelentős, hogy jelzi az Oroszország ellen érvénybe léptetett nyugati szankciók hatékonyságát, az orosz gazdaság szempontjából azonban "nem nagy ügy".

A törlesztési csőd ára rendszerint az, hogy a hátralékba került szuverén adósok előtt bezárul a globális tőkepiac, vagy az, hogy hosszú ideig magas hitelköltségeket kell fizetniük.Oroszország azonban a kötvénybefektetők szempontjából már három hónapja többé-kevésbé csődben van, és a szankciók eddig is elzárták a nemzetközi tőkepiaci hozzáféréstől az orosz kormányt. Az amerikai befektetőknek tilos orosz állampapírok vásárlása, Oroszország pedig le is állította az új kibocsátásokat - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint Oroszország egyébként is ritkán jelent meg a nemzetközi piacokon új adóssággal, a jelenleg kint lévő orosz devizaadósság-állomány 37 milliárd dollár, amely Chile vagy a Fülöp-szigetek devizaadósságához mérhető, ez a két gazdaság azonban 80 százalékkal kisebb, mint az orosz.

Mindemellett a magas olaj- és földgázárakból származó orosz közfinanszírozási bevételek is csökkentik az orosz kormány függését a külföldi finanszírozásoktól.

Az orosz energiaexport lehetőségeinek szűkítése már fájdalmasabb lesz, és az orosz kormány végül visszatér majd a kötvénypiacra, de a kamatkörnyezet és a hazai finanszírozási kondíciók ismét ugyanolyan lazák, mint januárban - az Ukrajna ellen indított háború előtt - voltak, és a kormány valószínűleg nagyobb mértékben támaszkodik majd a hazai bankokra az adósságpapírok értékesítésében - áll a Capital Economics hétfői elemzésében.

A cég londoni elemzői szerint ráadásul a világ más részeire átgyűrűző hatás is várhatóan korlátozott lesz. A csődesemény nyilvánvalóan komoly fejlemény azoknak a befektetőknek, akik orosz eurokötvényeket tartanak portfolióikban - és így kamatköveteléseik vannak -, és azoknak a befektetőknek is, akik államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciókat (credit default swaps, CDS) kötöttek a birtokukban lévő orosz szuverén kötvényekre, a CDS-szerződések elszámolási folyamata ugyanis könnyen "zűrzavarba fulladhat".

A Capital Economics elemzői kiemelik ugyanakkor, hogy az orosz eurokötvény-állománynak hozzávetőleg csak a fele - 19 milliárd dollárnyi adósság - van nem rezidens befektetők kezén, és az orosz kormány folytatja azoknak a kötvénykötelezettségeknek a teljesítését, amelyek az adott szerződések alapján rubelben is törleszthetők.

A ház elemzőinek becslése szerint a rubelben is fizethető kötvényadósság értéke 11 milliárd dollárnak felel meg.

A Capital Economics szerint az orosz kormány valószínűleg jogi eljárást kezdeményez, mivel már el is hangzott részéről az az érv, hogy a kötvénykibocsátási dokumentációk egy szóval sem említik olyan csődesemény lehetőségét, amelyet kívülálló felek okoznak.

A hitelminősítők részéről nem várható reakció, mivel ezek a cégek már nem sokkal az Ukrajna ellen indított orosz invázió után, a pénzügyi szankcióknak eleget téve visszavonták Oroszország államadós-besorolásait.

Az Európai Unió március 15-én jelentette be, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb entitásokra.

Az egyik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings azonban még a besorolás visszavonása előtt, április elején részleges devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző "SD" (Selective Default) szuverén adósosztályzattal látta el Oroszországot, arra hivatkozva, hogy Oroszország rubelben fizette dollárban denominált eurokötvényeinek április elején esedékessé vált törlesztéseit.