A cégvezető, aki nem mondta le a családi nyaralást azért, hogy Trumppal találkozhasson

Hírek2019. aug. 20.Növekedés.hu

A Delta amerikai légitársaság vezérigazgatója nemrégiben igen kellemetlen helyzetbe került. El kellett döntenie, mi fontosabb számára: a családdal régóta tervezett nyaralás vagy egy amúgy általa kezdeményezett tárgyalás Donald Trump amerikai elnökkel. Ő az előbbit választotta.

Képzelje el, hogy éppen mikor már indulna nyaralni családjával, hívják telefonon, hogy egy fontos tárgyalásra várják. Ed Bastiannal, a Delta amerikai légitársaság vezérigazgatójával éppen ez történt július végén. Méghozzá nem is akármilyen megbeszélésre hívták, egyenesen Donald Trump amerikai elnökkel kellett volna tárgyalnia. És hogy mit tett Ed Bastian? Úgy döntött, nem mondja le a nyaralást.

Az NBC beszámolója szerint Trump alig hitte el, hogy Bastian nem ment el a megbeszélésre, amit valójában a Delta vezére, illetve két másik nagy amerikai légitársaság, a United és az American vezetője kért a Fehér Háztól. Arra szerették volna kérni ugyanis Trumpot, hogy lépjen fel az Air Italy-val szemben, amely Amerika és Európa között bővíti járatait. Miután az Air Italy tulajdonosa 49 százalékban a Qatar Airways, ezért a három nagy amerikai légitársaság szerint ezzel a katari cég megsértette az USA-val kötött, a nagy légitársaságok versenyére vonatkozó megállapodását.

Trump eleget is tett a kérésnek, hajlandó volt tárgyalni a három nagy amerikai légitársaság vezetőjével, azonban a megbeszélésre vonatkozó meghívás túl későn érkezett meg Ed Bastianhoz. Sokáig nem is lehetett tudni, hogy a Delta vezére miért nem jelent meg a tárgyaláson, amelyre természetesen a United és az American vezérigazgatója elment.

Pár nappal később a Forbes szerint Ed Bastian egy, a Delta munkavállalóinak szóló videóban magyarázta meg távolmaradásának okát. Ebben kiemelte, hogy sajnálatos módon a tárgyalásra vonatkozó meghívást akkor kapta meg, amikor már éppen elutazott volna az USA-ból családjával az egyhetes nyaralásra.

A családom sok áldozatot hoz a Delta miatt. Sok dolgot kértem már tőlük, nem tudtam volna most arra kérni őket, hogy halasszuk el a régóta tervezett nyaralást” – indokolta döntését.

Egyben leszögezte: a tárgyalástól való távolmaradása nem egy politikai üzenet volt. „Közöltem a Fehér Házzal, hogy bármikor kész vagyok elmenni a találkozóra, csak éppen az a hét nem volt megfelelő” – tette hozzá.